2 września 2023 roku w telewizji Polsat wyemitowano 485. odcinek programu kulinarnego, którego gospodynią jest Ewa Wachowicz. Nowy sezon prowadząca rozpoczęła w swoim domu w Zawoi. Będąc na bieżąco z kalendarzem, postanowiła podpowiedzieć widzom, jak przyrządzić zdrowe drugie śniadania do szkoły oraz szybki lunch pełen witamin i minerałów do pracy. Dla osłodzenia końcówki wakacji przygotowała też sezonowy placek, idealnie pasujący do jeszcze letniej atmosfery.
Na początku Ewa Wachowicz zabrała się za zrobienie drugiego śniadania do szkoły. Zależało jej na zdrowej przekąsce, którą jednak dzieci zjedzą z dużą chęcią. Właśnie dlatego przedstawiła przepis na wrapy z naleśników, w których łatwo ukryć dużo warzyw i zieleniny. Przypomniała, że według jej receptury, naleśniki robi się z dwóch jaj, szklanki mąki, połowy szklanki mleka, połowy szklanki wody i tylko szczypty soli, za to bez dodatku cukru. Do środka placków włożyła trzy różne nadzienia - od wegetariańskiego, przez ten z dodatkiem szynki, aż do intensywniejszego, bo z nutką chrzanu.
1. Wrapy według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisWrapy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Każdy z nich przygotowała w podobny sposób. Rozpoczęła od wrapu wegetariańskiego, twierdząc, że dzieci jedzą teraz zbyt dużo wędlin i taka warzywna odmiana od czasu do czasu się im przyda. Posmarowała naleśnika serkiem kanapkowym, a do środka wrzuciła pokrojone w słupki ogórki, marchewki, papryki. Dorzuciła trochę kiełków rzodkiewki, rukolę i posypała prażonym sezamem oraz odrobiną soli, aby dodać smaku. Następnie zwinęła i zabezpieczyła papierem do pieczenia, aby śniadanie łatwiej było zjeść.
Drugim szkolnym zestawem był wrap paprykowy, który przypomniał Ewie Wachowicz czasy dzieciństwa. Biały serek połączyła z ajvarem, czyli lekko pikantną pastą warzywną (na bazie m.in. papryk). Takim smarowidłem pokryła naleśnika, a na wierzch ułożyła liść sałaty. Następnie do środka dodała jeszcze szynkę, ser żółty, pokrojoną rzodkiewkę, nasion słonecznika i poszatkowany szczypiorek. Podobnie, zwinęła placek i obłożyła papierem śniadaniowym.
Trzeci rodzaj przekąski to wrap chrzanowy, czyli propozycja już z nutką ostrości. Do białego serka prowadząca dodała chrzan i wymieszała do połączenia składników. Masą wysmarowała naleśnika, a na wierzch ułożyła wyrazistą kiełbasę chorizo. Dodała też kiełków słonecznika, żółtą paprykę i czarnuszkę. Zwinęła, zabezpieczyła papierem. Bez wątpienia, takie śniadanie nie tylko nasyci dzieci, ale doda też im dużo energii na cały dzień.
Ewa Wachowicz nie zapomniała jednak też o rodzicach, których po urlopie czeka powrót do pracy. Na lunch, który można zabrać ze sobą, przyrządziła pełną witamin i minerałów misę szczęścia, inaczej zwaną też misą obfitości lub budda bowl.
2. Misa szczęścia z kalafiorem według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisMisa szczęścia z kalafiorem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Najpierw gospodyni programu pokazała, jak zrobić misę szczęścia z kalafiorem. Realizację przepisu rozpoczęła od ułożenia na dnie miski ugotowanego kalafiora, następnie dołożyła rukolę, ugotowaną ciecierzycę i na wierzch skruszyła orzechy włoskie. Przyrządziła też sos z jogurtu naturalnego, czosnku, pokrojonego szczypioru, z dodatkiem soli i pieprzu, którym należy polać danie tuż przed spożyciem.
3. Misa szczęścia z ryżem według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisMisa szczęścia z ryżem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Misę szczęścia można przygotowywać na wiele sposobów i z różnych składników. W odcinku Ewa Wachowicz zdradziła też, że nazwa budda bowl pochodzi właśnie od Buddy i jego filozofii środka. Wierzył on, że ludzie nie powinni się ani głodzić, ani zbytnio przejadać. Posiłek powinien mieścić się w dwóch dłoniach, idealnie jak w misce. Prowadząca zdradziła drugi przepis na misę obfitości, tym razem z ryżem.
Na dno wrzuciła rukolę i sałatę lodową, przykryła je białym ryżem, a potem pokrojonymi: rzodkiewką, ogórkiem i pomidorem. Dodała jeszcze trochę rukoli i poszatkowanej natki pietruszki. Nie mogło zabraknąć dressingu z trzech prostych składników: oleju z pestek dyni, octu balsamicznego i domowej konfitury (np. z maliny i porzeczki). Wystarczy tylko doprawić sos solą i pieprzem, wymieszać, a przed podaniem polać pozostałe składniki. Można też posypać przekąskę uprażonymi pestkami dyni.
Po tylu kulinarnych propozycjach widzowie doczekali się też obiecanego przez Ewę Wachowicz placka z rabarbarem. W nowym sezonie Adam - znany już pomocnik prowadzącej - zabrał się za szykowanie kompotu z jabłek i rabarbaru, podczas gdy gospodyni zajęła się deserem.
4. Placek z rabarbarem według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPlacek z rabarbarem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ok. 300-400 gramów obranego rabarbaru Ewa Wachowicz pokroiła na dwucentymetrowe kawałki i posypała go cynamonem oraz mielonym imbirem. W misce utarła miękką kostkę masła na puszystą masę, porcjami dodawała biały cukier, wciąż miksując. Następnie wbiła trzy jajka - jedno po drugim, pomiędzy każdym ucierając masę. Następnie dodała jeszcze suche składniki (mąkę i mąkę migdałową) oraz mleko, dzieląc je na dwie partie i miksując do połączenia.
Później wsypała proszek do pieczenia i dorzuciła skórkę z cytryny. Utarła ponownie, aby masa stała się gęsta i jednolita. Dodała jeszcze pokrojony i doprawiony rabarbar, wymieszała i przełożyła do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, a po bokach - wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Ciasto następnie włożyła do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50-60 min. Po upływie tego czasu sprawdziła metodą suchego patyczka, czy już jest gotowe i pozostawiła do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjęła z formy i oprószyła cukrem pudrem, dekorując również świeżymi truskawkami. Podała w towarzystwie kompotu z jabłka i rabarbaru.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 485. odcinek
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy