Dania jednogarnkowe

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy rozgrzewającej potrawki z grzybami. Na deser przyrządziła najprostszy na świecie sernik, z którego upieczeniem poradzi sobie chyba każdy. Odkryj, co tym razem ugotowała Ewa.

Ewa Wachowicz przygotowała sernik, który zawsze wychodzi | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz skorzystała z pięknej pogody i przywitała widzów ze swojego domu letniskowego w Zawoi. To tam postanowiła zainaugurować sezon jesienny w kuchni. Prowadząca postawiła na proste i rozgrzewające potrawy oraz nieskomplikowany deser, który uda się każdemu.

Na początku przygotowała maślany krem z pieczonych ziemniaków i czosnku. Dzięki dodatkom kartoflanka nabrała wyjątkowego charakteru.

Maślany krem z pieczonych ziemniaków i czosnku

 Maślany krem z pieczonych ziemniaków i czosnku Zobacz przepis

Maślany krem z pieczonych ziemniaków i czosnku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepis jest prosty, co stanowi dużą zaletę zupy. Najpierw obierz ziemniaki i cebulę oraz pokrój je na mniejsze kawałki, a cebulę - na ćwiartki. Główki czosnku przepołów. Wszystkie warzywa przełóż na blachę piekarnika. Na wierzch nałóż kawałki masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. 

Wyłóż blachę, czosnek wyciśnij z łupin. Wszystkie upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej wywarem jarzynowym. Dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia. Zmiksuj na gładki krem. 

Dodaj jeszcze zimne masło, wymieszaj do rozpuszczenia. Serwuj z grzanką i kleksem śmietany. Udekoruj skórką (zestem) z cytryny i aromatycznym tymiankiem.

Jak jesień, to muszą być grzyby. Ewa Wachowicz na danie główne przygotowała aromatyczne ragout z indyka z kurkami. Sos jest tak dobry, że można go wyjadać łyżkami.

Ragout z indyka z kurkami

 Ragout z indyka z kurkami Zobacz przepis

Ragout z indyka z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić taki jesienny, rozgrzewający obiad? Na początku musisz pokroić oczyszczone mięso z udźca indyka w kostkę. Następnie dopraw je solą, pieprzem i roztartym w dłoniach suszonym tymiankiem. Indyk nabierze niesamowitego aromatu. Przemieszaj i przełóż do żeliwnego garnka, natłuszczonego wcześniej masłem klarowanym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut.

W międzyczasie zabierz się za przygotowanie sosu. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim poszatkowaną w kostkę cebulę. Gdy już będzie zezłocona, dorzuć też posiekany czosnek. Oczyść kurki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia. Zalej winem, wsyp tymianek, wlej śmietanę. Przypraw jeszcze solą i pieprzem, wymieszaj i zagotuj. 

Sos przelej do garnka z upieczonym mięsem, wymieszaj delikatnie do połączenia i jeszcze chwilę pogotuj. Na samym końcu, gdy zdejmiesz garnek z ognia, dorzuć posiekany koperek, udekoruj tymiankiem. Podawaj z pieczywem.

Po sycącym i rozgrzewającym obiedzie przyszedł czas na deser. Ewa Wachowicz tym razem przyrządziła szybki sernik z malinami. To ciasto, które przygotowuje się błyskawicznie, z prostych składników i które zawsze wychodzi. 

Szybki sernik z malinami

 Szybki sernik z malinami Zobacz przepis

Szybki sernik z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić taki ekspresowy serniczek? Jajka wbij do kielicha miksera. Posłódź erytrolem. Dodaj śmietanę i pastę waniliową. Posól, aby wydobyć słodki smak deseru. Wkrusz twaróg. Wszystko dobrze zmiksuj.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyścielaj papierem do pieczenia. Papier na spodzie i boki wysmaruj masłem, a następnie przelej masę. Na wierzchu delikatnie ułóż maliny. Piecz przez ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Gdy minie wskazany czas, wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwi i w ten sposób studź sernik. Wyjmij, dopiero gdy będzie chłodny. Przed podaniem schłódź w lodówce. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 519. odcinek

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 1875

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

3
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4