Do góry

Bake off

Czekoladowe przepisy w "Bake Off Ale Ciacho"

W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho" uczestnicy będą musieli zmierzyć się z czekoladą - wyjątkowo smacznym, ale i trudnym produktem.

Fot. materiały partnera

Szósty odcinek najnowszego sezonu "Bake Off - Ale Ciacho!" zabrał nas w podróż po smakach słodkich i wytrawnych. W konkurencji sprawdzającej umiejętności techniczne uczestnicy programu musieli przygotować dwukolorowe bagietki z suską sechlońską - małopolskim, regionalnym przysmakiem. Dodatkowo, sędziowie poprosili ich o przygotowanie aromatycznych past do pieczywa - rybnej oraz mięsnej. W rolę surowego jurora wcielił się gość specjalny odcinka-francuski kucharz Luca Magnon, który doskonale wie, w jaki sposób powinna smakować perfekcyjna bagietka.

Zobacz też: Przepis na dwukolorowe bagietki Michała Brysia

Szczególnym wyzwaniem dla cukierników-amatorów okaząła się konkurencja autorska. W drugiej rundzie uczestnicy słodkich zmagań mieli za zadanie przy pomocy własnoręcznie upieczonych herbatników odtworzyć słynne budowle z różnych zakątków świata. W tej rundzie przydał się nie tylko talent kulinarny, ale również spryt, wyobraźnia przestrzenna oraz zmysł budowlany. Przy pomocy ciastek, lukru i karmelu uczestnicy przygotowali spektakularne konstrukcje reprezentujące chociażby londyńskiego Big Bena lub krakowski Kościół Mariacki.

Zobacz też: Przepis na kruchy młyn Danusi

Gwiazdą odcinka została Danuta. Niestety, nie wszyscy uczestnicy poradzili sobie równie dobrze. Niektórzy z nich źle rozplanowali prace lub mieli problemy z połączeniem wszystkich elementów swoich konstrukcji. Zdaniem jurorów najsłabiem zaprezentowała się Małgorzata, która musiała pożegnać się z programem.

Jak zatemperować czekoladę - radzi Krzysztof Ilnicki

Co wydarzy się w siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!"

Siódmy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" to podróż po świecie czekolady. W konkurencji technicznej uczestnicy zmierzą się z mistrzowskim przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciasteczka. Aby je przygotować, będą musieli zatemperować czekoladę, upiec bezglutenowe brownie, przygotować mus czekoladowy i krem chantily oraz wykonać spektakularną dekorację z mango i glazury kakaowej. Już samo wymienienie wszystkich elementów tego deseru stanowi nie lada wyzwanie. Jego przygotowanie to już wyzwanie dla najlepszych z najlepszych.

W drugim zadaniu amatorzy cukiernictwa podadzą tort dla bliskiej sercu osoby. Czy uda im się przygotować wypieki, które zachwycą najbliższych oraz sprostają wymaganiom surowych jurorów? Kto poradzi sobie najlepiej, a kto zakończy swoją przygodę z programem? O tym przekonacie się już w niedzielę o 15.20 na antenie TVP2.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń