Do góry

Newsy

Savoir vivre w świecie wina

Wbrew pozorom, odpowiednie zaserwowanie wina to wielka sztuka. Świat trunków rządzi się swoimi prawami i aby nie popełnić gafy, warto się z nimi zapoznać.

Fot. 123RF/Picsel

Nalanie trunku do kieliszka wydaje się być banalnym zadaniem. Nic bardziej mylnego! Na przestrzeni wieków w świecie wina utarły się różnego rodzaju konwenanse i tradycje, których powinniśmy przestrzegać, chcąc zabłysnąć w towarzystwie i w pełni delektować się smakiem wybranego przez nas trunku.

Jakie wino wybrać?

Odpowiedź na to pytanie zazwyczaj brzmi podobnie: najlepsze na jakie nas stać. Niemal w każdym przedziale cenowym znajdziemy interesujące propozycje, które powinny zaspokoić nasze oczekiwania. Warto pamiętać, że w odnalezieniu ideału powinniśmy stosować metodę prób i błędów, testując trunki z różnych szczepów i zakątków świata. Czasem okazuje się bowiem, że nieoczywisty wybór (jak np. wino z kraju, który niekoniecznie słynie z ich produkcji) jest tym najlepszym. Przy zakupie wina zwróćmy również uwagę na to czy było ono przechowywane w odpowiednich warunkach - nie powinno przez długi czas stać w pozycji pionowej, ani być narażonym na działanie promieni słonecznych, czy też wysokie temperatury, gdyż może to negatywnie wpłynąć na jego smak.

Jak otwierać wino?

Wbrew pozorom, otwarcie wina wcale nie jest prostą sprawą. Jeśli chcemy uniknąć wpadki, niezbędny będzie nam solidny korkociąg. Uciekanie się do otwierania butelek innymi „narzędziami" jest nie do pomyślenia. Plastikową osłonkę odcinamy przy pomocy nożyka, a korkociąg staramy się wkręcić w taki sposób, aby nie przebił korka na wylot. Grozi to bowiem wpadnięciem okruchów korka do wina.

Jak odpowiednio nalewać wino?

Butelkę winna powinno się trzymać w taki sposób, aby nie zasłaniać etykiety. Przed jego zaserwowaniem warto coś o nim opowiedzieć - z jakiego kraju pochodzi lub czego nasi goście powinni oczekiwać po jego smaku. Podczas nalewania, szyjka butelki nie może dotykać kieliszka, gdyż jest to uznawane za nietakt. Jeśli podczas przyjęcia serwujecie więcej niż jeden rodzaj wina, warto pamiętać, iż zawsze przechodzimy od win słabszych do mocniejszych, od wytrawnych do słodkich, od młodszych do starszych i od białych do czerwonych.

Odpowiedz na pytanie i wygraj fantastyczne nagrody. Kliknij >>

W jakiej temperaturze serwować wino?

Podczas serwowania trunków bardzo duże znaczenie ma ich temperatura . Znacznie lepiej jest zaserwować wino zbyt mocno schłodzone niż zbyt ciepłe, jednak mimo to, warto pamiętać o kilku zasadach rządzących temperaturami win. Wytrawne wina czerwone powinny mieć około 18 stopni Celsjusza, z kolei te lżejsze i słodsze, powinni zostać nieco bardziej schłodzone (ok. 12 stopni). Jeszcze chłodniejsze muszą być wina białe i szampany, które podajemy w temperaturze 8 stopni.

Jakie kieliszki wybrać?

Jeśli już wiemy jak poprawnie nalewać wino, powinniśmy jeszcze zastanowić się nad tym gdzie je wlewamy. Bowiem nie każdy kieliszek pasuje do każdego rodzaju wina. Przede wszystkim nie mogą być zbyt małe, gdyż wówczas nie uda nam się chociażby odpowiednio zakręcić winem w kieliszku. Koniecznie należy również zadbać, aby na naczyniach nie pozostał zapach chociażby płynu do mycia naczyń, gdyż może to zupełnie zrujnować nasz trunek. Wina czerwone serwujemy w pękatych kieliszkach, te do wina białego są nieco bardziej smukłe, natomiast kieliszki do szampana są wąskie i bardzo wysokie.

Bardzo istotną kwestią jest również to, ile wina nalewamy do kieliszka - nie może być go zbyt dużo, gdyż uniemożliwi to odpowiednią degustację oraz napowietrzenie się wina. Nigdy nie napełniamy kieliszka w całości. Najczęściej uznaje się, że optymalnym będzie wykorzystanie 1/3 objętości w przypadku wina czerwonego, połowy w przypadku win białych oraz ¾ gdy serwujemy szampana. Warto również pamiętać, że pijąc wino kieliszek trzymamy za nóżkę, aby dłońmi nie podgrzewać trunku.

Z czym serwować wino?

W ostatnim czasie, w tej kwestii zaczęła panować znacznie większa dowolność. Przyjmuje się, że ryby oraz drób powinno się podawać z winami białymi, natomiast ciemne mięso, grzyby i tłuste sery łączyć z winem czerwonym.

Najistotniejszym jednak jest aby smaki wina i potrawy uzupełniały się nawzajem i w żaden sposób nie przytłaczały. Dania o silnym i zdecydowanym aromacie potrzebują podobnych win, z kolei smak lekkich potraw powinien zostać podkreślony równie lekkim trunkiem. Jeśli złamiemy tę zasadę, zupełnie stłamsimy albo smak wina, albo zaserwowanego przez nas dania.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń