Kulinarne inspiracje Jogurtem Milandia

OSM Piątnica proponuje ciekawe przepisy na puszyste naleśniki z nadzieniem jogurtowym oraz sernik na zimno z kremowego Jogurtu Milandia z mascarpone.

Zdobywający coraz większą popularność Jogurt Piątnicy to doskonały wybór, gdy chcemy przygotować lżejsze i zdrowsze sosy, smaczne desery, dania główne czy też pożywne przekąski. Gęsta konsystencja, śmietankowy smak charakterystyczny dla sera mascarpone, który stanowi aż 17,5% produktu, oraz odpowiednia zawartość tłuszczu sprawiają, że z powodzeniem możemy zastąpić jogurtem śmietanę, majonez czy serki homogenizowane we wszystkich przepisach, które wymagają ich zastosowania.

 

 

Puszysty sernik na zimno według sprawdzonego przepisu Piątnicy to idealna propozycja na lekki deser, szczególnie latem, kiedy mamy szeroki wybór świeżych owoców. Dodatkową zaletą ciasta jest to, że jest proste i szybkie w wykonaniu. Powszechnie stosowane serki homogenizowane zostały w nim zastąpione Jogurtem Milandia, dzięki czemu ciasto ma wyjątkowo puszystą konsystencję i orzeźwiający smak.

Składniki:
4 opakowania po 250 g Jogurtu Milandia z mascarpone Piątnica
3 galaretki np. malinowe
2 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 paczka okrągłych biszkoptów
świeże owoce np. maliny

Przygotowanie:
I warstwa: w pierwszej kolejności rozpuszczamy 2 galaretki w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonych galaretek dodajemy dwa Jogurty Milandia z mascarpone, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy, aby masa lekko stężała.
II warstwa: 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej wody z żelatyną dodajemy 2 Jogurty Milandia z mascarpone oraz cukier puder, wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy, aby masa lekko stężała.
III warstwa: na trzecią warstwę przygotowujemy galaretkę - według przepisu na opakowaniu oraz świeże owoce.
Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm układamy biszkopty, następnie wylewamy lekko tężejącą I warstwę i wstawiamy do lodówki. Na stężałą warstwę I, wylewamy lekko tężejącą II warstwę i również wstawiamy do lodówki. Na stężałą II warstwę układamy owoce i zalewamy lekko tężejącą galaretką (III warstwa). Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Porada kulinarna: Najlepsze ciasto wychodzi, jeśli użyjemy zwykłych galaretek, nie szybko tężejących.

 

OSM Piątnica poleca także wypróbowany przepis na puszyste naleśniki z nadzieniem jogurtowym:

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:

5 jaj
½ szklanki Kefiru 2% Piątnica
1 szklanka Mleka 3,2% Piątnica
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
Nadzienie:
1 Jogurt Milandia z mascarpone 250 g Piątnica
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki cukru pudru
można dodać łyżeczkę soku z cytryny

Przygotowanie:
Naleśniki: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej, sól łączymy na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Nadzienie: Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i składamy w kopertę. Obsmażamy delikatnie na maśle. Podajemy z ubitą 30% Śmietanką oraz sosem owocowym lub sosem przygotowanym z Jogurtu Milandia 250 g i łyżki cukru pudru. Smacznego!

 

Jogurt Milandia z mascarpone sprawdzi się nie tylko w daniach na słodko, ale także w daniach obiadowych czy też sosach, typowych zarówno dla kuchni polskiej, jak i śródziemnomorskiej. Polecany jest zwłaszcza do greckiego sosu tzatziki, popularnych włoskich sosów do makaronu, lekkich sosów do sałatek, naleśników czy francuskich tostów, kremowych zup oraz jogurtowych marynat do mięsa. Dodatkową zaletą produktu jest to, że nie rozwarstwia się pod wpływem wysokich temperatur. Z powodzeniem możemy zastąpić nim ser twarogowy w tradycyjnym serniku lub dodać do sosów przygotowywanych na ciepło. Dzięki specjalnej technologii produkcji, Jogurt Milandia po wymieszaniu z innymi składnikami nie „rozpływa się", co gwarantuje odpowiedni smak i wygląd potrawy.

 

Więcej kulinarnych inspiracji na stronach internetowych producenta.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 337

15 min
4
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0