Ewa Wachowicz postanowiła powrócić do przepisów, które na naszych stołach święciły triumfy jeszcze kilkanaście lat temu, a obecnie zostały niesłusznie zapomniane. W 452. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni postanowiła udowodnić nam, że swojskie smaki z dawnych lat mogą doskonale znieść konkurencję ze strony sushi czy też burgerów. Co więcej, Ewa Wachowicz zaprezentowała nam kilka trików, dzięki którym dania te staną się jeszcze lepsze.
Zapiekanki na bagietce
Zobacz przepisZapiekanki w tej wersji były hitem w PRL-U / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Młodsi widzowie programu "Ewa Gotuje" mogą nie pamiętać czasów, kiedy w tak zwanych budach, które wyrosły w polskich miastach i miasteczkach zaraz po zmianie ustroju, można było nabyć drogą kupna pierwsze polskie street-foody, a wśród nich burgery, hot-dogi i… zapiekanki. Absolutnym hitem były te na bagietkach, czyli bardzo długim, białym pieczywie. Dokładnie takie Ewa zrobiła w programie, a za sprawą specjalnego sosu, ich smak wzbij się na wyższy poziom.
Lekka zupa kalafiorowa
Zobacz przepisTradycyjna zupa kalafiorowa w nowym wydaniu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejną potrawą była błyskawiczna, wiosenna zupa kalafiorowa – co ciekawe, zabielona i zagęszczona nie śmietaną a serkiem mascarpone. Ten niecodzienny dodatek sprawi, że zupa będzie zdecydowanie smaczniejsza. Warto zapamiętać ten trik i wykorzystywać go również w przypadku innych zup.
Naleśniki zapiekane po bolońsku
Zobacz przepisSwojska zapiekanka naleśnikowa przygotowana w duchu zero waste / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Danie główne zostało przygotowane w duchu kuchni zero waste – Ewa pokazała, jak w ciekawy i kreatywny sposób wykorzystać naleśniki z poprzedniego obiadu. W końcu w naszej kuchni nic nie powinno się marnować.
Biszkopciki z kremem paryskim
Zobacz przepisLekkie niczym chmurka biszkopciki z kremem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser gospodyni zaproponowała proste i smaczne biszkopciki na białkach. Do ich zrobienia możecie wykorzystać białka, które zostaną wam po zrobieniu kremu do zapiekanek. Do przełożenia ciasteczek Ewa Wachowicz wykorzystała krem paryski, chociaż równie dobrze sprawdzi się domowa konfitura bądź dżem.