Do góry

Newsy

Sezon na naleśnika

Lato wybuchło feerią barw. Pojawiły się utęsknione sezonowe zapachy i smaki. To idealny moment, żeby skorzystać z dobrodziejstw natury i czerpać z niej inspirację w kuchni. Celebruj pełnię lata i rozpocznij z nami „Sezon na naleśnika”!

Fot. 123RF/Picsel

Targowe stoiska obfitują w chrupkie warzywa, świeże sałaty i aromatyczne zioła. Krzaki aż uginają się od soczystych, dojrzałych truskawek, jagód i malin. Skarby z ogródka mogą trafiać prosto na talerz, jednak jeszcze lepiej będą smakować w pysznych połączeniach z idealnie wysmażonymi naleśnikami.

Naleśnik jest prostym i lubianym daniem dla bliskich, które uciszy grymasy i zaspokoi apetyt nawet największych łakomczuchów. Jego przygotowanie nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni, może też angażować dzieci i być kreatywną zabawą dla całej rodziny. Podstawowe ciasto można ukręcić z kilku prostych składników i wypełnić na dziesiątki smakowitych sposobów. Damian Kordas, zwycięzca IV edycji programu MasterChef, zainspirowany bogactwem sezonowych warzyw i owoców, razem z Tefal otwiera „Sezon na naleśnika". Z tej okazji dzieli się z nami specjalnie przygotowanymi przepisami, które lubi najbardziej. Spróbuj - tak smakuje lato!

Naleśniki ze szparagami z boczkiem i czosnkowym aioli

NALEŚNIKI:

  • 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • 3 JAJKA
  • 2 SZKLANKI MLEKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻKA OLEJU RZEPAKOWEGO
  • MASŁO KLAROWANE DO SMAŻENIA

NADZIENIE:

  • 10 SZPARAGÓW
  • 150 G BOCZKU WĘDZONEGO
  • 50 G ZIELONYCH OLIWEK
  • NATKA PIETRUSZKI
  • 100 ML MAJONEZU
  • 3 ZĄBKI CZOSNKU
  • PIEPRZ

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce przygotowujemy ciasto na naleśniki: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki.

2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.

3. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący oraz wytopi się z niego tłuszcz. Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz oliwki i smażymy przez około 3-4 minuty.

4. Blendujemy majonez z czosnkiem i pieprzem na jednolitą masę.

5. Naleśnika smarujemy sosem aioli, a następnie kładziemy na niego przygotowane szparagi z boczkiem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Czekoladowe naleśniki z musem z czerwonej fasoli i truskawkami

NALEŚNIKI:

  • 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • 3 JAJKA
  • 2,5 SZKLANKI MLEKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 2 ŁYŻKI CUKRU
  • 1 ŁYŻKA OLEJU RZEPAKOWEGO
  • 3 ŁYŻKI KAKAO
  • MASŁO KLAROWANE DO SMAŻENIA

NADZIENIE:

  • 2 PUSZKI CZERWONEJ FASOLI
  • 4 ŁYŻKI SYROPU KLONOWEGO
  • GARŚĆ POSIEKANEJ MIĘTY
  • TRUSKAWKI

PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aby nie pozostały grudki.

2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.

3. Blendujemy fasolę razem z syropem klonowym na jednolitą masę, a na koniec dodajemy posiekaną miętę.

4. Rozsmarowujemy pastę z czerwonej fasoli i dodajemy sezonowe owoce np. truskawki i maliny. Naleśnika składamy na pół, a następnie ponownie na pół.

Na słodko czy na słono, z Tefal możesz smażyć idealne naleśniki na okrągło!

Źródło:materiały prasowe

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń