Jeśli myślicie, że gospodyni kultowego programu „Ewa gotuje" nie jest w stanie już Was zaskoczyć, to jesteście w błędzie. Kolejny raz Ewa Wachowicz udowadnia, że ma multum fantastycznych pomysłów na dania, które zachwycają smakiem i wyglądem. W kolejnym, 417. odcinku prowadząca pokazała jak przygotować krupnik z guglami, tartę tatin z warzywami, klarowane masło i fantastyczne pierogi z omastą ze smażonej śmietanki, którym nie oparł się nawet Jean Reno.
Na pierwsze danie gospodyni zaproponowała przepis na ulubioną zupę - krupnik. Receptura pochodzi z Podlasia, gdzie do przygotowania esencjalnego wywaru używa się kości wołowych i włoszczyzny. Gospodyni do takiego bulionu zazwyczaj dodaje kaszę jęczmienną perłową, tym razem jednak, w duchu zero waste, użyła pozostałej z dnia poprzedniego, kaszy pęczak.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa, podlaski krupnik zaserwowała z guglami - kluskami przygotowanymi z tartych, surowych ziemniaków. Podpowiedziała również, aby starte kartofle dokładnie odcedzić, wówczas do ich zrobienia zużyjemy znacznie mniej mąki. Prowadząca formowała gugle za pomocą dwóch łyżeczek, następnie wrzucała je na wrzącą, osoloną wodę. Kluski po wypłynięciu gotowała jeszcze przez minutę. Następnie zahartowała je w zimniej wodzie.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jako danie główne, Ewa zaproponowała „odwróconą" tartę z warzywami, która przypadnie do gustu wszystkim, nie tylko wegetarianom. Przygotowanie rozpoczęła od ciasta - do mąki dodała masło, dwa żółtka i dwie łyżki zimnej wody. Na sam koniec do składników trafiła sól. Wszystko dokładnie ze sobą połączyła. Gdy tylko masa stała się gładka i sprężysta, gospodyni włożyła ją do lodówki na 30 minut. W tym czasie zajęła się farszem. Warzywa pokrojone w plasterki wyłożyła na blachę, polała oliwą i przyprawiła. Tak przygotowane piekła w piecu przez około 15 minut.
Porada: Aby tarta wyszła idealnie, na papierze do pieczenia warto odrysować kształt formy, dzięki temu ciasto bez problemu przykryje cały farsz. Taki trik można stosować również do pieczenia słodkich wypieków.
Gdy ciasto i warzywa były gotowe, prowadząca wysmarowała formę do pieczenia oliwą, na dno wyłożyła musztardę, następnie poukładała warzywa, na które pokruszyła ser feta. Całość przykryła perfekcyjne skrojonym ciastem. Tartę piekła przez 15 minut do zarumienienia.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz podzieliła się także sposobem na przygotowanie klarowanego masła, którego często używa w swojej kuchni. Dzięki klarowaniu pozbywamy się wody i białka, pozostaje sam tłuszcz. Takie masło możemy przechowywać w lodówce lub w temperaturze pokojowej przez długi czas. Bowiem im starsze, tym smaczniejsze.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser prowadząca podała przepis na pierogi z suszonymi śliwkami. To danie niewątpliwie będzie pojawiać się często na waszych stołach. Jest tak pyszne, że zachwycił się nim sam Jean Reno! Dokładne instrukcje, jak przygotować elastyczne ciasto na pierogi i wyśmienitą omastę, która powstała na bazie wysokoprocentowej śmietanki, znajdziecie w recepturze poniżej.
5. Pierogi z suszonymi śliwkami
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie