Do góry

Newsy

Tatar ze śledzia norweskiego z jabłkiem

Dla osób odchudzających się dobrą wiadomością będzie to, że śledzie są mało kaloryczne, ponadto poprzez dużą zawartość potasu ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z naszego organizmu. Zatem jak chudnąć to czemu nie poprzez jedzenie śledzi!

Składniki:

2 solone filety ze śledzia norweskiego
zielone jabłko - odmiana Granny Smith - kruche, soczyste, zielone, nowozelandzkie jabłka, dostępne w sieciach handlowych
kromka chleba pszennego
1 jajko
3 cebulki szalotki
mleko
olej słonecznikowy
sok z cytryny
ocet jabłkowy według uznania

Przygotowanie:

1. Obrany i oczyszczony filet ze śledzia namoczyć w mleku. W mleku namoczyć również kromkę chleba. Jajko ugotować na twardo, szalotki drobno posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.

2. Filety ze śledzia norweskiego posiekać. Odcisnąć namoczony chleb. Filety, chleb, jabłko, posiekane jajko i szalotki zmiksować. Dodać parę kropel oleju - tak aby otrzymać gęstą lecz gładką masę. Całość doprawić sokiem z cytryny lub octem winnym.

3.Tatar podawać udekorowany półplasterkami cytryny lub zielonego z jabłka, z razowym pieczywem gruboziarnistym, najlepiej z ziarnami słonecznika.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń