Świąteczna uczta w wydaniu Ewy Wachowicz

W ostatnim odcinku 33. sezonu Ewa Wachowicz pokazała, jak pozytywnie zaskoczyć gości w Boże Narodzenie. Tym razem zdradziła przepisy na świąteczne przysmaki, które warto zaserwować podczas rodzinnych uroczystości.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Boże Narodzenie to czas spędzony w gronie najbliższych. Jak ugościć ich ze smakiem? W najnowszym odcinku Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisami na świąteczne dania. Na przystawkę gospodyni podała pyszną makaronową sałatkę z kurczakiem. Następnie upiekła soczystą szynkę. Na koniec zdradziła recepturę na makowy sernik. Zastanawiacie się, jak odtworzyć te smakołyki w swojej kuchni? Sięgnijcie do przepisów z odcinka.

1. Sałatka makaronowa z kurczakiem Ewy Wachowicz

Sałatka makaronowa z kurczakiem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Świąteczny odcinek Ewa rozpoczęła od przygotowania szybkiej sałatki makaronowej. Do jej zrobienia wykorzystała makaron w kształcie ryżu, soczysty filet z piersi kurczaka, ogórki, kukurydzę oraz żółty ser. Składniki połączyła z użyciem delikatnego sosu na bazie jogurty naturalnego, majonezu, musztardy oraz czosnku.

2. Szynka glazurowana w sherry Ewy Wachowicz

 Szynka glazurowana w sherry według Ewy Wachowicz

Szynka glazurowana w sherry według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa zaserwowała świąteczną szynkę. Przygotowanie tej potrawy zaczęła kilkanaście godzin wcześniej od namoczenia mięsa w solance. Po tym czasie Ewa zabrała się za nacieranie mięsa mieszanką aromatycznych przypraw. Następnie ułożyła je w żeliwnym naczyniu na grubo pokrojonych plastrach cebuli i całość przykryła płatem słoniny. Tak przygotowane mięso wstawiła na dwie godziny do nagrzanego piekarnika. Pod koniec pieczenia wierch szynki posmarowała glazurą zrobioną z dżemu i wina. Gotowe danie Ewa podała z chutney z ananasa oraz z kiszoną pietruszką.

3. Śledzie w occie według Ewy Wachowicz

Śledzie w occie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Podczas świąt nie może zabraknąć śledzi, dlatego Ewa przygotowała filety śledziowe w octowej zalewie z marchewką i cebulą. Gotowe przełożyła do słoika i odstawiła na noc do lodówki, tak aby smaki się przegryzły.

4. Sernik makowy według Ewy Wachowicz

Sernik makowy według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser gospodyni pokazała jak przygotować makowy sernik, który po upieczeniu wyglądem przypomina szachownicę. Dla lepszego smaku gospodyni do masy makowej dodała orzechy, rodzynki, olejek migdałowy oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy. Ciasto udekorowała lukrem oraz plastrami kiszonej pomarańczy.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 85

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 42

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25