Do góry

Newsy

Siedem przepisów z ananasem w roli głównej

Pod grubą skórką ananasa kryje się przepyszny, soczysty miąższ. Dla miłośników tego owocu mamy dobrą wiadomość: jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Fot. 123RF/Picsel

100 gramów ananasa to zaledwie 50 kcal, a równocześnie prawie 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wśród ważnych witamin, które zawiera ten słodki owoc, są także witaminy z grupy B, które pełnią istotną rolę w przemianie materii i walce ze stresem.

Lepszy niż aspiryna

Wyciąg z ananasa ma właściwości przeciwzapalne, a to dzięki substancji o nazwie bromelina (bromelaina). Jest to tak naprawdę kilka różnych enzymów, które ułatwiają nam trawienie białek. Badania wykazały, że działanie przeciwzapalne bromeliny jest porównywalne z działaniem leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych dostępnych bez recepty w aptece. Stosuje się ją przede wszystkim w leczeniu obrzęków, urazów, ran po zabiegach chirurgicznych, ale też przy zapaleniach zatok i problemach z żołądkiem.

Dla osób na diecie

Ananas to także sposób na smakowite odchudzanie. Pobudza przemianę materii i pomaga pozbywać się zbędnych produktów metabolizmu. Bromelina rozkłada tysiąc razy więcej białek niż sama waży. Koktajl witamin i minerałów oraz duża zawartość wody w ananasie sprawiają, że po jego zjedzeniu szybciej czujemy się nasyceni, co jest kluczowe w wielu dietach odchudzających.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Wzmacnia odporność i zapobiega zakrzepom

Według badań londyńskich naukowców bromelina pobudza działanie układu odpornościowego, co może oznaczać, że pozwala zwalczać infekcje, także u osób, których odporność jest obniżona.

Naukowcom udało się również potwierdzić, iż zawarta w ananasach promelanina zapobiega sklejaniu się płytek krwi oraz rozpuszcza już istniejące zakrzepy. W ten sposób jesteśmy chronieni przez zawałem serca oraz zakrzepowym zapaleniem żył.

Warto jednak pamiętać, że ananasy z puszki tracą większość swoich cudownych właściwości.

Ananas w kuchni

Ananas nie nadaje się do łączenia z galaretkami i deserami bazującymi na żelatynie. Deser, który powinien zastygnąć, po dodaniu świeżego ananasa pozostanie ciekły. Problem nie pojawi się tylko wtedy, kiedy ananas będzie podgotowany lub upieczony, albo kiedy zastosujemy ananasa z puszki.

Ananas świetnie sprawdza się w deserach, ale także jako dodatek do sałatek, pizzy i mięsa. Jeśli poszukujecie pomysłów na wykorzystanie tego owocu, koniecznie skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.

1. Sałatka kurczak z ananasem

Fot. Futkana Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Hawana - ciasto z ananasem i kokosową bezą

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Kurczak z porem i ananasem

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Kokosowy torcik naleśnikowy z ananasem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Schabowe z żurawiną i ananasem

Fot. Xagness na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Koktajl mango- ananas

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Ananas z krewetkami

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń