Wyłoniliśmy laureatów VI tygodnia konkursu!

Poznajcie zwycięzców kolejnego tygodnia konkursu z Barillą. Przypominamy, że wybór Laureata Nagrody głównej nastąpi w przyszłym tygodniu.

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Pani Moniki L. z Sanoka. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Klaudii Ch. z Puszczykowa (zobacz przepis), Pani Lucyna G. z Katowic (zobacz przepis), Pan Emil D. z Krakowa (zobacz przepis) oraz Pani Dorota D. z Olesna (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

Słoneczne penne z sosem brokułowym i kurczakiem cytrynowym

Składniki na 4 porcje:

200 g penne rogate Barilla,
2 filety z kurczaka,
1 szt. brokułu,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
cytryna,
pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
sól do smaku,
świeża bazylia,
gałązka rozmarynu,
olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze.
Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy z rondelka. Brokuły (kilka różyczek pozostawiamy w całości) dodajemy do wywaru z mięsa i całość miksujemy blenderem do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość zagotowujemy.
Między czasie penne gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy.
Na talerzu układamy makaron (w kształcie słońca, każde pene to jego promyk), dodajemy sos, kolejną warstwę makaronu na przemian z kurczakiem pokrojonym w kostkę. Na środku dodajemy różyczki brokuł i listki świeżej bazylii. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Zobacz zwycięski przepis Pani Klaudii Ch. z Puszczykowa, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2