Fot. materiały prasowe/Polsat
Tym razem Ewa Wachowicz zabrała nas na kulinarną podróż, zaczynając od regionalnej małopolskiej zalewajki na maślance, poprzez łemkowskie fuczki cieszące się szczególną popularnością w Bieszczadach, aż do cudownego deseru inspirowanego włoskimi smakami.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Oprócz przepisów na dania gospodyni pokazała swój sposób na dokarmianie ptaków zimą. Jak się okazuje, aby to zrobić nie trzeba mieć karmnika. Wystarczą ziarna, odrobina gorącego smalcu, garnek z uchem oraz mały patyczek, na którym ptaszki będą mogły wygodnie siadać i zajadać się swoimi przysmakami.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa uwielbia tradycyjne, polskie receptury oparte o proste, naturalne składniki, dlatego w tym odcinku gotowane rozpoczęła od przygotowania zalewajki na maślance. Dzień wcześniej gospodyni namoczyła suszone grzyby w górskiej źródlanej wodzie ze studni. Wymoczone i pokrojone grzyby oraz pozostałą po nich wodę połączyła z warzywnym bulionem. Następnie przystąpiła do przygotowania zalepki, czyli części dodawanej do grzybowego wywaru, która ma za zadanie zagęścić zupę i nadać jej odpowiedniego aromatu. Po przelaniu całości do garnka i połączeniu wszystkich składników gospodyni pozostawiła zupę na delikatnym ogniu i zabrała się za przygotowanie ziemniaków, stanowiących istotny składnik zupy. Ugotowane połączyła z usmażoną cebulką i boczkiem, a następnie zalała gęstą zalewajką. Tak przygotowaną zupę serwowała w głębokim talerzu posypaną świeżo skrojoną natką pietruszki.
2. Placki z kiszonej kapusty - fuczki
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po pierwszym posiłku Ewa zaprosiła widzów na danie główne. Tym razem były to łemkowskie fuczki, czyli placuszki z kiszonej kapusty i ciasta na naleśniki. Na początku zabrała się za zrobienie pieczarkowego sosu z dodatkiem dużej ilości zielonej natki pietruszki oraz z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Następnie przystąpiła do przygotowania ciasta na fuczki, które konsystencją przypominają nieco gęstsze ciasto na naleśniki. Uformowane w okrągłe placki, po 2-3 minutach spędzonych na patelni były gotowe do jedzenia. Po odsączeniu ich z nadmiaru tłuszczu gospodyni przełożyła placki na półmisek i podała z gęstym sosem.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dla osób, które nie lubią monotonii w kuchni, Ewa zaproponowała lekko pikantną salsę paprykową, składającą się z czterech rodzajów papryk, cebuli, czosnku, pomidorów oraz natki pietruszki i przypraw. Pokrojone w drobną kostkę warzywa wystarczy przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Odpowiednio doprawiona w towarzystwie oliwy i octu jabłkowego smakuje wyśmienicie.
4. Słoiczki a'la tiramisu z zieloną herbatą matcha
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec gospodyni zaserwowała przepyszny deser. Inspirację do jego przygotowania zaczerpnęła z klasycznego włoskiego deseru - tiramisu. Zamiast kawy gospodyni postanowiła wykorzystać herbatę matcha, a cukier zastąpiła erytrytolem. Dla lepszego smaku do jajek dodała jedną łyżkę domowego cukru waniliowego oraz miąższ z jednej laski wanilii. Gotowy krem mascarpone podawała z małymi biszkoptami zamoczonymi w herbacie matcha z odrobiną likieru cytrynowego ułożonymi w szklanych słoiczkach oraz konfiturą z czerwonych borówek. Wierzch gospodyni udekorowała prażonymi pistacjami i szczyptą sproszkowanej zielonej herbaty. Po 2-3 godzinach spędzonych w lodówce deser był gotowy do jedzenia.