Do góry

Newsy

Sześć sposobów na soczyste mięso z grilla

Jeśli planujesz obiad z grilla, z wyprzedzeniem przygotuj odpowiednią marynatę do mięsa, dzięki której będzie ono soczyste i delikatne.

Fot. 123RF/Picsel

Polacy uwielbiają grillować jednak wielu z nas zmaga się z podobnym problemem - mięso przygotowywane w ten sposób często bywa suche i wiórowate. Jak poradzić sobie z tym problemem? Co zrobić, aby za każdym razem karkówka lub piersi z kurczaka były delikatne i soczyste? Oto kilka trików, które możesz zastosować.

1. Cytrusy

Świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub jej plasterki wykorzystaj jako marynatę. Jeśli chcesz, możesz zostawić je na czas pieczenia. W podobny sposób możesz wykorzystać pomarańcze, grejpfruty, limonki a nawet mandarynki. Nie tylko zmiękczysz mięso, ale również nadasz mu wyjątkowy aromat.

2. Nabiał

Maślanka, kefir, jogurt albo zsiadłe mleko nadają się doskonale na marynatę. Te nabiałowe produkty zmiękczają mięso i ułatwiają jego dalszą obróbkę termiczną. Jogurt możesz wykorzystać jako bazę do sosu, np. tikka masala.

3. Tłuszcz

Chude mięso obłóż słoniną lub kawałkiem tłuszczu ze skórką. Dzięki temu mięso będzie regularnie i równomiernie nawilżane ani nie przypali się. To idealny pomysł w przypadku perliczki, królika oraz kurczaka i indyka.

Reklama

4. Papaja

Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki.

5. Alkohol

Alkohol doskonale nadaje się do zmiękczania mięsa. W tym wypadku możesz sięgnąć po różnorodne trunki - w zależności od twoich indywidualnych preferencji. Do przygotowania marynaty możesz wykorzystać piwo, wino lub cydr. Ciekawe efekty osiągniesz sięgając także po wytrawne wermuty, które nadadzą mięsu ziołowego aromatu.

6. Keczup lub musztarda

Ocet zawarty w keczupie i musztardzie idealnie zmiękcza mięso, dlatego warto dodać je do marynaty. Oczywiście, można sięgnąć także po czysty ocet, jedak ten ma bardzo intensywny aromat, który wielu osobom może przeszkadzać. Należy pamiętać, aby przed grillowaniem ściągnąć z mięsa nadmiar marynaty, gdyż może się bardzo łatwo przypalić, a tym samym zrujnować całą potrawę.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń