W 539. odcinku programu kulinarnego "Ewa gotuje" prowadząca zaprezentowała widzom tradycyjne wielkanocne potrawy, jednak w nieco bardziej nowoczesnym wydaniu. Każda z tych propozycji stanowi gotową inspirację, gdy chcemy zaskoczyć swoich domowników i gości podczas wspólnego świętowania przy stole.
Sałatka hiszpańska według Ewy Wachowicz
Jeśli uważasz, że nie ma świąt wielkanocnych bez sałatki jarzynowej, ten przepis na pewno ci się spodoba. Jak zrobić sałatkę hiszpańską według Ewy Wachowicz? To nic trudnego. Wystarczy obrać i ugotować ziemniaki oraz marchewkę, a także jajka na twardo. Warzywa i jajka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dorzuć oliwki, groszek i kawałki tuńczyka. Jeszcze tylko majonez, sól, pieprz i posiekany szczypior.

Sałatka hiszpańska według Ewy Wachowicz

Sałatka hiszpańska według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Żurek z pieczonymi ziemniakami według Ewy Wachowicz
Żurek to kolejny klasyk, bez którego większość osób nie wyobraża sobie Wielkanocy. Ewa Wachowicz w 539. odcinku swojego programu zaproponowała widzom nieco inną wersję tej klasycznej zupy - wegetariańską, za to z pieczonymi ziemniakami. Jak zrobić żurek z pieczonymi ziemniakami według Ewy Wachowicz? Zacznij od zagotowania wywaru i przyprawienia roztartym w dłoniach majerankiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone grzyby, wlej zakwas. Zagotuj pod przykryciem. Kartofle obierz, pokrój w kostkę, skropione oliwą przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posól, przypraw majerankiem, piecz przez 30 minut w 180 st. C. Żurek podawaj z pieczonymi ziemniakami i tartym chrzanem.
Żurek z pieczonymi ziemniakami według Ewy Wachowicz

Żurek z pieczonymi ziemniakami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pasztet maślany według Ewy Wachowicz
Jak zrobić pasztet maślany według Ewy Wachowicz? Wątróbkę obsmaż na maśle, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszli, przypraw kurkumą. Wlej wino, zamieszaj i lekko odparuj. Przypraw pieprzem i tymiankiem, przykryj i duś do miękkości. Tak przyprawione mięso z cebulą przełoż do miksera, dodaj mięso z rosołu i miękkie masło. Przypraw solą i zielonym pieprzem, zmiksuj. Wymieszaj i przełóż do naczyń ceramicznych. Dobrze ubij, wyrównaj, zalej roztopionym masłem. Udekoruj gałązkami tymianku i marynowanym zielonym pieprzem.
Pasztet maślany według Ewy Wachowicz

Pasztet maślany według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Babka ucierana według Ewy Wachowicz
Ten wypiek jest niczym smak dzieciństwa - jak zrobić babkę ucieraną według Ewy Wachowicz? Na początku należy utrzeć masło, dodać cukier waniliowy i zmiksować. Porcjami wyspuj cukier, nie przerywając ucierania. Dodawaj żółtka, po jednym. Wsyp mąki i proszek, dodaj skórkę otartą z cytryny. Wlej mleko i ponownie zmiksuj. Białka ubij na sztywno z solą, pianę przełóż do masy i delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki. Przełóż masę do formy, piecz przez godzinę w temp. 180 st. C. Po ostygnięciu dekoruj.
Babka ucierana według Ewy Wachowicz

Babka ucierana według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 539. odcinek
Autorka: Monika Zysk