Dania jednogarnkowe

Świąteczna uczta w wydaniu Ewy Wachowicz

W ostatnim odcinku 33. sezonu Ewa Wachowicz pokazała, jak pozytywnie zaskoczyć gości w Boże Narodzenie. Tym razem zdradziła przepisy na świąteczne przysmaki, które warto zaserwować podczas rodzinnych uroczystości.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Boże Narodzenie to czas spędzony w gronie najbliższych. Jak ugościć ich ze smakiem? W najnowszym odcinku Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisami na świąteczne dania. Na przystawkę gospodyni podała pyszną makaronową sałatkę z kurczakiem. Następnie upiekła soczystą szynkę. Na koniec zdradziła recepturę na makowy sernik. Zastanawiacie się, jak odtworzyć te smakołyki w swojej kuchni? Sięgnijcie do przepisów z odcinka.

1. Sałatka makaronowa z kurczakiem Ewy Wachowicz

Sałatka makaronowa z kurczakiem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Świąteczny odcinek Ewa rozpoczęła od przygotowania szybkiej sałatki makaronowej. Do jej zrobienia wykorzystała makaron w kształcie ryżu, soczysty filet z piersi kurczaka, ogórki, kukurydzę oraz żółty ser. Składniki połączyła z użyciem delikatnego sosu na bazie jogurty naturalnego, majonezu, musztardy oraz czosnku.

2. Szynka glazurowana w sherry Ewy Wachowicz

 Szynka glazurowana w sherry według Ewy Wachowicz

Szynka glazurowana w sherry według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa zaserwowała świąteczną szynkę. Przygotowanie tej potrawy zaczęła kilkanaście godzin wcześniej od namoczenia mięsa w solance. Po tym czasie Ewa zabrała się za nacieranie mięsa mieszanką aromatycznych przypraw. Następnie ułożyła je w żeliwnym naczyniu na grubo pokrojonych plastrach cebuli i całość przykryła płatem słoniny. Tak przygotowane mięso wstawiła na dwie godziny do nagrzanego piekarnika. Pod koniec pieczenia wierch szynki posmarowała glazurą zrobioną z dżemu i wina. Gotowe danie Ewa podała z chutney z ananasa oraz z kiszoną pietruszką.

3. Śledzie w occie według Ewy Wachowicz

Śledzie w occie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Podczas świąt nie może zabraknąć śledzi, dlatego Ewa przygotowała filety śledziowe w octowej zalewie z marchewką i cebulą. Gotowe przełożyła do słoika i odstawiła na noc do lodówki, tak aby smaki się przegryzły.

4. Sernik makowy według Ewy Wachowicz

Sernik makowy według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser gospodyni pokazała jak przygotować makowy sernik, który po upieczeniu wyglądem przypomina szachownicę. Dla lepszego smaku gospodyni do masy makowej dodała orzechy, rodzynki, olejek migdałowy oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy. Ciasto udekorowała lukrem oraz plastrami kiszonej pomarańczy.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
11
>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9