Do góry

Newsy

Śniadanie do łóżka...

Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością?

Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie pochodzą z Ameryki, ale z Francji.


Mówiąc najprościej - tosty francuskie, to grzanki panierowane w jajku, a następnie smażone na patelni. Chleb, przed panierowaniem możemy opiec w tosterze, ale nie jest to konieczne. W wersji podstawowej takie tosty podaje się z sosem - najczęściej keczup lub majonez - i obowiązkową filiżanką czarnej kawy. I tu w zasadzie wielkiej sztuki nie ma, ale...

 

Nasza ukochana osoba śpi słodko i spokojnie, więc ostatnią rzeczą, jaką powinniśmy zrobić to zadać pytanie - kochanie, co byśmy zjedli na śniadanie? Wstajemy cichutko, dajemy delikatnego buziaka tak, żeby nie zbudzić śpiocha i idziemy do kuchni przygotować wykwintne, francuskie tosty.

 

Tosty po raz pierwszy
Na rozgrzanej oliwie smażymy cały, niełuskany i lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dodajemy kawałek ostrej papryczki, oprószamy wszystko solą. Gdy przyprawy puszczą aromat, zdejmujemy je z patelni i układamy pieczywo. Wysmażamy na chrupko, w tym samym czasie rozkłócając jajko z kroplą mleka. Gotowe grzanki panierujemy i wrzucamy z powrotem na patelnię wysmażając na złocisto. Podajemy ze świeżą sałatą i pomidorem oraz ewentualnie z plasterkiem wędliny.

 

Tosty po raz drugi - na dwie patelnie
Na jednej patelni wysmażamy tosty, tak jak powyżej, a na drugiej grillujemy pomidory. Kroimy je w cienkie plasterki, na patelni porządnie rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i wysmażamy na mocnym ogniu, aż lekko zbrązowieją. Doprawiamy, jeszcze na patelni, szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Grillowane pomidory są lekko słodkie i w smaku przypominają keczup.


Wracamy do tostów - gdy zrumienią się z jednej strony, przerzucamy je i układamy po plasterku sera, a na ser kładziemy pomidory i oprószamy siekanym drobno szczypiorkiem - możemy je teraz dopiec w piekarniku, bądź na patelni, pod przykryciem.

 

Tosty po raz trzeci - jajo inaczej
Smażymy tosty bez panierowania w jajku, możemy skorzystać z triku smakowej oliwy opisanej w punkcie pierwszym. Gotowe grzanki zdejmujemy z patelni i grillujemy pomidory, a następnie, po przełożeniu ich na talerzyk, robimy jaja sadzone, aż do ścięcia białka - żółtko powinno być mocno płynne, bowiem będziemy je jeszcze dopiekać.
Na grzankach układamy kolejno jaja, pomidory - warto dodać nieco świeżej bazylii i po plasterku sera. Takie tosty zamykamy w piekarniku i zapiekamy aż do rozpuszczenia się sera. Możemy także dokończyć ja na patelni, pod przykryciem. Na tostach możemy także ułożyć po plasterku dobrej wędliny.


Tosty po raz czwarty - jedna kromka to za mało
Czyli tosty a' la caprese, z cienkimi plastrami pomidora i mozarellą, doprawione świeżą bazylią, oliwą i octem balsamicznym. Pieczywo kroimy w cienkie kromki. Składniki włoskiej sałatki układamy na jednej kromce, skrapiamy oliwą i octem, przykrywamy drugą, panierujemy całość w jajku rozkłóconym z solą, pieprzem i kroplą mleka i wysmażamy na złocisto, z obu stron.

 

Tosty po raz czwarty - tost wykwintny
Tu wykonanie samego tosta sprowadza się do opieczenia kromek pieczywa lub bułek. Reszta powstaje osobno. Zaczynamy od groszku - odcedzamy go z zalewy i przerzucamy do rondelka, na rozgrzane masło. Dodajemy 3 całe, niełuskane ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z połówki cytryny lub octem balsamicznym. Dusimy, aż czosnek zmięknie, następnie zwiększamy ogień i lekko rumienimy groszek.


Szykujemy jaja w koszulkach. W rondelku doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy i dodajemy kroplę octu. Stanowczym ruchem wbijamy dwa jaja i gotujemy 3-4 minuty. Jeśli nie mamy wprawy - wybijamy jaja do miseczki i pojedynczo wylewamy na wrzątek.


Na grzankach układamy liście sałaty maślanej, rukoli lub szpinaku, następnie porcje groszku, jajo w koszulce i nieco majonezu. Oprószamy kolorowym pieprzem i podajemy. Czosnek układamy koło tostów - powinien być miękki i lekko słodki.


Tost po raz piąty - poranna słodycz

Rozkłócając jaja dodajemy szczyptę cukru, cukru waniliowego lub nieco prawdziwej wanilii oraz odrobinę cynamonu. Panierujmy kromki pieczywa, wysmażamy na złocisto i podajemy z płatkiem masła. Polewamy miodem, syropem klonowym, sosem owocowym lub smarujemy ulubionym dżemem, czy kremem czekoladowym. Podajemy ze świeżymi owocami.


Dzień dobry kochanie!


Wygraj toster marki Bosch! Kliknij!


A następnie poznaj 27 pomysłów na doskonałe tosty. Kliknij!


 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń