Ewa Wachowicz zawsze ma mnóstwo pomysłów na wyjątkowe dania - tym razem zainspirowała się zarówno kuchnią polską, jak i koreańską.
Pierwszym daniem w 533. odcinku programu "Ewa gotuje" była sałatka śledziowa w kieliszkach. Do drobno pokrojonej cebuli gospodyni dodała pół łyżeczki cukru, aby złagodzić ostry smak warzywa. Następnie Ewa Wachowicz przygotowała awokado - pokoriła je jeszcze w skórce, następnie za pomocą łyżki wyjęła je ze środka.
Śledzia - wcześniej namoczonego w wodzie pokroiła w paseczki, następnie pokroiła ugotowane na twardo jajka. Majonez połączyła z kwaśną śmietaną oraz chrzanem. Sałatka w wydaniu koktajlowym będzie podawana w kieliszkach - na dno Ewa Wachowicz wyłożyła ugotowane, pokrojone w paseczki buraczki. Następnie jajko, awokado oraz sos. Kolejną warstwą był śledź, na nim cebulka i znów sos. Sałatka została udekorowana prażonymi płatkami migdałów i świeżym koperkiem.

Sałatka śledziowa w kieliszkach według Ewy Wachowicz

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Później przyszedł czas na kulinarną podróż do Korei Południowej - Ewa Wachowicz pokazała widzom, jak przygotować kimchi. Prokojoną kapustę wrzuciła do zimnej wody w celu dokładnego przepłukania. Kolejny krok to przełożenie kapusty do miski, odciskając ją z nadmiaru wody i dodając soli. Jak podekreślała gospodyni programu, najlepsza będzie w tym przypadku sól kamienna w sporej ilości - na 1.5 główki kapusty Ewa Wachowicz zużyła pół szklanki soli, czyli więcej niż w przypadku przygotowywania polskiej kiszonej kapusty. Po dwóch godzinach kapusta pekińska zmiękła i zmniejszyła swoją objętość, więc na tym etapie należało już wypłukać ją z nadmiaru soli.
Następnie gospodyni programu dodała do rondelka łyżkę cukru, dosypała łyżkę mąki ryżowej i wlała szklankę zimnej wody. Całość podgrzała, żeby powstał średnio gęsty kleik, który później został odstawiony do ostudzenia. Przyszedł czas na przygotowanie sosu - do wysokiego nauczynia Wrzuciła pokrojoną cebulę cukrową, jasną część pora, czosnek, dwie łyżki sosu rybnego. Zaskakującym składnikiem jest w tym przypadku gruszka - może ją zastąpić słodkie jabłko. Kolejny składnik to świeżo starty imbir oraz papryka gochugaru. Przygotowany w ten sposób sos połączyła z przestudzonym kleikiem i całość zmiksowała.
Do kapusty dodała posiekany szczypiorek i startą na tarce marchewkę. Całość zalała sosem i wymieszała rękoma - co istotne, należy do tej czynności użyć rękawiczek. Kiszonkę Ewa Wachowicz przelała do słoików, aby przez 3-4 dni kisiła się w temperaturze pokojowej.
Daniem głównym w 533. odcinku programu "Ewa gotuje" są pierożki z azjatycką nutą. Farszem jest kasza gryczana i kimchi. Ewa Wachowicz zaczęła od przygotowania tradycyjnego ciasta na pierogi. Mąkę zaparzyła gorącą wodą, aby ciasto było sprężyste i odpowiednio klejące. Następnie do przestudzonej mąki wbiła jajko i zaczęła wyrabiać ciasto rękoma. Gdy było już gładkie i dobrze wyrobione, odstawiła je pod przykryciem (potrzebny czas to około 20 minut).
W tym momencie do ugotowanej kaszy gryczanej gospodyni dodała drobno pokrojone kimchi i posiekany szczypior, następnie przyprawiła całość olejem z prażonego sezamu i łyżką sosu sojowego oraz startym imbirem. Na koniec do farszu dorzuciła podsmażoną z czosnkiem cebulkę. Ewa Wachowicz rozwałkowała ciasto i za pomocą szklanki wycinała w nim krążki, które następnie nadziewała wcześniej przygotowanym farszem i formowała pierożki. Ostatni krok to ugotowanie ich w osolonym wrzątku.
Ugotowane pierogi gospodyni podała udekorowane zieloną cebulką i prażonym sezamem, z dodatkiem ajzatyckiego sosu na bazie sosu sojowego.
W programie Ewy Wachowicz nie może zabraknąć deseru, równie zaskakującego co danie główne. Tym razem gospodyni zaprezentowała pomysł na deser z rozdrobnionych resztek ciasta czyli cake pops a'la bajaderka. Do większej miski przesypala rozdrobnione resztki dwóch ciast, następnie dodała posiekane orzechy włoskie. Kolejnym dodatkiem był serek mascarpone oraz krem czekoladowy. Konsystencja masy na tym etapie była idealna do lepienia kulek.
Do przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia foremki Ewa Wachowicz przełożyła uformowane kulki, które umieściła na pół godziny w zamrażarce. Nad gorącą kąpielą wodną rozpuściła dwie tabliczki czekolady - gorzką i mleczną. Na każdą z nich dodała łyżkę oleju kokosowego. Mocne patyczki umieściła w środku każdej kulki, następnie obtoczyła je w czekoladzie i posypała liofilizowanymi owocami i orzechami.
Cake pops a’la bajaderka według Ewy Wachowicz

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 533. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl