Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje" gospodyni postanowiła podzielić się z nami swoimi ulubionymi przepisami z tego regionu.

Fot. materiały prasowe Polsat

Warto pamiętać, że śląska kuchnia to nie tylko rolady, karminadle i kluski. Region ten ma nam do zaoferowania znacznie więcej pysznych dań i właśnie to postanowiła udowodnić nam Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku programu "Ewa gotuje". Zainspirowana spotkaniem z Adamem Borowiczem - mistrzem kuchni śląskiej - gospodyni przygotowała sycący i niedrogi obiad, który z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Pierwszym daniem była treściwa zupa w stylu zero waste. Ajlauf to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie resztek niedzielnego rosołu, dzięki czemu zyskujecie pewność, że w waszych kuchniach nic się nie zmarnuje. Lane kluseczki okazują się równie dobrym dodatkiem do tej zupy co tradycyjny makaron. W tej wersji z pewnością zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. 

1. Śląski Ajlauf

 Śląski Ajlauf Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Czym byłby śląski obiad, bez treściwego drugiego dania? Tym razem nie były to rolady z modrą kapustą, a coś znacznie szybszego i łatwiejszego do przygotowania. Garnuszek górnika według Ewy Wachowicz przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nieskomplikowanych potraw, które możemy przygotować w jednym garnku. Delikatne mięso, skryte pod aromatycznym sosem warzywnym dosłownie rozpływa się w ustach i nie potrzebuje już żadnych dodatków. 

2. Garnuszek górnika

 Garnuszek górnika Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser  Ewa Wachowicz przygotowała intrygujące jabłka w szlafrokach. Cóż to takiego?To nic innego jak poczciwe owoce jabłoni nadziane powidłami i otulone kruchym ciastem. Jeśli skorzystacie z przepisu naszej ulubionej gospodyni, przekonacie się, że ten efektowny deser można przygotować w kilkanaście minut. 

3. Jabłka w szlafrokach

 Jabłka w szlafrokach Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gościem specjalnym w 458. odcinku programu "Ewa gotuje" był Adam Borowicz, który podzielił się z widzami swoją bogatą wiedzą na temat kuchni górnośląskiej. Zdradził również, które potrawy z tego regionu należą do jego ulubionych, oraz na co warto zwracać uwagę w czasie ich przygotowywania, aby miały autentyczny i niepowtarzalny smak. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Jak wyglądały wykopki w PRL-u?

Delikatne i aromatyczne kopytka dyniowe. Ten przepis posmakuje nawet niejadkom! »

Domowa mikstura na ból gardła

Jak oszczędzać prąd w domu? 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 78

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

20
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25