Ewa Wachowicz przypomina przepisy z dawnych lat

W natłoku nowości łatwo zapomnieć o starych i sprawdzonych recepturach, które kiedyś stanowiły podstawę naszego menu. Ewa Wachowicz, w najnowszym odcinku programu "Ewa gotuje", postanowiła do nich powrócić.

Fot. materiały prasowe Polsat

Ewa Wachowicz postanowiła powrócić do przepisów, które na naszych stołach święciły triumfy jeszcze kilkanaście lat temu, a obecnie zostały niesłusznie zapomniane. W 452. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni postanowiła udowodnić nam, że swojskie smaki z dawnych lat mogą doskonale znieść konkurencję ze strony sushi czy też burgerów. Co więcej, Ewa Wachowicz zaprezentowała nam kilka trików, dzięki którym dania te staną się jeszcze lepsze. 

Zapiekanki na bagietce

 Zapiekanki na bagietce Zobacz przepis

Zapiekanki w tej wersji były hitem w PRL-U / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Młodsi widzowie programu "Ewa Gotuje" mogą nie pamiętać czasów, kiedy w tak zwanych budach, które wyrosły w polskich miastach i miasteczkach zaraz po zmianie ustroju, można było nabyć drogą kupna pierwsze polskie street-foody, a wśród nich burgery, hot-dogi i… zapiekanki. Absolutnym hitem były te na bagietkach, czyli bardzo długim, białym pieczywie. Dokładnie takie Ewa zrobiła w programie, a za sprawą specjalnego sosu, ich smak wzbij się na wyższy poziom.

Lekka zupa kalafiorowa

 Lekka zupa kalafiorowa Zobacz przepis

Tradycyjna zupa kalafiorowa w nowym wydaniu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejną potrawą była błyskawiczna, wiosenna zupa kalafiorowa – co ciekawe, zabielona i zagęszczona nie śmietaną a serkiem mascarpone. Ten niecodzienny dodatek sprawi, że zupa będzie zdecydowanie smaczniejsza. Warto zapamiętać ten trik i wykorzystywać go również w przypadku innych zup. 

Naleśniki zapiekane po bolońsku

 Naleśniki zapiekane po bolońsku Zobacz przepis

Swojska zapiekanka naleśnikowa przygotowana w duchu zero waste / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne zostało przygotowane w duchu kuchni zero waste – Ewa pokazała, jak w ciekawy i kreatywny sposób wykorzystać naleśniki z poprzedniego obiadu. W końcu w naszej kuchni nic nie powinno się marnować. 

Biszkopciki z kremem paryskim

 Biszkopciki z kremem paryskim Zobacz przepis

Lekkie niczym chmurka biszkopciki z kremem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser gospodyni zaproponowała proste i smaczne biszkopciki na białkach. Do ich zrobienia możecie wykorzystać białka, które zostaną wam po zrobieniu kremu do zapiekanek. Do przełożenia ciasteczek Ewa Wachowicz wykorzystała krem paryski, chociaż równie dobrze sprawdzi się domowa konfitura bądź dżem. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 50

30 min
4
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 14

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25