Ewa Wachowicz zaprosiła widzów na wycieczkę po Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Najpierw pokazała atrakcje, które oferuje Pustynia Błędowska, do której z Krakowa można dotrzeć samochodem w nieco ponad godzinę. Gospodyni wsiadła na rower, aby podróżować po pobliskiej długiej ścieżce na palach.
W programie nie mogło zabraknąć kulinarnych inspiracji, dlatego Ewa Wachowicz przypomniała przekąskę, która była bardzo popularna w czasach PRL-u. Mowa o awanturce, czyli paście serowo-rybnej. Smarowidło najczęściej przyrządzano z białego sera i szprotek z puszki, a dziś eksperymentuje się i robi ją już na wiele sposobów. Ewa postawiła na regionalne wędzone pstrągi z Ojcowa.

Awanturka z wędzonym pstrągiem według Ewy Wachowicz

Awanturka z wędzonym pstrągiem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Prowadząca przełożyła twaróg do miski i rozgniotła go widelcem. Dodała też nieco bryndzy i śmietany, a potem całość wymieszała. Dorzuciła kawałki wędzonej ryby i posiekany szczypiorek. Przyprawiła wszystko pieprzem i delikatnie wymieszała. Podała ze świeżym pieczywem, dekorując jeszcze szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki. Apetyczna awanturka gotowa.
Przyszedł czas na małopolską zupę - w tym odcinku Ewa Wachowicz postanowiła przygotować żurek na wędzonce. Dodała do niego jednak aromatyczne leśne grzyby z pobliskich lasów, co niezwykle podkręciło jego smak.
Żurek z leśnymi grzybami według Ewy Wachowicz

Żurek z leśnymi grzybami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak prowadząca przygotowała zupę? Najpierw pokroiła boczek w kostkę i usmażyła na maśle w garnku. Dorzuciła po chwili pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Następnie pokroiła grzyby (mogą być świeże lub mrożone) na mniejsze kawałki. Podsmażyła, a później zalała ciepłym wywarem. Dorzuciła grzyby suszone i przyprawiła majerankiem do smaku. Gotowała przez ok. 15 minut, po czym dodała zakwas. Zabieliła jeszcze zahartowaną wcześniej śmietaną. Na końcu doprawiła solą i pieprzem. Żurek na wędzonce z grzybami podała z ziemniakami. Do dekoracji użyła świeżego oregano.
Na danie główne gospodyni wybrała francuską tartę, ale w wersji na słono - nadzianą kapustą kiszoną i kurkami. Jak podkreśliła, na północy Małopolski nie brakuje pól z kapustą, czym inspirowała się, tworząc ten przepis.
Tarta z kapustą kiszoną według Ewy Wachowicz

Tarta z kapustą kiszoną według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na początku Ewa przygotowała ciasto na tartę. Mąkę przesiała na stolnicę, zrobiła w niej wgłębienie, dodała sól i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wbiła jajko i zaczęła wszystkie składniki rozcierać. Po chwili wyrabiania uformowała z elastycznego ciasta kulę, włożyła ją do pojemnika i wstawiła na godzinę do lodówki.
Po tym czasie formę na tartę o średnicy 24 cm dobrze wysmarowała masłem. Odkroiła 1/3 schłodzonego ciasta i włożyła je z powrotem do chłodu. Resztę rozwałkowała na podsypanej mąką stolnicy. Powstał placek o średnicy większej niż średnica formy. Zawinęła ciasto na wałek, przeniosła do blaszki i wyłożyła dno oraz boki naczynia. Spód podziurkowała widelcem, przykryła papierem do pieczenia. Następnie obciążyła i piekła tak przez 15 minut w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie usunęła obciążenie, papier i piekła jeszcze kwadrans.
W międzyczasie zabrała się za farsz. W garnku rozgrzała masło i zeszkliła pokrojoną w kostkę cebulę, dorzuciła posiekany czosnek. Dodała też odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną. Składniki podlała winem i przyprawiła kminkiem. Gotowała przez ok. 15-20 minut. Dorzuciła jeszcze żurawinę.
Grzyby pokroiła i podsmażyła na maśle, dodała do garnka z kapustą. Podgrzewała całość przez chwilę. Zdjęła z ognia i dorzuciła posiekaną zieleninę. Wymieszała i przełożyła na podpieczony spód. Wyrównała nadzienie.
Wyjęła resztę schłodzonego ciasta i rozwałkowała. Pokroiła w paski, które ułożyła na wierzchu farszu, tworząc z nich kratkę. Posmarowała je roztrzepanym jajkiem i udekorowała igiełkami rozmarynu. Piekła tartę przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem ozdobiła świeżym rozmarynem.
Po obiedzie prowadząca pokazała widzom zamek w Rabsztynie koło Olkusza, który leży na Szlaku Orlich Gniazd. Został wybudowany w XIV wieku, za czasów Kazimierza Wielkiego. To właśnie tam spotkała się z Iwoną Gibas - członkinią Zarządu Województwa Małopolskiego, z którą porozmawiały na temat regionu i ulubionych wspomnień z nim związanych.

Ewa Wachowicz porozmawiała o regionie Jury Krakowsko-Częstochowskiej z Iwoną Gibas | Fot. materiały prasowe / Polsat
Wreszcie na deser Ewa Wachowicz podała regionalne ciasto z Jury Krakowsko-Częstochowskiej o nazwie marchwiak - z dodatkiem startej marchewki. To deser, który idealnie pasuje na jesienno-zimową porę. Tym bardziej że receptura nie jest skomplikowana i każdy sobie z nią poradzi.
Marchwiak z Jury według Ewy Wachowicz

Marchwiak z Jury według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na początku prowadząca wbiła jajka do miski. Miksowała, dodając porcjami cukier. Ciągle ucierając, stopniowo dolewała także olej. Wsypała mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, orzechy włoskie, cynamon, startą marchewkę i ponownie wymieszała do połączenia w jednolitą masę. Przełożyła ciasto do tortownicy o średnicy 25 cm, na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia. Boki formy wcześniej nasmarowała masłem i obsypała bułką tartą.
Piekła marchwiaka przez godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Przed wyjęciem sprawdziła patyczkiem, czy na pewno dobrze się upiekł. Ozdobiła polewą na bazie białej czekolady i śmietanki. Udekorowała kawałkami suszonych moreli i połówkami orzechów włoskich.
Na końcu odcinka Ewa zaskoczyła jeszcze widzów, przenosząc się do Doliny Będkowskiej. Jak zwykle wybrała aktywność - wspinaczkę na jednej ze skałek. Dodała, że tutejsze dolinki to również świetne miejsce do spacerowania. Zaprosiła widzów, aby w następnych dwóch odcinkach odkrywali z nią kolejne atrakcje województwa:
Małopolska to nie tylko smak, to nie tylko historia, ale też kontakt z przyrodą, aktywność i adrenalina - podsumowała Ewa Wachowicz.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 550. odcinek
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy