W nowym sezonie programu widzowie mogą spodziewać się jeszcze większej ilości przepisów zero waste, czyli takich, w których nic się nie zmarnuje. Ewa Wachowicz zapowiedziała również, że nie zabraknie sezonowych produktów, co więcej, z chęcią przygotuje więcej dań inspirowanych kuchnią polską.
Pierwszym daniem w 532. odcinku była zupa rybna z kociołka. Prowadząca zaczęła od wrzucenia do nagrzanego kociołka pokrojonych cebuli, pora, czosnku, marchewki i selera. Wszystko zalała wywarem z pstrąga i karpia. Przygotowuje się go na głowach, płetwach, skórze i kręgosłupach ryb długo gotowanych z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Do gotujących się w wywarze warzyw korzeniowych, Ewa dorzuciła pokrojoną paprykę, oraz przyprawy, słodką wędzoną paprykę, ostrą paprykę i tymianek. Dodała także pomidory z puszki. Na koniec wrzuciła porządną porcję masła oraz pokrojone kawałki rybnych filetów. Całość podgotowała, aż do ścięcia się ryby, czyli ok. 5-10 minut. Zupę rybną zabieliła mleczkiem kokosowym. Na koniec doprawiła ją pieprzem.

Paprykowa zupa rybna z kociołka Ewy Wachowicz

Paprykowa zupa rybna z kociołka Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Danie główne to łazanki po góralsku z lokalnym serem góralskim i żurawiną. Na maśle klarowanym podsmażyła pokrojoną cebulę, a następnie dodała czosnek. Dorzuciła także kilka pokrojonych pieczarek, oraz posiekaną kiszoną kapustę. Dodała również kurkumę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wszystko przesmażyła. Ugotowany makaron do łazanek wyłożyła na spód naczynia żaroodpornego, następnie dodała porcję farszu i kolejną warstwę łazanek. Wierzch zapiekanki posypała tartym oscypkiem. Drugą zapiekankę zrobiła w wersji mięsnej, przygotowała ją tak jak pierwszą, ale do farszu dołożyła podsmażoną kiełbasę jałowcową. Łazanki zapiekła w piekarniku z funkcją grillowania, aż ser nabrał złocistego koloru. Podała je z wytrawną żurawinową konfiturą.
Łazanki po góralsku według Ewy Wachowicz

Łazanki po góralsku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W kuchni Ewy Wachowicz nigdy nie może zabraknąć deseru, w tym odcinku będzie to szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami. Ewa zaczęła od wbicia czterech jajek do miski, następnie dosypała 150 g cukru i wszystko ubiła ja puszystą masę. Do miski wsypała dwie szklanki mąki, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę sody oczyszczonej, dwie łyżki kakao i łyżkę cukru waniliowego, wszystko wymieszała, do połączenia składników.
Do masy jajecznej dodała 150 ml oleju z pestek winogron, wszystko wymieszała, a następnie wlała 150 ml jogurtu. Wsypała także suche składniki i wszystko wymieszała na wolnych obrotach. Trzy jabłka obrała i pokroiła w kostkę. Posypała je łyżeczką cynamonu. Wszystko wymieszała, dołożyła jabłka do reszty składników i obtoczyła w niej jabłka. Gotową masę przelała do tortownicy (średnica 26 cm), której spód wyłożyła papierem do pieczenia, a boki posmarowała tłuszczem i obsypała bułką tartą. Upiekła w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto udekorowała roztopioną białą czekoladą z odrobiną śmietanki oraz orzechami włoskimi.
Ciasto czekoladowe z jabłkami Ewy Wachowicz

Ciasto czekoladowe z jabłkami Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 532. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl