Boże Narodzenie na słono

Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek.

Fot. 123RF/Picsel

Na staropolskich stołach królowały nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były przede wszystkim domeną szlachty, a każdy szanujący się dworek posiadał własne pomieszczenie do ich przechowywania zwane... apteczką.

Podczas biesiad sięgano po trunki, dobierając je do smaków serwowanych potraw. Przykładowo: z indykiem podawano morelówkę, z pieczenią z dzika - wiśniówkę, zaś do kaczki pijano nalewkę z czarnej porzeczki.

Nalewki były nie tylko ozdobą stołów, ale też świadczyły o prestiżu gospodarzy, a czasem nawet pełniły dodatkowe role - jak choćby przyrządzana z dzikiej róży żenicha, którą stawiano w oknie, by zwabić potencjalnych kandydatów do ręki panny na wydaniu.

W dzisiejszych czasach każdy może samodzielnie wyprodukować własną nalewkę, wystarczy dobry przepis i odrobina cierpliwości. Polacy chętnie kontynuują staropolską tradycję przyrządzania nalewek domowej roboty, doceniając ich walory smakowe, a także zdrowotne.

Nalewka to wyciąg alkoholowy z owoców, kwiatów, korzeni lub ziół. Połączenie to sprawia, że substancje o właściwościach leczniczych zawarte w roślinach zostają wydobyte, dzięki czemu napój znakomicie nadaje się do łagodzenia rozmaitych dolegliwości.

I tak: malinówka pomaga przy przeziębieniu, aroniówka poprawia odporność, a nalewka miętowa, orzechówka i jałowcówka przeciwdziałają niestrawności. Dobroczynne działanie nalewek odczujemy oczywiście tylko stosując umiar w ich spożywaniu (jeden kieliszek dziennie wystarczy!).

Chociaż po nalewki zwykle sięgamy w chłodne dni, warto pamiętać, że to właśnie latem mamy najwięcej, najlepszej jakości składników na nie. Obecnie trwa sezon na truskawki, dlatego warto przygotować trunek właśnie z tych owoców. Nasi użytkownicy podzielili się z nami sprawdzonymi przepisami nalewki truskawkowe. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Stary przepis na nalewkę truskawkową

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Nalewka truskawkowa

Fot. Jola73 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Nalewka z truskawek

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Prosta nalewka truskawkowa

Fot. Smaki-katriny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Nalewka truskawkowa z korzenną nutą

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Nalewka z truskawek

Fot. Doriss na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik

Sernik to jedno z najpopularniejszych i najbardziej uwielbianych w Polsce cia...

Odsłon: 24082

30 min
40
Desery Zawijasy drożdżowe z miodem

Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...

Odsłon: 2487

60 min
4
Ciasta Jogurtowiec z makiem

Niby sernik, ale z jogurtami. Jogurtowiec na kruchym kakaowym spodzie. Jogurt...

Odsłon: 12080

>60 min
22
Desery pieczony sernik z borówkami

Waniliowy sernik z dodatkiem borówek, kremowy, na ciasteczkowym spodzie

Odsłon: 4710

>60 min
13
15 min
58
>60 min
68