Sycące zapiekanki – doskonałe dania na jesień

Jesienią ma być przede wszystkim szybko, pożywnie, ciepło i treściwie, dlatego idealnym pomysłem na obiad czy kolację będą warzywne zapiekanki. Oto kilka propozycji na jesienne dania.

Fot. 123RF

Zapiekanki ziemniaczane - na duży apetyt

Z ziemniaków przyrządzisz pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Mają niezaprzeczalną zaletę - jeśli nie masz czasu na codzienne gotowanie, możesz przygotować zapas nawet na kilka dni. Co ważne - potrawa nie straci walorów smakowych, wręcz przeciwnie, z każdym dniem będzie smakowała jeszcze lepiej!

Co warto dodać do ziemniaczanej zapiekanki? Tutaj panuje pełna dowolność. Polacy najchętniej łączą ją z tym... co akurat mają pod ręką. Z ziemniakami świetnie komponuje się boczek, kiełbasa, szynka, pomidory, cebula, czosnek i podstawowe przyprawy, jak sól czy pieprz.

Wyjątkowo uniwersalną zapiekankę zrobisz łącząc około kilogram ziemniaków z mięsem mielonym (ok. 500 g), podsmażonymi na osobnych patelniach papryką (wystarczy jedna sztuka) i pieczarkami. Oczywiście pamiętaj, by wcześniej ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a gdy będą już delikatnie miękkie - pokrój w plastry i wyłóż nimi posmarowane dno i boki naczynia żaroodpornego.

Na nich rozprowadź paprykę i pieczarki, a na sam wierzch - lekko podsmażone mięso. Dopraw ulubionymi przyprawami - świetny będzie kminek, majeranek czy tymianek. Na koniec daj jeszcze jedną warstwę ziemniaków, posyp startym serem i piecz około 30 minut.

Zapiekanki makaronowe - dla wybrednych

Jak przygotować zapiekankę z makaronem, która zawsze się uda? Oto dwa warianty - dla mięsożerców i wegetarian.

Z brokułami: Wybierz swój ulubiony makaron - najlepiej wstążki lub penne. Ugotuj w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż sześć minut. Brokuł umyj i podziel na mniejsze cząsteczki, wrzuć na kilka minut do wody lub podgotuj na parze. Małe pomidory koktajlowe podziel na pół. Przygotuj sos z trzydziestoprocentowej śmietanki i dwóch jajek, dodaj soli, pieprzu oraz szczyptę sera długo dojrzewającego (np. oryginalnego Gran Padano). Ugotowany makaron wyłóż do naczynia żaroodpornego, dodaj brokuły i pomidory, a następnie zalej śmietanowym sosem. Na wierzch połóż kilka plastrów mozzarelli i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Zwolennikom bardziej cierpkich smaków polecamy dodanie pokrojonych w paseczki pomidorów suszonych w ziołach.

Z drobiem: Filetowane mięso kurczaka lub indyka podsmaż delikatnie na patelni z niewielką ilością oleju. Przed smażeniem możesz dowolnie zapeklować pojedyncze kawałki, np. przyprawą curry. Z kurczakiem świetnie skomponuje się lekko podsmażona papryka, czosnek, garść groszku konserwowego i puszka konserwowej kukurydzy.

Przygotuj uniwersalny sos beszamelowy - na patelni roztop ok. 30 g masła, dodaj 40 g mąki, mieszając te dwa składniki dodaj około 500 ml mleka, dbając o to, by konsystencja sosu była idealnie gładka. Gotuj przez kilka minut, aż stanie się gęsty i lekko puszysty, dopraw do smaku szczyptą pieprzu.

Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż podgotowany makaron, warzywa i mięso, zalej sosem i wsadź do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.

Zapiekanki warzywne - dla osób na diecie

Nie chcesz rezygnować z lekkich potraw nawet w chłodniejsze, jesienno-zimowe dni? Zaserwuj sobie warzywną ucztę! W zapiekankach możemy zamknąć całe bogactwo witamin i ważnych mikroelementów, dbając równocześnie o zgrabną sylwetkę.

Do przygotowania zapiekanki warzywnej wybierz swoje ulubione warzywa. My proponujemy buraki (podgotowane i pokrojone w plasterki), cukinie, bakłażany, obrane ze skórki pomidory, starte marchewki lub krążki pora. Zapiekankowym hitem jest również świeży lub mrożony szpinak - z powodzeniem możemy dodać go do właściwie każdego wariantu dania.

Warzywne potrawy nie muszą być dodatkowo wspomagane sosami - wystarczy, że warzywa ułożymy w naczyniu żaroodpornym, skropimy oliwą i odpowiednio doprawimy (możemy korzystać ze świeżych listków bazylii, oregano czy rozmarynu). Zamykamy naczynie i pieczemy warzywa dopóki nie będą miękkie - w szczelnie zamkniętym naczyniu. Tak przygotowana zapiekanka może być nie tylko pełnowartościowym obiadem, ale również świetnym dodatkiem do pieczonych mięs w daniach głównych.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 153

60 min
5
15 min
5
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 26

30 min
1
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1