Świąteczna uczta w wydaniu Ewy Wachowicz

W ostatnim odcinku 33. sezonu Ewa Wachowicz pokazała, jak pozytywnie zaskoczyć gości w Boże Narodzenie. Tym razem zdradziła przepisy na świąteczne przysmaki, które warto zaserwować podczas rodzinnych uroczystości.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Boże Narodzenie to czas spędzony w gronie najbliższych. Jak ugościć ich ze smakiem? W najnowszym odcinku Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisami na świąteczne dania. Na przystawkę gospodyni podała pyszną makaronową sałatkę z kurczakiem. Następnie upiekła soczystą szynkę. Na koniec zdradziła recepturę na makowy sernik. Zastanawiacie się, jak odtworzyć te smakołyki w swojej kuchni? Sięgnijcie do przepisów z odcinka.

1. Sałatka makaronowa z kurczakiem Ewy Wachowicz

Sałatka makaronowa z kurczakiem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Świąteczny odcinek Ewa rozpoczęła od przygotowania szybkiej sałatki makaronowej. Do jej zrobienia wykorzystała makaron w kształcie ryżu, soczysty filet z piersi kurczaka, ogórki, kukurydzę oraz żółty ser. Składniki połączyła z użyciem delikatnego sosu na bazie jogurty naturalnego, majonezu, musztardy oraz czosnku.

2. Szynka glazurowana w sherry Ewy Wachowicz

 Szynka glazurowana w sherry według Ewy Wachowicz

Szynka glazurowana w sherry według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa zaserwowała świąteczną szynkę. Przygotowanie tej potrawy zaczęła kilkanaście godzin wcześniej od namoczenia mięsa w solance. Po tym czasie Ewa zabrała się za nacieranie mięsa mieszanką aromatycznych przypraw. Następnie ułożyła je w żeliwnym naczyniu na grubo pokrojonych plastrach cebuli i całość przykryła płatem słoniny. Tak przygotowane mięso wstawiła na dwie godziny do nagrzanego piekarnika. Pod koniec pieczenia wierch szynki posmarowała glazurą zrobioną z dżemu i wina. Gotowe danie Ewa podała z chutney z ananasa oraz z kiszoną pietruszką.

3. Śledzie w occie według Ewy Wachowicz

Śledzie w occie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Podczas świąt nie może zabraknąć śledzi, dlatego Ewa przygotowała filety śledziowe w octowej zalewie z marchewką i cebulą. Gotowe przełożyła do słoika i odstawiła na noc do lodówki, tak aby smaki się przegryzły.

4. Sernik makowy według Ewy Wachowicz

Sernik makowy według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser gospodyni pokazała jak przygotować makowy sernik, który po upieczeniu wyglądem przypomina szachownicę. Dla lepszego smaku gospodyni do masy makowej dodała orzechy, rodzynki, olejek migdałowy oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy. Ciasto udekorowała lukrem oraz plastrami kiszonej pomarańczy.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Wcierka przeciwko łysieniu z kaliny koralowej

Kalina koralowa to nie tylko roślina ozdobna, ale i lecznicza. Z jej owoców p...

Odsłon: 15

>60 min
0
Przekąski Panierowany, smażony oscypek

Panierowany i smażony oscypek to moja ulubiona przekąska. Jak tylko mam oscyp...

Odsłon: 70

15 min
4
Zupy Zupa krem z dyni

Prosta, rozgrzewająca, aksamitna zupa jesienna z dodatkiem gruszki i złocisty...

Odsłon: 453

60 min
3
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Tak wyjątkowego gulaszu jeszcze nie jadłam. Oto przepis na caponatę

Choć gulasz kojarzy się przede wszystkim z wieprzowiną lub wołowiną, warto czasem zastąpić mięso warzywem. Sycylijskie danie jest najlepszym przykł...

1
Informacje Gwiazdy ze swoimi drugimi połówkami w show Mateusza Gesslera już 23 września o godz. 17:00 w Czwórce

Ewa Kasprzyk, Katarzyna Pakosińska i Krzysztof Skiba to gwiazdy uwielbiane przez publiczność. Potrafią śpiewać, grać i rozbawiać tłumy. A jak radz...

0
Ewa gotuje Prażonka z kociołka, zupa jarzynowa z ajvarem, ciasto na oleju z jabłkami i kakao

Dobrej jakości składniki, sprawdzone przepisy i autentyczność to elementy, na które składa się kuchnia Ewy Wachowicz. W 488. odcinku programu "Ewa...

0