Dania jednogarnkowe

To już koniec tego sezonu „Ewa Gotuje”. Prowadząca zabrała się za przedwakacyjny przegląd spiżarni i na bazie przetworów przygotowała pyszną zupę pomidorową. Na danie główne były pierogi z włoskim farszem, a na deser - lekkie i idealnie kruche bezy z waniliową nutą. Kolejne odcinki już we wrześniu.

Ewa Wachowicz przygotowała pierogi ze śródziemnomorskim farszem | Fot. materiały prasowe/Polsat

Za nami ostatni odcinek programu „Ewa Gotuje” w tym sezonie. Ewa Wachowicz zabrała się już za przedwakacyjne sprzątanie spiżarni - wyjęła pyszne przeciery pomidorowe, żeby zrobić miejsce na nowe przetwory. W kuchni Ewy nic się nie marnuje - gospodyni postanowiła wykorzystać przecier do przyrządzenia pysznej i wyjątkowej, bo z orientalną nutą, zupy pomidorowej. Ewa Wachowicz zaprosiła widzów do wspólnego gotowania na świeżym powietrzu. 

Pomidorowa z mleczkiem kokosowym według Ewy Wachowicz

 Pomidorowa z mleczkiem kokosowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pomidorowa z mleczkiem kokosowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prowadząca wrzuciła masło klarowane do garnka, a następnie - obrane i pokrojone w słupki - pietruszkę, marchewkę i selera. Przesmażyła warzywa, dorzuciła poszatkowaną w kostkę cebulę. Dodała jeszcze pokrojonego w pióra pora i przemieszała składniki.

Od razu doprawiła łyżeczką kurkumy, słodkiej papryki i połową łyżeczki ostrej papryki. Wymieszała tak, aby mieszanka otoczyła wszystkie produkty w garnku. Po krótkiej chwili wlała jeszcze mleko kokosowe i odrobinę wody, przemieszała.

Starła kawałek świeżego imbiru, przykryła naczynie i gotowała prawie do miękkości warzyw. Na samym końcu dodała domowy przecier pomidorowy, doprawiła solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Gotową zupę podała z ryżem jaśminowym i dekoracją z listków kolendry.

Na drugie danie Ewa Wachowicz przygotowała polskie pierogi, ale z zaskakującym farszem. Wybrała pyszne i proste do zrobienia nadzienie w stylu śródziemnomorskim.

Pierogi z ricottą według Ewy Wachowicz

 Pierogi z ricottą według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pierogi z ricottą według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Autorka programu ma swój niezawodny przepis na ciasto na pierogi, którym podzieliła się z widzami. Na stolnicę przesiała pół kilograma mąki i zaparzyła szklanką dobrze rozgrzanej wody. Połączyła i wyrobiła składniki nożem - gdy przypominało „kluski”, do jego środka wbiła całe jajko, doprawiła szczyptą soli i łyżką oliwy. Zagniotła na elastyczne i gładkie ciasto. Odłożyła na 20 minut (na blacie, pod miską), aby odpoczęło. 

W tym czasie zabrała się za przygotowanie śródziemnomorskiego farszu. Do miski wrzuciła 250 gramów sera ricotta, szklankę startego parmezanu i dużo poszarpanych liści bazylii. Wbiła żółtko, dodała sól i pieprz, wymieszała do połączenia w jednolitą masę. Miskę z nadzieniem odstawiła i zabrała się za wycinanie pierogów.

Ciasto podzieliła na dwie równe części, rozwałkowała bardzo cienko, wycięła krążki i nałożyła po łyżeczce włoskiego farszu. Zakleiła dokładnie pierogi i wrzuciła je na osolony wrzątek. Gotowała partiami, na wolnym ogniu, bez przykrycia i tylko minutę po tym, jak wypłynęły na wierzch.

Po obróbce przełożyła wszystkie na chwilkę do miski z lodowatą wodą, aby je zahartować - w ten sposób nie będą się ze sobą sklejać. Szybko odcedziła i jeszcze ciepłe zaserwowała na półmisku, polane palonym masłem i ozdobione listkami bazylii.

W programie Ewy Wachowicz nie mogło też zabraknąć deseru - tym razem pojawił się przepis na bezy waniliowe. To wspaniały, lekki deser na wiosnę i lato.

Bezy z bitą śmietaną i owocami według Ewy Wachowicz

 Bezy z bitą śmietaną i owocami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Bezy z bitą śmietaną i owocami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prowadząca wrzuciła sześć białek do miski, dodała szczyptę soli i ubiła prawie na sztywno. Wtedy porcjami - mniej więcej po łyżce - zaczęła dosypywać drobny cukier, cały czas miksując. Na jedno białko przypada ok. 50 gramów cukru. Ubijała, aż do momentu, gdy białka były całkiem sztywne, a cukier się rozpuścił.

Do masy wrzuciła cukier z wanilią i zmiksowała tylko do połączenia. Na samym końcu wsypała płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny. Ponownie ubiła do połączenia, a gotową - przełożyła do rękawa cukierniczego i wycisnęła bezowe gniazda na blachę, pokrytą papierem do pieczenia.

Gospodyni wstawiła bezy do piekarnika rozgrzanego do 100-110 stopni na dwie godziny. Gdy słodycze idealnie się wysuszyły i były gotowe, napełniła je bitą śmietaną z cukrem waniliowym i ozdobiła owocami. 

Pod koniec odcinka Ewa Wachowicz serdecznie zaprosiła widzów do oglądania nowego sezonu programu - już we wrześniu, w telewizji Polsat.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 514. odcinek

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 1880

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

3
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4