Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli chodzi o jego właściwości.

Czosnek warto jeść nie tylko w sezonie przeziębieniowym! Fot. pixabay.com


Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości?


1: Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk

Czosnek nie tylko działa jak antybiotyk. Okazuje się, że antybiotyki są daleko w tyle za czosnkiem, przynajmniej jeśli chodzi o zwalczanie bakterii wywołujących zatrucia pokarmowe. Czosnek jest dokładnie 100 razy skuteczniejszy niż dwa najczęściej stosowane antybiotyki, a do tego działa znacznie szybciej. Oprócz tego bez problemu przenika przez biofilm, czyli warstwę chroniącą bakterie np. przed antybiotykami.


Cudowne właściwości miodu, o których nie wiedziałeś. Kliknij!

Cudowne właściwości miodu, o których nie wiedziałeś. Kliknij!

Czy czosnek ma działanie antyrakowe?
Zobacz na następnej stronie!

Następna strona >>

1 2 3 4 5
. . .
z
10

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka z majonezem

Prostą babka z dodatkiem majonezu. Idealna na Wielkanoc.

Odsłon: 400

30 min
2
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 672549

60 min
1130
Ciasta Ciasto Battenberg

Ciasto Battenberg jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Nazwa wywodzi si...

Odsłon: 2510

60 min
2
Sałatki Sałatka jarzynowa na szybko

Zostało nam trochę ugotowanych warzyw z rosołu, możemy szybciutko pokroić je,...

Odsłon: 500

30 min
1