Wołowina in-vitro

Czy wyhodowanie mięsa w warunkach laboratoryjnych pomoże w rozwiązaniu problemu głodu na świecie? I czy to faktycznie jest mięso?

Fot. 123RF/Picsel

W poniedziałek dwóch ochotników wzięło udział w pierwszej, publicznej degustacji mięsa wyhodowanego od początku do końca w warunkach laboratoryjnych. Wyhodowane z macierzystych komórek mięśniowych kotlety podano w formie hamburgerów.


Mięso powstało w laboratoriach uniwersytetu w Maastricht w Holandii. Zespół naukowców kierowany przez Marka Posta pracował 5 lat nad stworzeniem mięsa „in vitro". Produkcja obejmuje pobranie komórek od żywych zwierząt - wybrano krowy hodowane na wolnym wybiegu i karmione paszą organiczną. Następnie komórki umieszczono w specjalnych pojemnikach z cukrami, aminokwasami, tłuszczami i minerałami. Dzięki substancjom odżywczym, rozwinęły się one w tkankę mięśniową, a następnie we włókna. By wyprodukować jedną porcję hamburgera, należało wykorzystać 20.000 włókien.


Projekt pochłonął 250.000 euro. Mięso doprawiono bułką tartą, sproszkowanymi jajkami, solą, sokiem z buraka oraz szafranem, usmażono i podano. Efekty?

 

Hamburger swoją konsystencją do złudzenia przypomina mięso. Natomiast ochotnicy zgodnie przyznali, że mięsem nie smakuje. Hanni Rutzler, dietetyczka z Austrii stwierdziła, że smak nieco przypominał mięso, ale że nie było ono wystarczająco soczyste. Naukowcy zdają sobie sprawę, że sukces eksperymentu polega na stworzeniu produktu, który będzie dokładnie taki, jak ten pochodzenia naturalnego. Jednocześnie twierdzą, że potrafią poprawić smak wołowiny, poprzez przekształcenie komórek mięśniowych w komórki tłuszczowe.

 

Co daje naukowy eksperyment? Naukowcy twierdzą, że możliwość hodowania mięsa w warunkach laboratoryjnych może być rozwiązaniem na jego stale rosnące zapotrzebowanie. Jak szacują eksperci FAO, czyli ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa, obecna hodowla mięsa zajmuje 70% ogólnodostępnej ziemi uprawnej. Do 2050 roku obecne zapotrzebowanie ma się podwoić. Hodowla mięsa w warunkach laboratoryjnych może zatem odpowiedzieć na to zapotrzebowanie, przy oszczędzeniu zasobów naturalnych.

 

Projekt popierają także organizacje walczące o prawa zwierząt. PETA uznała, że klonowanie komórek zwierząt to lepsze rozwiązanie niż posyłanie na rzeź miliardów krów, świń, czy kurczaków. Co więcej, jeden z degustatorów Jonathan Garlick, zdecydował się spróbować hamburgera będąc wegetarianinem.

 

Po 5 latach badań wyhodowano wołowinę in-vitro. Na razie koszty produkcji nie pozawalają mówić o wprowadzeniu technologii na masową skalę. Takich hamburgerów jeszcze długo nie zobaczymy w sieciach fast-foodów. Czy to dobrze?

Poznaj przepisy na wołowinę. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 125

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 55

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2