Nowy sezon programu "Ewa Gotuje" to oczywiście porządna porcja ciekawych przepisów. Początek marca to nadal czas, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza. Dlatego przyda się kilka dań na rozgrzewkę. Prowadząca przygotowała pyszną zupę rybną z kociołka, łazanki w góralskim stylu, oraz rewelacyjne ciasto czekoladowe z dodatkiem jabłek.

Ewa Wachowicz wie, jak zrobić pyszne dania na rozgrzewkę | Fot. materiały prasowe/Polsat

W nowym sezonie programu widzowie mogą spodziewać się jeszcze większej ilości przepisów zero waste, czyli takich, w których nic się nie zmarnuje. Ewa Wachowicz zapowiedziała również, że nie zabraknie sezonowych produktów, co więcej, z chęcią przygotuje więcej dań inspirowanych kuchnią polską

Pierwszym daniem w 532. odcinku była zupa rybna z kociołka. Prowadząca zaczęła od wrzucenia do nagrzanego kociołka pokrojonych cebuli, pora, czosnku, marchewki i selera. Wszystko zalała wywarem z pstrąga i karpia. Przygotowuje się go na głowach, płetwach, skórze i kręgosłupach ryb długo gotowanych z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Do gotujących się w wywarze warzyw korzeniowych, Ewa dorzuciła pokrojoną paprykę, oraz przyprawy, słodką wędzoną paprykę, ostrą paprykę i tymianek. Dodała także pomidory z puszki. Na koniec wrzuciła porządną porcję masła oraz pokrojone kawałki rybnych filetów. Całość podgotowała, aż do ścięcia się ryby, czyli ok. 5-10 minut. Zupę rybną zabieliła mleczkiem kokosowym. Na koniec doprawiła ją pieprzem

Paprykowa zupa rybna z kociołka Ewy Wachowicz

 Paprykowa zupa rybna z kociołka Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Paprykowa zupa rybna z kociołka Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne to łazanki po góralsku z lokalnym serem góralskim i żurawiną. Na maśle klarowanym podsmażyła pokrojoną cebulę, a następnie dodała czosnek. Dorzuciła także kilka pokrojonych pieczarek, oraz posiekaną kiszoną kapustę. Dodała również kurkumę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wszystko przesmażyła. Ugotowany makaron do łazanek wyłożyła na spód naczynia żaroodpornego, następnie dodała porcję farszu i kolejną warstwę łazanek. Wierzch zapiekanki posypała tartym oscypkiem. Drugą zapiekankę zrobiła w wersji mięsnej, przygotowała ją tak jak pierwszą, ale do farszu dołożyła podsmażoną kiełbasę jałowcową. Łazanki zapiekła w piekarniku z funkcją grillowania, aż ser nabrał złocistego koloru. Podała je z wytrawną żurawinową konfiturą

Łazanki po góralsku według Ewy Wachowicz

 Łazanki po góralsku według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Łazanki po góralsku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

W kuchni Ewy Wachowicz nigdy nie może zabraknąć deseru, w tym odcinku będzie to szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami. Ewa zaczęła od wbicia czterech jajek do miski, następnie dosypała 150 g cukru i wszystko ubiła ja puszystą masę. Do miski wsypała dwie szklanki mąki,  dwie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę sody oczyszczonej, dwie łyżki kakao i łyżkę cukru waniliowego, wszystko wymieszała, do połączenia składników.

Do masy jajecznej dodała 150 ml oleju z pestek winogron, wszystko wymieszała, a następnie wlała 150 ml jogurtu. Wsypała także suche składniki i wszystko wymieszała na wolnych obrotach. Trzy jabłka obrała i pokroiła w kostkę. Posypała je łyżeczką cynamonu. Wszystko wymieszała, dołożyła jabłka do reszty składników i obtoczyła w niej jabłka. Gotową masę przelała do tortownicy (średnica 26 cm), której spód wyłożyła papierem do pieczenia, a boki posmarowała tłuszczem i obsypała bułką tartą. Upiekła w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto udekorowała roztopioną białą czekoladą z odrobiną śmietanki oraz orzechami włoskimi. 

Ciasto czekoladowe z jabłkami Ewy Wachowicz

 Ciasto czekoladowe z jabłkami Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto czekoladowe z jabłkami Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 532. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Zupy Zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana, do której dodaje się odrobinę chili, to potrawa inspirowan...

Odsłon: 32

30 min
1
Desery Ciasto na Dzień Kobiet

Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...

Odsłon: 135

>60 min
2
Zupy Zupa grochowa

Zupa grochowa to jedna z ulubionych zup mojej rodzinki. Jest smaczna i pożywn...

Odsłon: 209

30 min
1