Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Jakie dania można zapakować do plecaka i zjeść ze smakiem podczas wędrówki po górach? Ewa Wachowicz ma na to znakomity pomysł. Zobaczcie przepisy, którymi podzieliła się w 487. odcinku programu "Ewa Gotuje".

Fot. Znakomite pomysły Ewy Wachowicz na dania obiadowe i przekąski/ Polsat

Ewa Wachowicz uwielbia chodzić po górach. Podczas spaceru, na który wybrała się przygotowując nowy odcinek, spotkała swoją koleżankę Zuzannę Długosz – przewodniczkę karpacką. Spotkanie zaowocowało pomysłem na dania, które można zaserwować bliskim nie tylko na obiad, ale także zabrać ze sobą i zjeść podczas wędrówki na szklaku.

1. Pesto z pokrzywy, rukoli i pietruszki Ewy Wachowicz

 Pesto z pokrzywy, rukoli i pietruszki Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pesto według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierwszą propozycją jaką przygotowała prowadząca było pesto, ale nie w klasycznym włoskim wydaniu z bazylii i orzeszków piniowych. Do zrobienia pysznego sosu Ewa wykorzystała pestki dyni i płatki migdałowe. Z ziół wybrała liście pokrzywy (zrezygnowała z łodyg, ponieważ są łykowate), pietruszkę i rukolę. Wszystkie składniki zmiksowała z solidną porcją oliwy, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami.

Pesto można podawać wraz z makronem, ale świetnie będzie smakować jako przekąska, zaserwowane na kromce chleba lub bagietki. 

2. Podudzia kurczaka z kostką Ewy Wachowicz

 Podudzia kurczaka z kostką Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Podudzia z kurczaka według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym pomysłem, jaki Ewa Wachowicz zaprezentowała widzom, były podudzia kurczaka z kostką w wersji obiadowej i na wynos. Poradziła, aby nie panierować od razu mięsa, tylko ponacinać je tuż przy kostce i wywinąć skórą do środka. Dzięki temu łatwiej będzie jeść ten rarytas.

Tak przygotowane pałki z kurczaka oprószyła solą, pieprzem i ostrą papryką. Zaproponowała dwie panierki, jedną z bułki tartej, a drugą bezglutenową z płatków kukurydzianych. Do tej ostatniej dosypała jeszcze ostrej papryki.

Aby przyspieszyć proces panierowania mięsa, do rozbełtanych jajek dodała mąkę. Wszystkie podudzia maczała najpierw w jajkach z mąką, następnie część obtaczała w bułce tartej, a część w płatkach kukurydzianych. Smażyła na głębokim tłuszczu, po czym piekła w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut.

Pałki z kurczaka w wersji obiadowej (w panierce z płatków) podała wraz z puree ziemniaczanym i surówką z marchwi. Podudzia (w panierce z bułki tartej) do zabrania w trasę owinęła w papiloty wykonane z papieru do pieczenia i włożyła do papierowych tutek.

3. Kruche ciasto z gruszkami w karmelu Ewy Wachowicz

 Kruche ciasto z gruszkami w karmelu Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kruche ciasto z gruszkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser prowadząca upiekła znakomite ciasto z gruszkami obtaczanymi w karmelu i zapiekanymi pod kruszonką. Poradziła, aby wybierać niezbyt dojrzałe owoce, dzięki temu nie rozpadną się podczas pieczenia i będą mniej kaloryczne. 

Upieczonym ciastem poczęstowała całą ekipę, która ciężko pracuje i dzięki której co tydzień widzowie mogą oglądać nowe odcinki programu „Ewa Gotuje”.

Źródło: Ewa Gotuje/Polsat
Opracowała: Joanna Jagodzińska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z mascarpone i pomarańczy

Deser z mascarpone i pomarańczy świetnie się prezentuje w pucharkach lub szkl...

Odsłon: 29

30 min
4
Przekąski Jajka w sosie z kaparami

Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jaje...

Odsłon: 68

30 min
2