Przedwiosenna odnowa - najlepsze przepisy

Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli chodzi o jego właściwości.

Czosnek warto jeść nie tylko w sezonie przeziębieniowym! Fot. pixabay.com


Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości?


1: Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk

Czosnek nie tylko działa jak antybiotyk. Okazuje się, że antybiotyki są daleko w tyle za czosnkiem, przynajmniej jeśli chodzi o zwalczanie bakterii wywołujących zatrucia pokarmowe. Czosnek jest dokładnie 100 razy skuteczniejszy niż dwa najczęściej stosowane antybiotyki, a do tego działa znacznie szybciej. Oprócz tego bez problemu przenika przez biofilm, czyli warstwę chroniącą bakterie np. przed antybiotykami.


Cudowne właściwości miodu, o których nie wiedziałeś. Kliknij!

Cudowne właściwości miodu, o których nie wiedziałeś. Kliknij!

Czy czosnek ma działanie antyrakowe?
Zobacz na następnej stronie!

Następna strona >>

1 2 3 4 5
. . .
z
10

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik gotowany Leśny Mech

Sernik gotowany o malinowym smaku, na szpinakowym biszkopcie to nasza propozy...

Odsłon: 198

60 min
2
Przekąski Serowa przekąska

Pyszna do pracy lub dziecku do szkoły na drugie śniadanie.

Odsłon: 554

30 min
4
Dodatki Marchewka z groszkiem

Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...

Odsłon: 171

15 min
7

Przepis dnia

Ciasta Napoleonka z ciasta francuskiego

Nie masz za dużo czasu na przygotowanie smakołyków do popołudniowej kawy? Nap...

Odsłon: 16819

30 min
19