Uczta Smaków - Boże Narodzenie

Regionalna kuchnia według Ewy Wachowicz

W najsmaczniejszym programie kulinarnym „Ewa gotuje”, prowadząca pokazała, jak wykonać tradycyjne przepisy kuchni beskidzkiej. Koniecznie zapiszcie receptury, gwarantujemy, że będziecie po nie często sięgać.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz wybrała się na wycieczkę do Beskidu Śląskiego, gdzie spotkała Adama Borowicza. Ten przesympatyczny kucharz, znany jako juror w Family Food Fight, od kilku lat mieszka w Ustroniu, dlatego doskonale wie, z czego słynie kuchnia beskidzka.

Ze względu na niezbyt żyzną glebę w rejonach Beskidu, tamtejsze potrawy są nieskomplikowane i bazują na prostych składnikach. Kuchnia regionalna słynie z serwów i potraw przygotowywanych na mleku lub kefirze.

Chuda Jewa według Ewy Wachowicz

 Chuda Jewa według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Chuda Jewa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa zainspirowana spotkaniem, na pierwsze danie postanowiła przygotować serulę, w Beskidzie znaną pod nazwą „Chuda Jewa”. Tradycyjnie robi się ją na bazie wody, ale gospodyni sięgnęła po serwatkę. Do garnka trafiła również maślanka, śmietana i bryndza, a także kminek wraz z czosnkiem i solą utarty w moździerzu. Zupę podała ze skwarkami i kromką domowego chleba.

Poleśniki według Ewy Wachowicz

 Poleśniki według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Poleśniki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na drugie danie prowadząca zaproponowała poleśniki. Sama uwielbia placki ziemniaczane, ale nie przepada za nadmiarem tłuszczu, jakim nasiąkają po smażeniu. Dlatego masę ziemniaczaną ułożyła na liściach kapusty i upiekła w „trąbie” (śląska trąba to krakowski szabaśnik – czyli piekarnik). Placki można serwować wraz z liśćmi lub solo, jedyne czego nie może zabraknąć, to dodatku kwaśnej śmietany.

Buchta z rodzynkami według Ewy Wachowicz

 Buchta z rodzynkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Buchta z rodzynkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po uczcie z zupy i placków przyszedł czas na deser. Gospodyni upiekła tradycyjną drożdżową buchtę. Jedyną zmianą, jaką dokonała w przepisie to sposób podania. Zamiast całe ciasto przełożyć do formy, przygotowała z niego małe bułeczki, dzięki którym po upieczeniu, ciasto można podzielić bez użycia noża.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Pierniczki z witrażykiem

Łatwy przepis na świąteczne pierniczki z witrażem do powieszenia na choince l...

Odsłon: 357

>60 min
6
Zupy Zupa pizza

Zupa pizza smakuje dokładnie tak samo jak znany, włoski placek Margherita. Je...

Odsłon: 35

60 min
0
Przekąski Śledzie po tatarsku

Śledzie są nieodłącznym elementem Świąt. W każdym regionie Polski występują p...

Odsłon: 57

>60 min
0
Sałatki Sałatka z orzechami włoskimi

Sałatka z orzechami włoskimi smakuje wybornie o każdej porze roku, jednak naj...

Odsłon: 401

30 min
2
Desery Babka orzechowa

Doskonała babka orzechowa nie tylko na święta. Polana czekoladą z orzechami s...

Odsłon: 208

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najpopularniejsze przepisy listopada

W zeszłym miesiącu w smaker.pl królowały przede wszystkim rozgrzewające dania obiadowe oraz sałatki na imprezę. Proste pomysły, które dawały świetn...

0
Informacje Tajemnica figury Alicji Majewskiej. Od lat waga ani drgnie!

74-letnia piosenkarka Alicja Majewska znana jest nie tylko ze swojej twórczości i obecności w programach telewizyjnych, ale również obłędnej figury...

28
Informacje Wigilia do 100 złotych? Mimo inflacji, to wciąż możliwe

Przy galopującej inflacji, a co za tym idzie wysokich cenach żywności, wielu Polaków w tym roku stawia na tanią i skromną wigilię. Czy da się przyg...

14
Informacje Jak zrobić domek z piernika? Proste dekoracje świąteczne krok po kroku

Wcale nie musisz wydawać dużo pieniędzy na zimowe dekoracje domowe. Wystarczy, że kupisz kilka produktów spożywczych i zaprosisz bliskich do pomocy...

1