Najlepsze przepisy na dania z bobem

Przedwakacyjne porządki w kuchni Ewy Wachowicz

To już koniec tego sezonu „Ewa Gotuje”. Prowadząca zabrała się za przedwakacyjny przegląd spiżarni i na bazie przetworów przygotowała pyszną zupę pomidorową. Na danie główne były pierogi z włoskim farszem, a na deser - lekkie i idealnie kruche bezy z waniliową nutą. Kolejne odcinki już we wrześniu.

Ewa Wachowicz przygotowała pierogi ze śródziemnomorskim farszem | Fot. materiały prasowe/Polsat

Za nami ostatni odcinek programu „Ewa Gotuje” w tym sezonie. Ewa Wachowicz zabrała się już za przedwakacyjne sprzątanie spiżarni - wyjęła pyszne przeciery pomidorowe, żeby zrobić miejsce na nowe przetwory. W kuchni Ewy nic się nie marnuje - gospodyni postanowiła wykorzystać przecier do przyrządzenia pysznej i wyjątkowej, bo z orientalną nutą, zupy pomidorowej. Ewa Wachowicz zaprosiła widzów do wspólnego gotowania na świeżym powietrzu. 

Pomidorowa z mleczkiem kokosowym według Ewy Wachowicz

 Pomidorowa z mleczkiem kokosowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pomidorowa z mleczkiem kokosowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prowadząca wrzuciła masło klarowane do garnka, a następnie - obrane i pokrojone w słupki - pietruszkę, marchewkę i selera. Przesmażyła warzywa, dorzuciła poszatkowaną w kostkę cebulę. Dodała jeszcze pokrojonego w pióra pora i przemieszała składniki.

Od razu doprawiła łyżeczką kurkumy, słodkiej papryki i połową łyżeczki ostrej papryki. Wymieszała tak, aby mieszanka otoczyła wszystkie produkty w garnku. Po krótkiej chwili wlała jeszcze mleko kokosowe i odrobinę wody, przemieszała.

Starła kawałek świeżego imbiru, przykryła naczynie i gotowała prawie do miękkości warzyw. Na samym końcu dodała domowy przecier pomidorowy, doprawiła solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Gotową zupę podała z ryżem jaśminowym i dekoracją z listków kolendry.

Na drugie danie Ewa Wachowicz przygotowała polskie pierogi, ale z zaskakującym farszem. Wybrała pyszne i proste do zrobienia nadzienie w stylu śródziemnomorskim.

Pierogi z ricottą według Ewy Wachowicz

 Pierogi z ricottą według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pierogi z ricottą według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Autorka programu ma swój niezawodny przepis na ciasto na pierogi, którym podzieliła się z widzami. Na stolnicę przesiała pół kilograma mąki i zaparzyła szklanką dobrze rozgrzanej wody. Połączyła i wyrobiła składniki nożem - gdy przypominało „kluski”, do jego środka wbiła całe jajko, doprawiła szczyptą soli i łyżką oliwy. Zagniotła na elastyczne i gładkie ciasto. Odłożyła na 20 minut (na blacie, pod miską), aby odpoczęło. 

W tym czasie zabrała się za przygotowanie śródziemnomorskiego farszu. Do miski wrzuciła 250 gramów sera ricotta, szklankę startego parmezanu i dużo poszarpanych liści bazylii. Wbiła żółtko, dodała sól i pieprz, wymieszała do połączenia w jednolitą masę. Miskę z nadzieniem odstawiła i zabrała się za wycinanie pierogów.

Ciasto podzieliła na dwie równe części, rozwałkowała bardzo cienko, wycięła krążki i nałożyła po łyżeczce włoskiego farszu. Zakleiła dokładnie pierogi i wrzuciła je na osolony wrzątek. Gotowała partiami, na wolnym ogniu, bez przykrycia i tylko minutę po tym, jak wypłynęły na wierzch.

Po obróbce przełożyła wszystkie na chwilkę do miski z lodowatą wodą, aby je zahartować - w ten sposób nie będą się ze sobą sklejać. Szybko odcedziła i jeszcze ciepłe zaserwowała na półmisku, polane palonym masłem i ozdobione listkami bazylii.

W programie Ewy Wachowicz nie mogło też zabraknąć deseru - tym razem pojawił się przepis na bezy waniliowe. To wspaniały, lekki deser na wiosnę i lato.

Bezy z bitą śmietaną i owocami według Ewy Wachowicz

 Bezy z bitą śmietaną i owocami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Bezy z bitą śmietaną i owocami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prowadząca wrzuciła sześć białek do miski, dodała szczyptę soli i ubiła prawie na sztywno. Wtedy porcjami - mniej więcej po łyżce - zaczęła dosypywać drobny cukier, cały czas miksując. Na jedno białko przypada ok. 50 gramów cukru. Ubijała, aż do momentu, gdy białka były całkiem sztywne, a cukier się rozpuścił.

Do masy wrzuciła cukier z wanilią i zmiksowała tylko do połączenia. Na samym końcu wsypała płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny. Ponownie ubiła do połączenia, a gotową - przełożyła do rękawa cukierniczego i wycisnęła bezowe gniazda na blachę, pokrytą papierem do pieczenia.

Gospodyni wstawiła bezy do piekarnika rozgrzanego do 100-110 stopni na dwie godziny. Gdy słodycze idealnie się wysuszyły i były gotowe, napełniła je bitą śmietaną z cukrem waniliowym i ozdobiła owocami. 

Pod koniec odcinka Ewa Wachowicz serdecznie zaprosiła widzów do oglądania nowego sezonu programu - już we wrześniu, w telewizji Polsat.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 514. odcinek

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Kluski z buraków

Smaczny zamiennik ziemniaczanych klusek o dość ciekawym smaku . Idealnie komp...

Odsłon: 19

30 min
3
Ciasta Sernik kokosowy na zimno

Sernik słodki, puszysty i delikatny. Idealny na każdą okazję. Polecamy!

Odsłon: 23445

60 min
23
Dania główne Kluchy z mięsem

Dzisiaj kluchy z mięsem , okraszane skwarkami z boczku wędzonego i cebuli. Pr...

Odsłon: 63

60 min
3

Przepis dnia

Zupy Zupa truskawkowa

Prosta w przygotowaniu zupa owocowa, która nie wymaga gotowania. Idealny prze...

Odsłon: 205

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Niecodzienne sałatki na kolację. Najlepsze, jakie jadłeś

Przypomnij sobie smak swojej ulubionej sałatki. Na samą myśl pewnie zrobiłeś się głodny! Nic dziwnego, takie warzywne przekąski to świetna propozyc...

30
Informacje Rzucacie mięsem na grillu?

Sezon rzucania mięsem na grillu możemy oficjalnie uznać za rozpoczęty. Jedni czekali na niego cały rok, drudzy kręcą głowami i twierdzą, że tradycy...

1
Informacje Najlepsze sałatki z kurczakiem

Są wyjątkowe smaczne, łatwe w przygotowaniu i stosunkowo niedrogie. Podajemy je na przyjęciach, na kolację lub zabieramy ze sobą do pracy jako prze...

10
Informacje Odchudzające sałatki - przepisy, które warto znać

Czy walka ze zbędnymi kilogramami musi wiązać się z nieustannymi wyrzeczeniami? Nic z tych rzeczy! Wystarczy jedynie uzbroić się w odpowiednie prze...

11