Pierwsza powieść uznanej autorki książek kucharskich. Po tej lekturze na pewno zapragniecie dokładki!

Claire O'Neil, zwana Nelly, zajmuje się pieczeniem ciast, jednak ma też pewien wyjątkowy talent. Tak jak każdy prawdziwy szef kuchni potrafi wychwycić zmienne, ulotne smaki, które umykają większości z nas, tak Neely „czuje" emocje - „pomarańcza pobudza, cynamon zatrzymuje wspomnienia, a śliwka jest zadowolona z siebie". Smaki i emocje pozwalają jej zajrzeć w głąb duszy każdego z klientów, dzięki czemu może dopasować swoje wypieki do indywidualnych potrzeb - pomoże uczcić prawdziwą miłość, przezwyciężyć strach, a nawet przeżyć żałobę i pogodzić się ze stratą kogoś bliskiego.

Kiedy jej dotychczasowe życie obraca się w gruzy, Neely decyduje się wrócić do rodzinnego Millcreek Valley. Cukiernia, którą tam otwiera, to cudowny, kameralny lokal, dokładnie taki, o jakim zawsze marzyła - a jednak każdy z jej nowych klientów nosi w sobie jakiś sekret, czasem mroczny, innym razem wyjątkowo intrygujący. Kiedy jeden z takich smaków zaczyna powracać z niepokojącą intensywnością, Neely już wie, że oto natknęła się na historię sprzed lat, która zasługuje na to, by ją opowiedzieć. Rozwiązanie tej zagadki może pomóc także jej.

"Smakowita lektura (...). Niczym najlepszy szef kuchni Judith Fertig łączy historię utalentowanej adeptki sztuki cukierniczej, która rozpoczyna wszystko od nowa w rodzinnym miasteczku gdzieś na Środkowym Zachodzie, z intrygującą zagadką z czasów Wielkiej Depresji." - Beatriz Williams, autorka „Zanim mnie pokochasz"

"W swojej niezwykłej powieści Fertig serwuje nam wielowarstwową historię rodziny i miłości, straconych, a potem odnalezionych (..). Szczypta realizmu magicznego intryguje dodatkowo." - RT Book Reviews

Autorka książek kucharskich Judith Fertig dorastała w Midwest, studiowała i uczyła się gotowania w Europie, a obecnie mieszka w Kansas City. Wymieniana przez „Saveur Magazine" jako „ikona świata kulinarnego Heartland",Fertig pisze książki kucharskie, które odzwierciedlają jej miłość do chleba, pieczenia, grillowania i fantastycznych potraw z Heartland.

Książka już niebawem do wygrania  w naszym konkursie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

Odsłon: 8494

>60 min
12
Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

Odsłon: 14084

60 min
27
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 1041

30 min
5