Ewa Wachowicz skorzystała z pięknej pogody i przywitała widzów ze swojego domu letniskowego w Zawoi. To tam postanowiła zainaugurować sezon jesienny w kuchni. Prowadząca postawiła na proste i rozgrzewające potrawy oraz nieskomplikowany deser, który uda się każdemu.
Na początku przygotowała maślany krem z pieczonych ziemniaków i czosnku. Dzięki dodatkom kartoflanka nabrała wyjątkowego charakteru.
Maślany krem z pieczonych ziemniaków i czosnku
Zobacz przepisMaślany krem z pieczonych ziemniaków i czosnku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis jest prosty, co stanowi dużą zaletę zupy. Najpierw obierz ziemniaki i cebulę oraz pokrój je na mniejsze kawałki, a cebulę - na ćwiartki. Główki czosnku przepołów. Wszystkie warzywa przełóż na blachę piekarnika. Na wierzch nałóż kawałki masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Wyłóż blachę, czosnek wyciśnij z łupin. Wszystkie upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej wywarem jarzynowym. Dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia. Zmiksuj na gładki krem.
Dodaj jeszcze zimne masło, wymieszaj do rozpuszczenia. Serwuj z grzanką i kleksem śmietany. Udekoruj skórką (zestem) z cytryny i aromatycznym tymiankiem.
Jak jesień, to muszą być grzyby. Ewa Wachowicz na danie główne przygotowała aromatyczne ragout z indyka z kurkami. Sos jest tak dobry, że można go wyjadać łyżkami.
Ragout z indyka z kurkami
Zobacz przepisRagout z indyka z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić taki jesienny, rozgrzewający obiad? Na początku musisz pokroić oczyszczone mięso z udźca indyka w kostkę. Następnie dopraw je solą, pieprzem i roztartym w dłoniach suszonym tymiankiem. Indyk nabierze niesamowitego aromatu. Przemieszaj i przełóż do żeliwnego garnka, natłuszczonego wcześniej masłem klarowanym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut.
W międzyczasie zabierz się za przygotowanie sosu. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim poszatkowaną w kostkę cebulę. Gdy już będzie zezłocona, dorzuć też posiekany czosnek. Oczyść kurki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia. Zalej winem, wsyp tymianek, wlej śmietanę. Przypraw jeszcze solą i pieprzem, wymieszaj i zagotuj.
Sos przelej do garnka z upieczonym mięsem, wymieszaj delikatnie do połączenia i jeszcze chwilę pogotuj. Na samym końcu, gdy zdejmiesz garnek z ognia, dorzuć posiekany koperek, udekoruj tymiankiem. Podawaj z pieczywem.
Po sycącym i rozgrzewającym obiedzie przyszedł czas na deser. Ewa Wachowicz tym razem przyrządziła szybki sernik z malinami. To ciasto, które przygotowuje się błyskawicznie, z prostych składników i które zawsze wychodzi.
Szybki sernik z malinami
Zobacz przepisSzybki sernik z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić taki ekspresowy serniczek? Jajka wbij do kielicha miksera. Posłódź erytrolem. Dodaj śmietanę i pastę waniliową. Posól, aby wydobyć słodki smak deseru. Wkrusz twaróg. Wszystko dobrze zmiksuj.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyścielaj papierem do pieczenia. Papier na spodzie i boki wysmaruj masłem, a następnie przelej masę. Na wierzchu delikatnie ułóż maliny. Piecz przez ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Gdy minie wskazany czas, wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwi i w ten sposób studź sernik. Wyjmij, dopiero gdy będzie chłodny. Przed podaniem schłódź w lodówce.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 519. odcinek
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy