2 września 2023 roku w telewizji Polsat wyemitowano 485. odcinek programu kulinarnego, którego gospodynią jest Ewa Wachowicz. Nowy sezon prowadząca rozpoczęła w swoim domu w Zawoi. Będąc na bieżąco z kalendarzem, postanowiła podpowiedzieć widzom, jak przyrządzić zdrowe drugie śniadania do szkoły oraz szybki lunch pełen witamin i minerałów do pracy. Dla osłodzenia końcówki wakacji przygotowała też sezonowy placek, idealnie pasujący do jeszcze letniej atmosfery.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Na początku Ewa Wachowicz zabrała się za zrobienie drugiego śniadania do szkoły. Zależało jej na zdrowej przekąsce, którą jednak dzieci zjedzą z dużą chęcią. Właśnie dlatego przedstawiła przepis na wrapy z naleśników, w których łatwo ukryć dużo warzyw i zieleniny. Przypomniała, że według jej receptury, naleśniki robi się z dwóch jaj, szklanki mąki, połowy szklanki mleka, połowy szklanki wody i tylko szczypty soli, za to bez dodatku cukru. Do środka placków włożyła trzy różne nadzienia - od wegetariańskiego, przez ten z dodatkiem szynki, aż do intensywniejszego, bo z nutką chrzanu.
1. Wrapy według Ewy Wachowicz
![Wrapy według Ewy Wachowicz](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2023_08_31/c9f4c6098cb889cb2386525070c2ec17-recipe_main.jpg)
Wrapy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Każdy z nich przygotowała w podobny sposób. Rozpoczęła od wrapu wegetariańskiego, twierdząc, że dzieci jedzą teraz zbyt dużo wędlin i taka warzywna odmiana od czasu do czasu się im przyda. Posmarowała naleśnika serkiem kanapkowym, a do środka wrzuciła pokrojone w słupki ogórki, marchewki, papryki. Dorzuciła trochę kiełków rzodkiewki, rukolę i posypała prażonym sezamem oraz odrobiną soli, aby dodać smaku. Następnie zwinęła i zabezpieczyła papierem do pieczenia, aby śniadanie łatwiej było zjeść.
Drugim szkolnym zestawem był wrap paprykowy, który przypomniał Ewie Wachowicz czasy dzieciństwa. Biały serek połączyła z ajvarem, czyli lekko pikantną pastą warzywną (na bazie m.in. papryk). Takim smarowidłem pokryła naleśnika, a na wierzch ułożyła liść sałaty. Następnie do środka dodała jeszcze szynkę, ser żółty, pokrojoną rzodkiewkę, nasion słonecznika i poszatkowany szczypiorek. Podobnie, zwinęła placek i obłożyła papierem śniadaniowym.
Trzeci rodzaj przekąski to wrap chrzanowy, czyli propozycja już z nutką ostrości. Do białego serka prowadząca dodała chrzan i wymieszała do połączenia składników. Masą wysmarowała naleśnika, a na wierzch ułożyła wyrazistą kiełbasę chorizo. Dodała też kiełków słonecznika, żółtą paprykę i czarnuszkę. Zwinęła, zabezpieczyła papierem. Bez wątpienia, takie śniadanie nie tylko nasyci dzieci, ale doda też im dużo energii na cały dzień.
Ewa Wachowicz nie zapomniała jednak też o rodzicach, których po urlopie czeka powrót do pracy. Na lunch, który można zabrać ze sobą, przyrządziła pełną witamin i minerałów misę szczęścia, inaczej zwaną też misą obfitości lub budda bowl.
2. Misa szczęścia z kalafiorem według Ewy Wachowicz
![Misa szczęścia z kalafiorem według Ewy Wachowicz](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2023_08_31/6dd2e41701f24057c0f5d5c43bc4e0cf-recipe_main.jpg)
Misa szczęścia z kalafiorem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Najpierw gospodyni programu pokazała, jak zrobić misę szczęścia z kalafiorem. Realizację przepisu rozpoczęła od ułożenia na dnie miski ugotowanego kalafiora, następnie dołożyła rukolę, ugotowaną ciecierzycę i na wierzch skruszyła orzechy włoskie. Przyrządziła też sos z jogurtu naturalnego, czosnku, pokrojonego szczypioru, z dodatkiem soli i pieprzu, którym należy polać danie tuż przed spożyciem.
3. Misa szczęścia z ryżem według Ewy Wachowicz
![Misa szczęścia z ryżem według Ewy Wachowicz](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2023_08_31/20633d39e08354e02534b0dc4668ee03-recipe_main.jpg)
Misa szczęścia z ryżem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Misę szczęścia można przygotowywać na wiele sposobów i z różnych składników. W odcinku Ewa Wachowicz zdradziła też, że nazwa budda bowl pochodzi właśnie od Buddy i jego filozofii środka. Wierzył on, że ludzie nie powinni się ani głodzić, ani zbytnio przejadać. Posiłek powinien mieścić się w dwóch dłoniach, idealnie jak w misce. Prowadząca zdradziła drugi przepis na misę obfitości, tym razem z ryżem.
Na dno wrzuciła rukolę i sałatę lodową, przykryła je białym ryżem, a potem pokrojonymi: rzodkiewką, ogórkiem i pomidorem. Dodała jeszcze trochę rukoli i poszatkowanej natki pietruszki. Nie mogło zabraknąć dressingu z trzech prostych składników: oleju z pestek dyni, octu balsamicznego i domowej konfitury (np. z maliny i porzeczki). Wystarczy tylko doprawić sos solą i pieprzem, wymieszać, a przed podaniem polać pozostałe składniki. Można też posypać przekąskę uprażonymi pestkami dyni.
Po tylu kulinarnych propozycjach widzowie doczekali się też obiecanego przez Ewę Wachowicz placka z rabarbarem. W nowym sezonie Adam - znany już pomocnik prowadzącej - zabrał się za szykowanie kompotu z jabłek i rabarbaru, podczas gdy gospodyni zajęła się deserem.
4. Placek z rabarbarem według Ewy Wachowicz
![Placek z rabarbarem według Ewy Wachowicz](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2023_08_31/3ceeed7fc441d0a38b3dd6db4ddb4a13-recipe_main.jpg)
Placek z rabarbarem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ok. 300-400 gramów obranego rabarbaru Ewa Wachowicz pokroiła na dwucentymetrowe kawałki i posypała go cynamonem oraz mielonym imbirem. W misce utarła miękką kostkę masła na puszystą masę, porcjami dodawała biały cukier, wciąż miksując. Następnie wbiła trzy jajka - jedno po drugim, pomiędzy każdym ucierając masę. Następnie dodała jeszcze suche składniki (mąkę i mąkę migdałową) oraz mleko, dzieląc je na dwie partie i miksując do połączenia.
Później wsypała proszek do pieczenia i dorzuciła skórkę z cytryny. Utarła ponownie, aby masa stała się gęsta i jednolita. Dodała jeszcze pokrojony i doprawiony rabarbar, wymieszała i przełożyła do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, a po bokach - wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Ciasto następnie włożyła do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50-60 min. Po upływie tego czasu sprawdziła metodą suchego patyczka, czy już jest gotowe i pozostawiła do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjęła z formy i oprószyła cukrem pudrem, dekorując również świeżymi truskawkami. Podała w towarzystwie kompotu z jabłka i rabarbaru.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 485. odcinek
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy