Do góry

Newsy

Pięć przepisów na zdrowe lemoniady

Upały wymagają od nas stałego nawadniania organizmu. Dietetycy zalecają picie dużej ilości wody, jednak by lepiej się wchłaniała, warto coś do niej dodać. Zdecydowanie atrakcyjniejsze w smaku są lemoniady. Jak je przyrządzić?

Fot. 123RF/Picsel

Niektórzy jeszcze pamiętają smak lemoniady z PRL-u. „Napój gazowany na czystym cukrze" - taki opis widniał na etykiecie. Choć smaki młodości mają wartość sentymentalną, przy tym bogactwie świeżych i różnorodnych składników, które teraz możemy sobie codziennie serwować, trudno tęsknić za mieszaniną kwasku cytrynowego z cukrem.

Z owocowymi kostkami lodu

Ta propozycja nie dość, że jest pyszna, to jeszcze pięknie się prezentuje. Mrożenie owoców w soku jest hitem ostatnich sezonów letnich. Bardzo często w taki sposób lemoniady podawane są w modnych klubokawiarniach. Dlaczego by nie wykorzystać tego sposobu, by zaskoczyć własnych gości?

Potrzebne składniki:

  • 1 litr schłodzonej wody filtrowanej
  • 2 duże cytryny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • Szklanka soku z pomarańczy
  • Garść malin
  • Garść drobnych truskawek lub poziomek
  • Garść borówek
  • 2 gałązki mięty

Wykonanie:
Nalewamy do dzbanka filtrującego litr wody z kranu i odstawiamy go do lodówki. Bierzemy foremkę na duże kostki lodu, do każdego zagłębienia wrzucamy po jednej malinie, truskawce, parę borówek i listków mięty. Zalewamy owoce sokiem z pomarańczy i mrozimy przez parę godzin. Schłodzoną wodę przelewamy do dzbanka. Wyciskamy cytryny, pozbywamy się pestek, a sam sok wlewamy do wody. W osobnym naczyniu zalewamy cukier trzcinowy niewielką ilością wrzątku. Mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Gdy syrop wystygnie, przelewamy go do lemoniady. Wrzucamy kostki lodu z owocami do dzbanka, wsadzamy gałązki mięty.

Fiołkowa

Pachną tak, że aż by się chciało je zjeść! Właściwie, czemu by tego nie zrobić? Fiołki, choć rzadko stosowane w naszej kuchni, należą do kwiatów jadalnych, a więc mają swoje zastosowanie kulinarne. Lemoniada z fiołkami nie tylko ma słodki kwiatowy zapach, ale również obłędny kolor i smak.
Potrzebne składniki:

  • 1 litr schłodzonej filtrowanej wody
  • 2 duże cytryny
  • 1 szklanka kwiatów fiołka
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:
Przefiltrowaną wodą wsadzamy do lodówki, a fiołki rozcieramy z cukrem trzcinowym i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy napar na parę godzin, aż woda nabierze ciemno-fioletowego koloru i mocnego aromatu. Do schłodzonej wody wlewamy sok z wyciśniętych cytryn oraz ostudzony syrop. Odcedzamy przez sitko fiołki, a powstały wywar dolewamy do lemoniady. Dodajemy kilka kostek lodu.

Zobacz też: Woda, a odchudzanie. Na co zwracać uwagę?

Z ogórkiem i rozmarynem

Niektórzy wolą bardziej wytrawne lemoniady. Napój z ogórkiem i rozmarynem orzeźwia i doskonale nawadnia, ale nie czujemy się po nim przesłodzeni. Baza idealnie pasuje do drinków z alkoholem, szczególnie z ginem.
Potrzebne składniki:

  • 1 litr schłodzonej wody filtrowanej
  • 2 duże cytryny
  • 1 ogórek
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Wykonanie:
Wyciskamy sok z dwóch cytryn, usuwamy z niego pestki i wlewamy do schłodzonej wody. Następnie myjemy ogórka i kroimy go wraz ze skórką na cienkie plastry, wrzucamy do lemoniady. Wsypujemy łyżkę trzcinowego cukru do niewielkiego naczynia, zalewamy ją niewielką ilością wrzątku i dodajemy 5-6 listków rozmarynu. Całość rozcieramy moździerzem, aż rozmaryn puści sok, a cukier się roztopi. Syrop studzimy i wlewamy do lemoniady. Wtykamy do dzbanka z napojem pozostałe gałązki rozmarynu, dorzucamy kilka kostek lodu.

Cytrynowy detox

Co prawda w upały wolimy napoje orzeźwiające niż rozgrzewające, jednak tę lemoniadę pokochaliśmy za coś innego. Napój doskonale oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia odporność, a w dodatku ma zaskakujący smak.
Potrzebne składniki:

  • 1 litr schłodzonej wody filtrowanej
  • 2 duże cytryny
  • Kawałek świeżego imbiru (2-3 cm)
  • 1 łyżka kurkumy
  • Pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:
Chłodzimy w lodówce litr przefiltrowanej wody z kranu. Obieramy cytrynę, pozbywamy się pestek i blendujemy owoce na gładką masę. Przeciskamy imbir przez praskę wprost do musu z cytryny. Dodajemy kurkumę i pieprz oraz łyżkę miodu. Całość mieszamy ze schłodzoną wodą. Jeśli zależy nam na wykorzystaniu oczyszczających właściwości napoju, to powinniśmy go pić na czczo każdego ranka przez tydzień.

Arbuzowa

Ta lemoniada zachwyca nie tylko orzeźwiającym smakiem, ale również nietypowym podaniem, ponieważ serwowana jest w wydrążonych skórkach po arbuzie. Idealnie nadaje się na letnie poranki.
Potrzebne składniki:

  • 0,5 litra schłodzonej wody filtrowanej
  • 2 małe arbuzy
  • 2 duże cytryny
  • Garść truskawek
  • 2 gałązki mięty
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:
Przekrawamy arbuzy na pół i wydrążamy miąższ. Usuwamy z niego pestki. Umieszczamy go w wysokim naczyniu i blendujemy razem z truskawkami. Oczyszczamy cytryny z pestek i wyciskamy sok. Rozpuszczamy cukier trzcinowy w niewielkiej ilości gorącej wody. Wszystkie składniki mieszamy, dolewamy pół litra schłodzonej wody i dodajemy listki mięty. Lemoniadę rozlewamy do wydrążonych skórek po arbuzie, wtykamy słomki i dodajemy kostki lodu.

Wodę do wszystkich lemoniad błyskawicznie przefiltrujemy w dzbankach Aquaphor. Dostępnych w większości sieci handlowych , a w lipcu w świetnej cenie w sieci sklepów Biedronka

Artykuł powstał we współpracy z marką Aquaphor

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń