Specjały kuchni regionalnej według Ewy Wachowicz

W nowym odcinku programu Ewa gotuje, gospodyni podzieliła się z widzami pomysłami na tradycyjne polskie dania, a także zdradziła swój sposób na dokarmianie ptaków zimą.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Tym razem Ewa Wachowicz zabrała nas na kulinarną podróż, zaczynając od regionalnej małopolskiej zalewajki na maślance, poprzez łemkowskie fuczki cieszące się szczególną popularnością w Bieszczadach, aż do cudownego deseru inspirowanego włoskimi smakami.

Oprócz przepisów na dania gospodyni pokazała swój sposób na dokarmianie ptaków zimą. Jak się okazuje, aby to zrobić nie trzeba mieć karmnika. Wystarczą ziarna, odrobina gorącego smalcu, garnek z uchem oraz mały patyczek, na którym ptaszki będą mogły wygodnie siadać i zajadać się swoimi przysmakami.

 

1. Zalewajka z maślanką

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa uwielbia tradycyjne, polskie receptury oparte o proste, naturalne składniki, dlatego w tym odcinku gotowane rozpoczęła od przygotowania zalewajki na maślance. Dzień wcześniej gospodyni namoczyła suszone grzyby w górskiej źródlanej wodzie ze studni. Wymoczone i pokrojone grzyby oraz pozostałą po nich wodę połączyła z warzywnym bulionem. Następnie przystąpiła do przygotowania zalepki, czyli części dodawanej do grzybowego wywaru, która ma za zadanie zagęścić zupę i nadać jej odpowiedniego aromatu. Po przelaniu całości do garnka i połączeniu wszystkich składników gospodyni pozostawiła zupę na delikatnym ogniu i zabrała się za przygotowanie ziemniaków, stanowiących istotny składnik zupy. Ugotowane połączyła z usmażoną cebulką i boczkiem, a następnie zalała gęstą zalewajką. Tak przygotowaną zupę serwowała w głębokim talerzu posypaną świeżo skrojoną natką pietruszki.

 

2. Placki z kiszonej kapusty - fuczki

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po pierwszym posiłku Ewa zaprosiła widzów na danie główne. Tym razem były to łemkowskie fuczki, czyli placuszki z kiszonej kapusty i ciasta na naleśniki. Na początku zabrała się za zrobienie pieczarkowego sosu z dodatkiem dużej ilości zielonej natki pietruszki oraz z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Następnie przystąpiła do przygotowania ciasta na fuczki, które konsystencją przypominają nieco gęstsze ciasto na naleśniki. Uformowane w okrągłe placki, po 2-3 minutach spędzonych na patelni były gotowe do jedzenia. Po odsączeniu ich z nadmiaru tłuszczu gospodyni przełożyła placki na półmisek i podała z gęstym sosem.

 

3. Salsa paprykowa

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dla osób, które nie lubią monotonii w kuchni, Ewa zaproponowała lekko pikantną salsę paprykową, składającą się z czterech rodzajów papryk, cebuli, czosnku, pomidorów oraz natki pietruszki i przypraw. Pokrojone w drobną kostkę warzywa wystarczy przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Odpowiednio doprawiona w towarzystwie oliwy i octu jabłkowego smakuje wyśmienicie.

 

4. Słoiczki a'la tiramisu z zieloną herbatą matcha

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec gospodyni zaserwowała przepyszny deser. Inspirację do jego przygotowania zaczerpnęła z klasycznego włoskiego deseru - tiramisu. Zamiast kawy gospodyni postanowiła wykorzystać herbatę matcha, a cukier zastąpiła erytrytolem. Dla lepszego smaku do jajek dodała jedną łyżkę domowego cukru waniliowego oraz miąższ z jednej laski wanilii. Gotowy krem mascarpone podawała z małymi biszkoptami zamoczonymi w herbacie matcha z odrobiną likieru cytrynowego ułożonymi w szklanych słoiczkach oraz konfiturą z czerwonych borówek. Wierzch gospodyni udekorowała prażonymi pistacjami i szczyptą sproszkowanej zielonej herbaty. Po 2-3 godzinach spędzonych w lodówce deser był gotowy do jedzenia.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 58

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2