Ciasta na Boże Narodzenie

Zaskakujące przepisy Ewy Wachowicz

W kolejnym, już 405 odcinku programu „Ewa gotuje”, mieliśmy okazję zobaczyć jak szybko i smacznie przygotować zdrowe śniadanie w wytrawnej wersji, zaskakujące danie główne i rozpływający się w ustach deser!

Zaskakujące przepisy Ewy Wachowicz| Fot. materiały prasowe/Polsa

Co tydzień Ewa Wachowicz inspiruje nas nowymi pomysłami na dania, które nie dość, że są smaczne, to jeszcze zdrowe! Tym razem prowadząca zaskoczyła nas właściwie wszystkimi przepisami. Począwszy od śniadania, a skończywszy na deserze. Ze względu na porę roku, nie zabrakło również jesiennego akcentu w postaci grzybów - świeże trafiły do dania głównego, a reszta została zamarynowana. Zobaczcie sami, jakie rarytasy można przygotować z przepisów zaprezentowanych w 405 odcinku.

1. Gofry szpinakowe

 Gofry szpinakowe Zobacz przepis

Gofry szpinakowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na śniadanie lub przekąskę Ewa Wachowicz zaproponowała gofry, zupełnie inne, niż te, które znacie z wakacyjnych wypadów nad morze, bo w wersji wytrawnej, ze szpinakiem. Dlaczego akurat z tym warzywem? Bo jest szczególnie bogate w żelazo, magnez, potas, kwas foliowy i beta-karoten.

Potrawę podała z serkiem kozim oraz plastrami awokado Całość obficie skropiła oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i udekorowała koperkiem. Jak sama stwierdziła, gofry w takiej wersji lubi zdecydowanie bardziej od słodkich.

2. Risotto selerowe z grzybami leśnymi

 Risotto selerowe z grzybami leśnymi Zobacz przepis

Risotto selerowe z grzybami leśnymi/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa zaserwowała jesienną, pachnącą lasem potrawę - risotto selerowe, które nazwała selerottem. Do potrawy zamiast ryżu, użyła posiekanego w drobną kostkę selera. Do dania dodała, podobnie jak do risotto, białe wino, które nadało głębi smaku i śmietanki, która sprawiła, że całość wyszła kremowa. Pod sam koniec do garnka trafiły grzyby - prawdziwki - pocięte na duże kawałki.

3. Rydze kiszone z kwaśnym mlekiem

 Rydze kiszone z kwaśnym mlekiem Zobacz przepis

Rydze kiszone z kwaśnym mlekiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli macie, tak jak prowadząca mnóstwo grzybów do wykorzystania, możecie je ukisić. Grzyby wystarczy zblanszować i odsączyć z nadmiaru wody. Następnie ułożyć w wysokim słoiku, zalać wodą z solą i dodać odrobinę kwaśnego mleka.

4. Sernik z białą czekoladą

 Sernik z białą czekoladą Zobacz przepis

Sernik z białą czekoladą/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaproponowała puszysty sernik z białą czekoladą na spodzie przygotowanym z płatków owsianych i orzechów. Zdradziła również swój patent na kremową masę, bez konieczności dwukrotnego mielenia twarogu. Wystarczy, że ser i inne składniki podzielicie na pół, a każdą z części zmiksujecie w robocie kuchennym. Kilka chwil i masa jest idealnie gładka!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Ciasteczka z advocatem

Nutka advocata, aromat cytrynowy i kruchość ciasteczek mmm:) POLECAM

Odsłon: 9793

>60 min
9
30 min
2
Sałatki Sałatka prosta

Prosta sałatka z ryżem, szynką, ananasem, selerem i kukurydzą. Nie ma przy ni...

Odsłon: 79

30 min
1
Desery Makowiec z kratką

Makowiec na kruchym cieście z kratką to pyszne i tradycyjnie ciasto idealne n...

Odsłon: 1210

60 min
8
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jak zawijać krokiety? Metoda 3 kroków jest niezawodna, nie ma szans, by się rozpadły

Barszcz czerwony to zupa, która króluje w grudniu. Dla jednych obowiązkowym dodatkiem są tu uszka, inni natomiast wolą podawać go z krokietem. Przy...

0
Informacje Jesiotr – ryba, której musisz spróbować. Zrób ją na święta

Niektóre popularne ryby jadamy dość często – są przecież dostępne w każdym sklepie rybnym czy hipermarkecie. Tak jest na przykład z łososiem, śledz...

12
Informacje Lukrecja – miodowy korzeń do wypieków i na zdrowie

Czy wy też pamiętacie z dzieciństwa bardzo specyficzne żelki o czarnym kolorze, intensywnym zapachu i bardzo nietypowym smaku? To żelki lukrecjowe,...

2
Informacje Jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej? Ta pierwsza tylko udaje zdrową

Kapusta kiszona to produkt, który od lat gości na polskich stołach, można wyczarować z niej pyszne surówki, dodać ją do bigosu lub farszu do pierog...

3