Czym jest kasza coix?

Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach?

Fot. 123RF/Picsel

W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix.

Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach.

W ostatnim czasie zachwycili się nimi blogerzy i miłośnicy zdrowego odżywiania, a za ich sprawą kasza coix zaczęła zyskiwać coraz większą popularność.

Jakie właściwości ma kasza coix?

Co zyskujemy, włączając do diety ten rodzaj kaszy? Przede wszystkim, jest ona fantastycznym źródłem aminokwasów, a w tym także cennej metioniny. Substancja ta posiada właściwości przeciwzapalne, antydepresyjne oraz przeciwalergiczne. Co więcej, badania potwierdziły, iż metionina poprawia wydolność fizyczną i bardzo skutecznie usuwa toksyny z organizmu.

Kasza coix jest również doskonałym źródłem wielu minerałów, związków polifenowych, zdrowych tłuszczy i witamin z grupy B. Ponieważ produkt ten obniża poziom cholesterolu we krwi oraz przyspiesza metabolizm, poleca się go osobom zagrożonym miażdżycą oraz tym, które zmagają się z nadwagą.

W tradycyjnej medycynie azjatyckiej, kasza coix bywa stosowana jako remedium na stany zapalne, powtarzające się skurcze mięśni oraz zmiany trądzikowe.

Zobacz też: Najlepsze dania kuchni śląskiej

W jaki sposób można wykorzystać kaszę coix?

Aby zaopatrzyć się w te ziarna, będziecie musieli wybrać się do sklepu z żywnością azjatycką, gdyż są one importowane głównie z Japonii, Tajlandii oraz Chin. Roślina ta bywa uprawiana także w naszym kraju, jednak zwykle sadzi się ją w celach ozdobnych i mało kto wykorzystuje jej nasiona w kuchni. To duży błąd, gdyż ich orzechowo-roślinny aromat może odmienić smak wielu dobrze znanych nam potraw.

Kasza coix może być z powodzeniem wykorzystywana jako alternatywa dla ryżu lub podstawa wyśmienitego kaszotta. Jej ziarna możemy również mieszać z innymi kaszami, uzyskując ciekawe walory smakowe. Świetnie sprawdza się w zupach, jako dodatek do mięs i treściwych sosów, a nawet podstawa wielu deserów i ciast. Ciekawym rozwiązaniem będzie również uprażenie na patelni podgotowanych ziaren oraz ulubionych przypraw. W ten sposób otrzymamy ciekawą alternatywę dla chipsów i innych niezdrowych przekąsek.

Warto pamiętać, że przed rozpoczęciem gotowania, ten rodzaj kaszy musi zostać namoczony w wodzie przez minimum godzinę, a nawet całą noc.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 883

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 311

15 min
10
Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 174

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

1
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11