Do góry

Bake off

Słoneczna szarlotka - przepisy z "Bake Off Junior"

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Ania zaprezentowała przepis na słoneczną szarlotkę.

Ciasto kruche

  • 250 g mąki typu 500
  • 125 g masła
  • 2 jaja
  • 65 g cukru pudru
  • szczypta soli

Lody z trawą żubrową

  • ½ l mleka
  • 5 liści ususzonej trawy żubrowej
  • 4 żółtka
  • 350 g cukru
  • 250 ml śmietanki 30%

Nadzienie

  • 2 kg jabłek papierówek
  • 1 cytryna
  • ½ kg moreli
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Ciasto

Mąkę i masło zmiksować. Dodać jajka, cukier puder i sól. Zmieszać, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki do ochłodzenia.

Lody z trawą żubrową
Na patelni ugotować mleko z trawą żubrową. Zmiksować żółtka z cukrem. Wlać mleko, zmieszać, dodać śmietanę ubitą na ¾. Włożyć do szokówki.

Nadzienie
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, skropić cytryną. Połowę zetrzeć na grubych oczkach, trzy pokroić w paski, a resztę w kostkę. Morele wydrylować i pokroić w księżyce. Na jednej patelni rozgrzać masło z cukrem i cynamonem, dodać starte jabłka, a potem pokrojone w kostkę. Na jabłka zetrzeć skórkę z cytryny. Na drugiej patelni rozgrzać morele z cukrem.

Pieczenie

  • 100 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 100 g grubego cukru konfekcjonowanego

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Wyciągnąć ciasto i zwałkować jego połowę na spód. Widelcem zrobić dziurki i włożyć na około 10 minut z powrotem do zamrażarki. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190°C i piec około 20 minut. Wyciągnąć podpieczony spód, nałożyć owoce i kruche ciasto. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Posypać grubym cukrem konfekcjonowanym. Piec w 180°C około 25 minut.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń