Do góry

Newsy

Zakupowe grzechy mięsne, czyli jak właściwie kupować mięso

Kupując mięso warto pamiętać o kilku zasadach, aby jeść zdrowo i bezpiecznie. Wdrożenie kilku ważnych punktów pozwoli wam na bezstresowe zakupy oraz pozwoli uniknąć rozczarowania i niechcianych reklamacji albo problemów zdrowotnych.

Fot. 123RF/Picsel

1. Tacki i podkładki

Dobrze znacie te marketowe opakowania, w sprzedawane jest mięso, prawda? Tacki owinięte folią mają jeszcze jeden element, najbardziej szkodliwy dla zdrowia, a mianowicie maty absorbujące wilgoć z mięsa. Wypełnione poliakrylanem sodu (to substancja, która znakomicie chłonie wodę i wówczas przypomina sztuczny śnieg) miękkie podkładki niestety nie mają zabezpieczeń po bokach, przez co ich zawartość często wycieka i łącząc się z sokami pochodzącymi z mięsa tworzy nieprzyjemną maź.

 

Poza tym soki z mięsa wnikające w podkładki sprzyjają namnażaniu się bakterii.
Co ciekawe, w USA, gdzie po raz pierwszy zostało zastosowane takie rozwiązanie, rygorystycznie przestrzega się szczelności krawędzi podkładek, aby nie dopuścić do wycieku szkodliwej substancji i kontaktu w produktem. W Polsce niestety nie ma jeszcze takiego obowiązku.

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Degustator 09 lutego 2017 Należy kupować jagnięcinę z Podlasia - najsmaczniejsze i najzdrowsze mięso.

23 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń