Najlepsze przepisy na dania z dyni

Pomysłowa kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku nowego sezonu, Ewa Wachowicz przygotuje tradycyjną potrawę wprost z Podlasia, upiecze odwróconą tartę i zaprezentuje danie, którym zachwyciła gwiazdę Hollywodd – Jeana Reno!

Jeśli myślicie, że gospodyni kultowego programu „Ewa gotuje" nie jest w stanie już Was zaskoczyć, to jesteście w błędzie. Kolejny raz Ewa Wachowicz udowadnia, że ma multum fantastycznych pomysłów na dania, które zachwycają smakiem i wyglądem. W kolejnym, 417. odcinku prowadząca pokazała jak przygotować krupnik z guglami, tartę tatin z warzywami, klarowane masło i fantastyczne pierogi z omastą ze smażonej śmietanki, którym nie oparł się nawet Jean Reno.

Na pierwsze danie gospodyni zaproponowała przepis na ulubioną zupę - krupnik. Receptura pochodzi z Podlasia, gdzie do przygotowania esencjalnego wywaru używa się kości wołowych i włoszczyzny. Gospodyni do takiego bulionu zazwyczaj dodaje kaszę jęczmienną perłową, tym razem jednak, w duchu zero waste, użyła pozostałej z dnia poprzedniego, kaszy pęczak.

1. Krupnik z guglami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa, podlaski krupnik zaserwowała z guglami - kluskami przygotowanymi z tartych, surowych ziemniaków. Podpowiedziała również, aby starte kartofle dokładnie odcedzić, wówczas do ich zrobienia zużyjemy znacznie mniej mąki. Prowadząca formowała gugle za pomocą dwóch łyżeczek, następnie wrzucała je na wrzącą, osoloną wodę. Kluski po wypłynięciu gotowała jeszcze przez minutę. Następnie zahartowała je w zimniej wodzie.

2. Gugle

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako danie główne, Ewa zaproponowała „odwróconą" tartę z warzywami, która przypadnie do gustu wszystkim, nie tylko wegetarianom. Przygotowanie rozpoczęła od ciasta - do mąki dodała masło, dwa żółtka i dwie łyżki zimnej wody. Na sam koniec do składników trafiła sól. Wszystko dokładnie ze sobą połączyła. Gdy tylko masa stała się gładka i sprężysta, gospodyni włożyła ją do lodówki na 30 minut. W tym czasie zajęła się farszem. Warzywa pokrojone w plasterki wyłożyła na blachę, polała oliwą i przyprawiła. Tak przygotowane piekła w piecu przez około 15 minut.

Porada: Aby tarta wyszła idealnie, na papierze do pieczenia warto odrysować kształt formy, dzięki temu ciasto bez problemu przykryje cały farsz. Taki trik można stosować również do pieczenia słodkich wypieków.

Gdy ciasto i warzywa były gotowe, prowadząca wysmarowała formę do pieczenia oliwą, na dno wyłożyła musztardę, następnie poukładała warzywa, na które pokruszyła ser feta. Całość przykryła perfekcyjne skrojonym ciastem. Tartę piekła przez 15 minut do zarumienienia.

3. Tarta tatin na warzywach

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz podzieliła się także sposobem na przygotowanie klarowanego masła, którego często używa w swojej kuchni. Dzięki klarowaniu pozbywamy się wody i białka, pozostaje sam tłuszcz. Takie masło możemy przechowywać w lodówce lub w temperaturze pokojowej przez długi czas. Bowiem im starsze, tym smaczniejsze.

4. Masło klarowane

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser prowadząca podała przepis na pierogi z suszonymi śliwkami. To danie niewątpliwie będzie pojawiać się często na waszych stołach. Jest tak pyszne, że zachwycił się nim sam Jean Reno! Dokładne instrukcje, jak przygotować elastyczne ciasto na pierogi i wyśmienitą omastę, która powstała na bazie wysokoprocentowej śmietanki, znajdziecie w recepturze poniżej.

5. Pierogi z suszonymi śliwkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab pod pieczarkową pierzynką

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...

Odsłon: 518

30 min
5
Ciasta Ciasto z 3 składników bez pieczenia

Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...

Odsłon: 10735

30 min
29
30 min
2
Ciasta Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...

Odsłon: 19670

30 min
48

Polecane artykuły

Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

1
Informacje Jest chętnie kupowana, bo nie kosztuje majątku. Tymczasem jest gorsza od pangi

Potrawy rybą w roli głównej to częsty widok na polskich stołach. Z pozoru zdrowe, chociażby z uwagi na zawartość cennych dla organizmu kwasów omeg...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Krem z pieczonych ziemniaków, ragout z indyka, sernik z malinami

Ewa Wachowicz zaprasza na 519 odcinek programu kulinarnego "Ewa Gotuje". Tym razem prowadząca podzieli się z widzami wyjątkowymi przepisami na jesi...

1
Informacje Jak bezpiecznie pokroić dynię? Oto sposoby, dzięki którym unikniesz skaleczenia

Dynia to warzywo o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu w kuchni, choć potrafi sprawić spory kłopot podczas krojenia. Twarda skórka stanowi wyzwanie...

0