Dania jednogarnkowe

Do wspólnego gotowania w 498. odcinku programu „Ewa Gotuje” prowadząca zaprosiła miss Polski 2011 roku, czyli Marcelinę Zawadzką. Gospodyni przygotowała najpierw zdrową pastę słonecznikową i wyjątkową zapiekankę ziemniaczaną, aby potem wraz z gościnią upiec nietuzinkowe ciasto pomidorowe.

Ewa Wachowicz i Marcelina Zawadzka upiekły nietypowe ciasto | Fot. materiały prasowe/Polsat

Popularna miss Polski - Ewa Wachowicz - już od lat robi w kuchni niezłe zamieszanie. Co będzie się więc działo, gdy dołączy do niej druga misska? O tym mogli przekonać się widzowie w 498. odcinku programu „Ewa Gotuje”. Na początku kulinarnego show gospodyni zapowiedziała miłą niespodziankę.

Wcześniej jednak przyrządziła tajemniczy składnik do dania głównego. Wzięła suszone grzyby i w moździerzu sprawnie roztarła je na proszek grzybowy. To właśnie on będzie nadawał wyjątkowy aromat potrawie.

Przed daniem obiadowym Ewa Wachowicz zrobiła bardzo zdrową pastę słonecznikową. To cenne źródło aminokwasów, zdrowych tłuszczów, witamin (w tym A, D, E i tych z grupy B), minerałów (żelaza czy potasu) oraz antyoksydantów. Smarowidło dobrze zadziała na organizm (przede wszystkim odmładzająco) i jest niezwykle sycące.

Pasta słonecznikowa według Ewy Wachowicz

 Pasta słonecznikowa według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pasta słonecznikowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz zalała szklankę nasion słonecznika wodą i moczyła je całą noc. Kolejnego dnia, na suchej patelni, uprażyła pół szklanki sezamu. Złocisty wrzuciła do miksera i roztarła. Odsączone z wody nasiona słonecznika również dodała do misy miksera, wraz z ząbkami czosnku, ostrą papryką, sokiem z cytryny, wodą, oliwą z oliwek i solą, a następnie przetarła na gładką masę. Dodała jeszcze kilka kostek lodu i zmiksowała, aby pasta nie ciemniała. Przełożyła smarowidło do czystego słoiczka, zalazła oliwą z oliwek i oprószyła z wierzchu uprażonym sezamem.

Następnie gospodyni zabrała się za danie główne, czyli wegetariańską zapiekankę ziemniaczaną ze śmietaną bez laktozy. Jak się później okazało, zaproszona gościni uwielbia ziemniaki i to właśnie pod jej gusta Ewa Wachowicz szykowała potrawy.

Zapiekanka ziemniaczana według Ewy Wachowicz

 Zapiekanka ziemniaczana według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Najpierw prowadząca obrała ząbki czosnku i poszatkowała go na cienkie plasterki. Okrągłą formę wysmarowała dobrze masłem, a warzywo porozrzucała równomiernie na dno naczynia. Następnie obrane i oczyszczone ziemniaki podobnie starła na cienkie plastry. Ułożyła je w formie, tworząc estetyczny wzór i zabrała się za przyrządzenie aromatycznego sosu. Do miski wbiła jajko i roztrzepała je. Dolała również śmietanę bez laktozy i zmieszała do połączenia składników. Doprawiła jeszcze grzybowym pudrem, gałką muszkatołową i solą. Po wymieszaniu zalała ziemniaki. Ewa Wachowicz przełożyła naczynie do rozgrzanego piekarnika, a po godzinie wyjęła gotową zapiekankę. 

Jeszcze ciepłą podała zaproszonej gościni, czyli Marcelinie Zawadzkiej. To znana prezenterka telewizyjna, polska modelka i Miss Polonia 2011. Panie, w rozmowie, wspólnie chciały odczarować mit na temat miss, zapewniając, że lubią jeść i sprawia im to dużą przyjemność. Po spróbowaniu zapiekanki, Marcelinie szybko udało się wyczuć grzybową nutę tajemniczego składnika.

Po wspólnej degustacji dwie misski udały się do kuchni, żeby upiec zdrowy deser, czyli ciasto pomidorowe. To wspaniała alternatywa do bardziej znanych warzywnych deserów, m.in. wypieków na bazie fasoli, brokułów czy marchewki. Tym bardziej że wszystkie składniki po prostu obiera się i/lub dorzuca do zmiksowania. Przepis jest więc bajecznie prosty.

Ciasto pomidorowe według Ewy Wachowicz

 Ciasto pomidorowe według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto pomidorowe według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na początku Ewa i Marcelina przetarły pomidory na pulpę, którą umieściły w misie miksera. Następnie dodały obranego banana, olej, cukier, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz mielone cynamon i imbir. Wszystko razem zmiksowały na gładką masę, przełożyły do tortownicy oprószonego bułką tartą i upiekły do suchego patyczka. W międzyczasie Ewa Wachowicz poinstruowała Marcelinę Zawadzką, jak zrobić przepyszną masę z białej czekolady i mascarpone. Upieczone ciasto pomidorowe gościni przyozdobiła kremem, kakao i płatkami migdałowymi. Po spróbowaniu była pozytywnie zaskoczona, że pomidorowe nuty nie są mocno wyczuwalne.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 498. odcinek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1414

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 331

>60 min
9
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4