Do góry

Newsy

Wypieki, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam z zapachem przepysznych, tradycyjnych ciast, roznoszącym się po całym domu. Zobaczcie, jak upiec świąteczne pyszności!

Serniki i makowce to tradycyjne, wigilijne ciasta. / 123rf.com


Głównymi składnikami tradycyjnych, świątecznych ciast są bakalie oraz mak. Według wierzeń, przynoszą one bogactwo, szczęście oraz chronią przed złymi duchami. Aż strach więc ich nie skosztować. Przyjrzyjmy się przepisom na wspaniałe, bożonarodzeniowe ciasta.

Pierniki nie tylko w Toruniu

Tradycja wypieku pierników w Toruniu sięga XVII wieku. Miasto to słynie z katarzynek, które porównywane są do najlepszych na świecie pierników norymberskich. Pierniki gościły będą nie tylko na toruńskich stołach bożonarodzeniowych. Również w innych miastach Polski pojawi się to wyjątkowe ciasto, bez którego święta Bożego Narodzenia dla wielu straciłyby swój urok.

Można przygotować piernik na dwa sposoby: albo w wersji tradycyjnej, albo w nieco ulepszonej. Zacznijmy od piernika z dodatkiem aromatycznych bakalii. Do jego przygotowania będziemy potrzebowali:

- 50 dag pszennej mąki pełnoziarnistej,
- szklankę miodu gryczanego,
- 1/2 szklanki kawy,
- 25 dag cukru brązowego
- 15 dag masła,
- 4 jajka,
- 2 łyżki kakao,
- 1 torebkę przyprawy do pierników,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
- bakalie: po 10 dag rodzynek, suszonych śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczy, orzechów włoskich, laskowych oraz migdałów.

Przygotowanie:

Miód zagotowujemy z cukrem, masłem, kawą, kakao i przyprawą do pierników. Studzimy, wbijamy jajka, miksujemy. Dosypujemy mąkę z proszkiem i sodą. Wszystko miksujemy. Do ciasta dodajemy 3/4 posiekanych bakalii. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem blachy. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. Studzimy, kroimy poziomo na 2 placki i przekładamy powidłami.

Warto jeszcze wzbogacić piernik z bakaliami o pyszną polewę czekoladową, do której przygotowania będziemy potrzebowali:

- 20 dag gorzkiej czekolady,
- 1 szklankę śmietany 36 proc.,
- 1 kieliszek rumu,
- 1 słoik gęstych powideł śliwkowych.

Przygotowanie:

Śmietanę mocno podgrzewamy z połamaną czekoladą i rozpuszczamy, stale mieszając. Polewę studzimy i mieszamy z rumem. Wierzch ciasta polewamy polewą, posypujemy odłożonymi wcześniej bakaliami i odstawiamy do wystudzenia.

Dla tradycjonalistów mamy przepis na świąteczny piernik, który pięknie będzie się prezentował na wigilijnym stole. Aby go wykonać, należy zaopatrzyć się w:

- 1 szklankę cukru,
- 1 szklankę miodu,
- 1/2 kostki margaryny,
- 6 jaj,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczkę sody,
- 1 łyżeczkę cynamonu,
- 20 g przyprawy do piernika,
- 1 szklankę śmietany (18 proc.).

Przygotowanie:

Margarynę roztapiamy z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Gdy ostygnie, dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Wszystko mieszamy. Na końcu ubijamy pianę z białek, dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do dwóch podłużnych foremek o wymiarach 9x27 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 st. C przez godzinę.

Tradycyjny świąteczny piernik warto udekorować polewą czekoladową, którą wykonamy z:

- 6 dag gorzkiej czekolady,
- 4 dag deserowej czekolady,
- 8 dag masła extra.

Przygotowanie:

Obie czekolady łamiemy na kosteczki, wrzucamy do garnuszka, dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeśli lubimy bardziej deserową czekoladę to możemy wykorzystać całą tabliczkę tego rodzaju, a pominąć gorzką i odwrotnie. Po ostudzeniu piernika, należy polać go polewą.

 

Książka kucharska: 30 przepisów na pierniczki. Kliknij!

Pierniczki w wersji "na szybko", miodowe, aromatyczne, z lukrem. Zobacz aż 30 różnych przepisów na te pyszności, które można położyć na stole, ale też powiesić na choince!

 

Esencja świąt Bożego Narodzenia

Makowiec to, według niektórych, najpyszniejsze ciasto, jakie znajduje się na wigilijnym stole. Przede wszystkim jest niezwykle aromatyczne, dzięki zatopionych w nim bakaliach.

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki,
- 100 g cukru,
- 4 jaja,
- 50 g drożdży,
- 2/3 szklanki mleka,
- 100 g masła
- opakowanie cukru waniliowego.

Składniki na lukier:

- 5 łyżek cukru pudru,
- 1/2 cytryny.

Składniki na masę makową:

- 25 dkg suchego maku,
- 3 łyżki śmietany 36 proc.,
- 2-4 łyżki miodu,
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki masła,
- 50-80 g migdałów blanszowanych całych lub płatków migdałowych,
- 6-8 łyżek bakalii - np.: rodzynek i moreli oraz/lub kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Przygotowanie:

Mak zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy nawet na całą noc. Następnie gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odsączamy na sicie i mielimy 3 razy w maszynce ze specjalnym drobnym sitkiem do maku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odsączamy. Morele i skórkę pomarańczową siekamy. Kilka całych migdałów odkładamy do dekoracji, resztę siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy zmielony mak, przesmażamy. Dodajemy miód, śmietanę i bakalie, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty. Studzimy. Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem, przykrywamy i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

2 jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, cukier waniliowy, zaczyn, ostudzone masło i mieszamy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godz., aż podwoi objętość.

Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąty, takie, by krótszy bok pasował do rozmiaru foremki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką na grubość ok. 0,5 cm. Każdy placek smarujemy połową masy makowej, zwijamy w struclę i wkładamy na papierze do formy. Smarujemy ciasto białkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.

Pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wystudzone ciasto smarujemy lukrem z cukru pudru rozmieszanego z sokiem z cytryny. Posypujemy migdałami i skórką pomarańczową.

 

Książka kucharska: 15 przepisów na pyszne makowce. Kliknij!

Wypróbuj nasze przepisy na tradycyjne, wigilijne makowce. Znajdziesz tu zarówno tradycyjne rolady z makiem, jak i makowce w biszkopcie czy z jabłkami.

 

Miękkie i puszyste łakocie

Jest wiele rodzajów sernika, które możemy przygotować na świąteczny stół. My mamy dla Was dwa przepisy na to puszyste ciasto.

Klasyczny sernik na waniliowym spodzie przygotujemy z:

Ciasto:

- 50 g masła,
- 1 szklanka mąki,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy.

Masa serowa:

- 200 g masła,
- 250 g cukru,
- 1 łyżka rumu,
- 4 jajka
- 1 kg twarogu,
- 2 torebki budyniu waniliowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,
- 50 g siekanych migdałów,
- 1 cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Przygotowujemy w tym czasie masę serową: tłuszcz, cukier i rum ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, ser (zmielony przynajmniej dwukrotnie) oraz budyń w proszku. Całość mieszamy z sokiem i skórką z cytryny oraz migdałami. Spód tortownicy (okrągła, 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, bok smarujemy tłuszczem. Spód tortownicy wylepiamy ciastem i podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po upływie tego czasu, wykładamy masę serową i pieczemy około 60 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na pół godziny w formie, następnie wyjmujemy i osuszamy na kratce. Na krótko przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Możemy również zdecydować się na sernik z ryżem, który będzie nieco przypominał pudding. Do jego przygotowania będziemy potrzebowali:

- 1 szkl. pokruszonych herbatników,
- 50 g masła,
- 1 kg mielonego sera,
- 1 szkl. cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 jajka,
- 5 szkl. ugotowanego ryżu długoziarnistego,
- 1 puszkę słodkiego mleka kondensowanego.

Przygotowanie:

Herbatniki i cynamon połącz z roztopionym masłem. Gotową masą wyłóż spód tortownicy. Ser zmiksuj wraz z cukrem i cynamonem. Do puszystej masy dodaj jajka i delikatnie zmiksuj całość na niskich obrotach. Wymieszaj ugotowany i odcedzony ryż, przelej całość na ciasteczkowy spód i piecz w 180 stopniach C przez ok 1,5 godz. Puszkę mleka zalej w garnku wodą i gotuj przez godzinę. Upieczony i ostudzony sernik polej sosem.

Przygotowania do świąt od A do Z. Kliknij!

przygotowania do wigilii

A Wy bez jakiego ciasta nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia?

Justyna Kruk/Smaker.pl

Jak udekorować stół wigilijny?

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 23 grudnia 2013 Serniki to na Wielkanoc, babeczki również. Mimo że pyszne i dekoracyjne, to jednak tradycyjnie - nie. Teraz makowce, miodowniki, pierniki, cwibaki, ciasta orzechowe, jabłkowe, pachnące migdałami, bakaliami itp.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń