Do góry

Newsy

Wypadanie włosów? Rozwiązanie znajdziesz w swojej kuchni

Jesień jest czasem, kiedy nasz organizm jest bardziej podatny na różnego rodzaju dolegliwości. Przeziębienia, katar, stany zapalne są często wadą jesieni, choćby nawet tej złotej i ciepłej. Nasze paznokcie, skóra i włosy również odczuwają skutki zmiany pory roku. Co robić gdy te ostatnie zaczynają nadmiernie wypadać?

Fot. 123RF

Do opanowania jesiennej utraty włosów nie potrzebujemy masy aptecznych medykamentów. Wszystkie składniki potrzebne nam w walce z wypadaniem włosów, znajdziemy we własnej kuchni. Przyczyną ich wypadania jest zapewne brak witamin, w dużej mierze zawartych w owocach i warzywach, których tak brakuje nam jesienią i zimą.

Jednym z najważniejszych mikroelementów, jakie mają wpływ na nasze włosy, jest cynk. Jego niedobór może mieć także wpływ na naszą skórę, paznokcie, a także mieć negatywne skutki w regulacji ciśnienia. Aby uzupełnić jego braki, w naszej diecie powinny się znaleźć takie produkty jak pestki dyni, rośliny strączkowe, wątroba wieprzowa, gorzka czekolada oraz migdały.

Ważnym wspomagaczem w walce o włosy są również witaminy z grupy B. Gdy naszemu organizmowi brakuje zwłaszcza biotyny (witamina B7), niacyny (B3) i kwasu pantotenowego (witamina B5), możemy zaobserwować wzmożone wypadanie włosów. Aby temu zaradzić, do codziennych posiłków, powinniśmy dodawać mleko, drożdże, mięso cielęce i wieprzowe, orzechy, soję, słonecznik i rzepak, które uzupełnią braki biotyny. W niacynę zaopatrzą nas daktyle, figi, śliwki i orzeszki ziemne. Natomiast kwas pantotenowy znajdziemy w brokułach, ciemnym ryżu, pełnoziarnistym chlebie, maśle orzechowym, jajach, otrębach, wątróbce oraz bananach.

Szczególnie jesienią i zimą musimy pamiętać również o witaminie A. Ma ona wpływ na wzrost włosów, a także pomaga zahamować ich wypadanie. Jest źródłem beta karotenu, który znajdziemy przede wszystkim w warzywach o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu, a więc w marchwi, pomidorach, dyni. Witamina E, nazywana witaminą młodości, ma nie tylko duży wpływ na naszą skórę - nawadnia ją i przeciwdziała starzeniu - a w połączeniu z witaminą A, dba również o włosy.

Zobacz też: Oczekiwania vs rzeczywistość - te dania zdecydowanie nie wyszły. Kliknij!

Ważną rolę dla zdrowia naszego organizmu odgrywa krzem. Niezbędny w budowie kości, zapobiega osteoporozie, ma swoją rolę w budowie tkanki łącznej. Wpływa również na wypadanie i zdrowy wzrost włosów. Gdy zaobserwujemy u siebie nadmierną utratę włosów może to być właśnie skutkiem niedoborów krzemu w naszym organizmie. Należy go uzupełnić wprowadzając do diety zboża, szczypiorek, czosnek i mleczko pszczele.

W walce o piękne i zdrowe włosy, pomogą nam również zioła takie jak skrzyp czy pokrzywa. Są bogate w witaminy B2, C, K, E oraz minerały, takie jak potas, fosfor, żelazo, magnez, czy wspomniany wyżej krzem. Dla uzyskania poprawy kondycji naszych włosów, wystarczy jedna szklanka dziennie naparu z pokrzywy i skrzypu. Możemy je znaleźć w sklepach zielarskich lub zebrać własnoręcznie. Należy jednak przestrzegać terminów zbiorów, aby rośliny dostarczyły jak największej ilości wartościowych witamin oraz unikać zbierania ziół przy ruchliwych drogach pełnych zanieczyszczeń.

Wprowadzenie do naszej codziennej diety wspomnianych produktów pomoże nam w jesiennej walce z wypadaniem włosów, wpłynie na poprawę nastroju oraz ogólne zdrowie naszego organizmu bez odwiedzania apteki.

Zobacz pierwszy numer naszego bezpłatnego magazynu kulinarnego! Kliknij!

Magazyn Smaker! Kliknij!

Tekst: Milena Węclewska

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń