Do góry

Newsy

Wielkanocne potrawy, bez których świąt nie będzie

Wielkanoc to święto jaj, szynek, kiełbas i ciast. I choć przy hucznym obchodzeniu świąt Bożego Narodzenia wypada dość blado, to smak wielkanocnych potraw niczym nie ustępują wigilijnym. Ale czy każdy z nas wie jakie tradycyjne dania powinniśmy znaleźć na stole?

1. Żur z białą kiełbasą

Fot. 123RF

Właściwie żurek bądź barszcz biały w zależności od miejsca z którego pochodzimy. Przyjęło się, że ten pierwszy jadany jest raczej na południu i zachodzie Polski, zaś drugi w reszcie kraju. Wspólną bazą jest oczywiście zakwas, przygotowany odpowiednio wcześniej w domu. Tak naprawdę wielkiej różnicy między nimi nie ma, jedynie w poziomie kwasowości i tym, że barszcz biały bez białej kiełbasy po prostu istnieć nie może. Prawdziwy, cechuje się mocnym aromatem i zapachem wędzonki. Jest on obowiązkowym punktem każdego wielkanocnego obiadu, a jego rozgrzewające właściwości wspomogą żołądek w trawieniu reszty świątecznych przysmaków.

 

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń