Do góry

Newsy

Wigilia w wersji light

Wiele osób obawia się, że kolacja wigilijna zaprzepaści efekty miesięcy ćwiczeń i diety, a w dodatku nie będzie zbyt dobra dla zdrowia. Można jednak tego uniknąć, decydując się na przyrządzenie kolacji wigilijnej w wersji light za pomocą kilku trików.

Istnieją triki zmniejszające kaloryczność tradycyjnych potraw wigilijnych. / 123rf.com


Wigilijne ryby dla odchudzających się

Jak wiadomo, na wigilijnym stole serwuje się duże ilości ryb. Niektóre z nich są same w sobie tłuste, a jeszcze dodatkowo obtacza się je w panierce i smaży na głębokim oleju. Warto pozbyć się tego złego zwyczaju i zdecydować na nieco zdrowsze wyjście z sytuacji. Można albo zdecydować się na zamianę karpia i śledzia na tuńczyka czy dorsza, albo zrezygnować z panierki i podać ryby w wersji na parze, pieczone w ziołach albo w galarecie.

Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez smażonej ryby. Ale wystarczy tylko zdjąć z ryby panierkę, a pozbędziemy się dzięki temu sporej ilości tłuszczu.

Jeśli chodzi o śledzie (zobacz 30 przepisów na śledzie), to zamiast dodawać do nich kaloryczną śmietanę, można zastąpić ją jogurtem naturalnym.

Do przygotowania karpia w galarecie będziemy potrzebowali:

- ok. 1 kg karpia, 
- pęczek włoszczyzny,
- 2 cebule,
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
- listek laurowy,
- sól,
- cukier,
- 2 białka,
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- koperek, zielony groszek do dekoracji.

Przygotowanie:

1.Warzywa z włoszczyzny i cebule oczyścić, włożyć do garnka, posolić, dodać odrobinę cukru i ugotować wywar. Dodać do niego listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Następnie do wywaru ostrożnie włożyć dzwonka ryby i na wolnym ogniu gotować 15-20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.

2. Wywar przecedzić. Żelatynę rozmoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do wywaru, dolać lekko roztrzepane białka i ocet. Mieszając, całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż wywar się sklaruje. Znów przecedzić

3. Na dno półmiska nalać trochę wywaru. Pozostawić w chłodzie aby zastygł. Następnie ułożyć warstwę warzyw i ryby. Udekorować. Zalać pozostałym wywarem. Wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.

 

Książka kucharska: 12 przepisów na karpia. Kliknij!

Zobacz aż 12 różnych przepisów na karpia i wypróbuj je!

Pierogi - nie odsmażać!

Kolejnymi zasadami, jakich trzeba przestrzegać podczas przygotowywania wigilijnych potraw w wersji light jest nie odsmażanie pierogów po raz drugi, gdy chcemy je podgrzać. Wystarczy, że włożymy je na kilka minut do mikrofali czy wrzucimy do wrzątku, a uzyskamy dużo lepsze efekty, bez dodatkowych warstw tłuszczu.

Wigilijne słodkości

Warto również zrezygnować podczas przygotowywania klusków z makiem z dodatku masła. Wystarczy dodać miód oraz bakalie, które wystarczająco nadadzą smaku makaronowi.

Dobrze jest również dodać do przygotowywanych ciast na wigilijny stół przynajmniej 1/3 cukru mniej niż zwykle. W stworzeniu mniej kalorycznego makowca pomoże pozostawienie go bez polewy lukrowej.

Co można jeść bez ograniczeń?

Do woli podczas wigilijnej kolacji można jeść natomiast barszcz czerwony, który w pozytywny sposób wpływa na pracę serca, zapobiega miażdżycy oraz jest zdrowy dla wątroby. Ponadto, barszcz czerwony zawiera kwas foliowy, witaminy C i B1, a także żelazo.

Nie należy zapominać również o kompocie z suszu, który posiada właściwości wspomagające trawienie. Można będzie dzięki temu napojowi odciążyć swój żołądek i zrobić w nim miejsce na kolejne potrawy. Nie będzie nam wtedy groziło świąteczne przejedzenie.

Jest świetny sposób na to, aby skosztować wszystkich potraw wigilijnych, a jednocześnie nie przejeść się. Warto wypróbować metodę jednego talerza. Polega ona na nakładaniu na jeden talerz wszystkich potraw znajdujących się na wigilijnym stole, w pomniejszonej wersji. Zjadamy wtedy na przykład połowę porcji karpia, jedną łyżkę kapusty i jednego pieroga. Pozwoli to nam na skosztowanie wszystkich potraw bez przejadania się.

Przygotowania do świąt od A do Z. Kliknij!

Przygotowania do świąt od A do Z

Justyna Kruk/Smaker.pl

Jak udekorować stół wigilijny?

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cookernutter 21 grudnia 2013 EJ ludzie ludzie już nawet tradycji nie trzymacie świat się kończy. Karpia zamiast smażonego to na parze. jakieś się odchudzanie się na wigilii cały rok macie na tą czynność. Wigilia świętem i nie na leży się denerwować i liczyć jakieś kalorie po co to jedzcie to co lubicie a nic wam nie zaszkodzi. Macie 362 lub 363 dni na odchudzanie te dwa magiczne dni zostawcie na popuszczenie sobie pasa i niczym się nie przejmowanie. Odpowiedzi: 1 ▼

49 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 19 grudnia 2013 jak to jest? z jednej strony pokazujecie takie przepyszne potrawy!!!a za chwilę liczy się kalorie!!! to mam gotować te 12 potraw czy nie? Odpowiedzi: 1 ▼

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 19 grudnia 2013 jak ktoś się odchudza to niech żuje powietrzem ha ha!!!święta trzeba obejść tradycyjnie!!! są potrawy i jarskie i mięsne i jeszcze inne!!! tylko nie obrzydzajcie nam jedzenia!!!nic nie zaszkodzi tylko w małych ilościach!!!!!!! Odpowiedzi: 1 ▼

31 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń