Do góry

Newsy

10 szokujących faktów o czosnku

Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli chodzi o jego właściwości.

Czosnek warto jeść nie tylko w sezonie przeziębieniowym! Fot. pixabay.com


Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości?


1: Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk

Czosnek nie tylko działa jak antybiotyk. Okazuje się, że antybiotyki są daleko w tyle za czosnkiem, przynajmniej jeśli chodzi o zwalczanie bakterii wywołujących zatrucia pokarmowe. Czosnek jest dokładnie 100 razy skuteczniejszy niż dwa najczęściej stosowane antybiotyki, a do tego działa znacznie szybciej. Oprócz tego bez problemu przenika przez biofilm, czyli warstwę chroniącą bakterie np. przed antybiotykami.


Cudowne właściwości miodu, o których nie wiedziałeś. Kliknij!

Cudowne właściwości miodu, o których nie wiedziałeś. Kliknij!

Czy czosnek ma działanie antyrakowe?
Zobacz na następnej stronie!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lukasgld 22 października 2014 W mojej rodzinie jedzenie czosnku jest popularne i jak na razie nikt z najbliższej rodziny nie miał raka przynajmniej go nie wykryto. Na Wigilii pierwsze obowiązkowe danie to czosnek maczany w soli z chlebem to ma zapewnić dobre zdrowie przez cały rok. Ja się trochę zaniedbuję w jedzeniu czosnku, ale lubię go nawet bardzo i chrzan do tego, najlepiej prosto z pola świeżo starty.

261 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń