Do góry

Konkursy

Rozstrzygnięcie konkursu: Twój sprawdzony przepis na letnie ciasto

W Waszych odpowiedziach najczęściej pojawiały się ciasta, które przygotowuje się szybko i bez pieczenia. Nagrodziliśmy 4 przepisy, których autorzy otrzymają od nas książki Siostry Salomei.

Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami swoimi pomysłami na letnie ciasta. Wszystkich biorących udział w konkursie gorąco zachęcamy do dołączenia do społeczności Smakera i dzielenia się swoimi przepisami.

Osoby, do których powędrują książki to:

Pani Mirosława

"Letnie ciasto powinno być pyszne, szybkie i z dodatkiem owoców... LUB WARZYW! :) Tak, tak, warzywa też doskonale zgrywają się ze słodkościami! :) Proponuję - na dowód, że nie kłamię - BOSKĄ BABKĘ SZPINAKOWĄ!

Składniki:

100 g szpinaku z mrożonki (lub świeżego, jeśli ma się go pod ręką), rozmrożonego i odsączonego z wody
180 g mąki tortowej
150 g cukru drobnego do wypieków
2 łyżeczki cukru wanilinowego
100 ml oleju rzepakowego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny

polewy z białej i deserowej czekolady
trochę masła i bułki tartej do wysypania formy

Przygotowanie:

Szpinak łączę z sokiem z cytryny i olejem, a następnie blenduję na gładką papkę. Ucieram jajka i cukier z cukrem waniliowym na puch. Później do tego puchu dodaję po trochu papkę szpinakową i miksuję. Na końcu łączę mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypuję do miski z masą, mieszając szybko łyżką lub mikserem na najniższych obrotach - krótko, tylko do połączenia składników.

Formę do pieczenia (cwibakówkę lub okrągłą z kominem) natłuszczam i wysypuję bułką tartą. Wlewam ciasto i piekę w temperaturze ok. 180 stopni C. przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Studzę babkę, a następnie dekoruję ją i... zajadam! :D Jest idealna, wilgotna i bardzo orzeźwiająca! :D"

Pani Natalia

"Mój sprawdzony przepis jest bardzo prosty i szybki, a co za tym idzie poradzi z nim sobie każdy. Dodatkową zaletą jest fakt, że nie wymaga użycia piekarnika- w lecie, gdy panuje upał to niewątpliwy atut. Wystarczy tylko miska i łyżka, więc i na zmywaniu zaoszczędzimy czas, a za to wykorzystać go możemy na odpoczynek i powolne delektowanie się poniżej przedstawionym serniczkiem. Jest to sernik na zimno z dodatkiem owoców i galaretek. Lekki i bardzo smaczny, nie za słodki, w sam raz na orzeźwienie w upalne dni. A oto przepis:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1kg sera z wiaderka
2 galaretki brzoskwiniowe
2 galaretki truskawkowe
500g truskawek
cukier puder do smaku (ok. 2- 3 łyżki)
Okrągłą tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Dno wykładamy biszkoptami. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500ml wrzącej wody. Gdy zaczną tężeć mieszamy z serem i dodajemy cukier puder do smaku (ilość wg upodobań). Gęstniejącą masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Wykładamy na masę. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750ml wrzącej wody. Tężejące wylewamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smak ciasta możemy modyfikować poprzez dodatek innych galaretek i owoców.
Smacznego!"

Pani Aneta

"Czy może być coś lepszego niż zimny deser w letnie popołudnie? Oczywiście, że nie. Świetnym pomysłem na letnie ciasto jest sernik na zimno. Prosty, szybki w przygotowaniu, nie wymagający pieczenia, lekki, delikatny, niczym ptasie mleczko. To idealny deser na upały, który sprawdzi się również jako ciasto na imprezę grillową. Nie sposób się od niego oderwać. Najlepsze są przepisy na owocowe serniki na zimno - jagodowy, truskawkowy, brzoskwiniowy, malinowy czy mango. Można też przygotować sernik na zimno czekoladowy, raffaello czy tiramisu. Z ulubioną owocową galaretką, z ulubionym ciasteczkowym spodem. Opcji jest wiele, a to sprawia, że przez całe lato możemy przygotowywać inne ciasta, zgodnie z własnymi upodobaniami.
Naszym ulubionym jest waniliowy sernik z dodatkiem ciasteczek Oreo, bez pieczenia, z czekoladową polewą. Smakuje jak delikatne piankowe ptasie mleczko. Do jego przygotowania potrzebujemy:
Na spód: 180g zmiksowanych ciasteczek oraz 40g roztopionego masła. Te dwa składniki łączymy i wykładamy nimi spód formy (o średnicy 23cm), powierzchnię wyrównujemy i całość chłodzimy w lodówce koło 30minut.
Na masę serową potrzebujemy:
1 szklankę jogurtu naturalnego
250g mascarpone
1 szklankę śmietany kremówki
Cukier puder do smaku
2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50ml wody Aromat wanilii 150g ciasteczek Jogurt, serek, cukier, aromat miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 1-2 łyżki masy serowej łączymy z rozpuszczoną żelatyną tak, aby nie było grudek. Następnie dodajemy ją do masy serowej i miksujemy. Schłodzoną kremówkę ubijamy do sztywności i delikatnie łączymy z masą serową. Na końcu dodajemy połamane ciasteczka i całość wykładamy na miasteczkowy spód. Powierzchnię wyrównujemy i całość chłodzimy - najlepiej całą noc. Następnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową i wykładamy ją na sernik.
Polecamy! Bajeczny, aksamitny, przepyszny :)"

Pani Halina

"Ja mam dwa letnie ciasta: jedno bardzo łatwe i szybkie, drugie zdecydowanie bardziej trudne (ale też chyba smaczniejsze).
Pierwsze: Placek z owocami.
2 jajka ucieramy z 1 szklanką cukru, dodajemy 1 szklankę mleka, 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy. Na ciasto nakładamy owoce (obtoczone w mące, żeby nie opadły), pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min.
Drugie ciasto: torcik serowy z owocami i galaretką.
Pieczemy biszkopt. Ja piekę z przepisu siostry Anastazji.
6 jajek, 1 szklanka cukru , 1 szklanka mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać żółtka i cukier, na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, Pieczemy biszkopt w temperaturze 160-180*C około 30-40 minut.
Masa: 5 całych jaj ubić z 0,5 litra kwaśnej śmietany, wlać do gotującego się mleka (1 litr), mieszać i zagotować. Nie można gotować zbyt krótko, gdyż serek wyjdzie za rzadki, zbyt długie gotowanie spowoduje, że będzie "suchy". Odcedzić na sicie. Wystudzić. 1 kostkę masła (25 dag) utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, dodać wystudzony, przecedzony serek, utrzeć dokładnie. Na wystudzony biszkopt nałożyć masę maślano-serową, na masie ułożyć dowolne owoce (ja najczęściej robię z truskawkami), zalać tężejącą galaretką. Jest to ciasto czasochłonne (czas studzenia biszkoptu i serka, trzeba uważać żeby serka nie przegrzać)) ale polecam.Naprawdę przepyszne"

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń