Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje" gospodyni postanowiła podzielić się z nami swoimi ulubionymi przepisami z tego regionu.

Fot. materiały prasowe Polsat

Warto pamiętać, że śląska kuchnia to nie tylko rolady, karminadle i kluski. Region ten ma nam do zaoferowania znacznie więcej pysznych dań i właśnie to postanowiła udowodnić nam Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku programu "Ewa gotuje". Zainspirowana spotkaniem z Adamem Borowiczem - mistrzem kuchni śląskiej - gospodyni przygotowała sycący i niedrogi obiad, który z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Pierwszym daniem była treściwa zupa w stylu zero waste. Ajlauf to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie resztek niedzielnego rosołu, dzięki czemu zyskujecie pewność, że w waszych kuchniach nic się nie zmarnuje. Lane kluseczki okazują się równie dobrym dodatkiem do tej zupy co tradycyjny makaron. W tej wersji z pewnością zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. 

1. Śląski Ajlauf

 Śląski Ajlauf Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Czym byłby śląski obiad, bez treściwego drugiego dania? Tym razem nie były to rolady z modrą kapustą, a coś znacznie szybszego i łatwiejszego do przygotowania. Garnuszek górnika według Ewy Wachowicz przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nieskomplikowanych potraw, które możemy przygotować w jednym garnku. Delikatne mięso, skryte pod aromatycznym sosem warzywnym dosłownie rozpływa się w ustach i nie potrzebuje już żadnych dodatków. 

2. Garnuszek górnika

 Garnuszek górnika Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser  Ewa Wachowicz przygotowała intrygujące jabłka w szlafrokach. Cóż to takiego?To nic innego jak poczciwe owoce jabłoni nadziane powidłami i otulone kruchym ciastem. Jeśli skorzystacie z przepisu naszej ulubionej gospodyni, przekonacie się, że ten efektowny deser można przygotować w kilkanaście minut. 

3. Jabłka w szlafrokach

 Jabłka w szlafrokach Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gościem specjalnym w 458. odcinku programu "Ewa gotuje" był Adam Borowicz, który podzielił się z widzami swoją bogatą wiedzą na temat kuchni górnośląskiej. Zdradził również, które potrawy z tego regionu należą do jego ulubionych, oraz na co warto zwracać uwagę w czasie ich przygotowywania, aby miały autentyczny i niepowtarzalny smak. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Jak wyglądały wykopki w PRL-u?

Delikatne i aromatyczne kopytka dyniowe. Ten przepis posmakuje nawet niejadkom! »

Domowa mikstura na ból gardła

Jak oszczędzać prąd w domu? 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów z chrupiącym boczkiem jest delikatna i aromat...

Odsłon: 196

30 min
7
Desery Deserki karpatka z owocami

Pokochasz te deserki karpatka z owocami, ponieważ łączą w sobie wszystko, co...

Odsłon: 37

60 min
3
30 min
6
15 min
13
Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 2788

60 min
8
Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 236

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

124
Informacje W jaki sposób przyrządzać szparagi? Do wyboru masz aż 7 sposobów

Szparagi to warzywa, które wyróżniają się nie tylko bogactwem składników odżywczych, ale również doskonałym smakiem i ogromną uniwersalnością. Plan...

4