Do góry

Ewa gotuje

Zaskakujące przepisy Ewy Wachowicz

W kolejnym, już 405 odcinku programu „Ewa gotuje”, mieliśmy okazję zobaczyć jak szybko i smacznie przygotować zdrowe śniadanie w wytrawnej wersji, zaskakujące danie główne i rozpływający się w ustach deser!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Co tydzień Ewa Wachowicz inspiruje nas nowymi pomysłami na dania, które nie dość, że są smaczne, to jeszcze zdrowe! Tym razem prowadząca zaskoczyła nas właściwie wszystkimi przepisami. Począwszy od śniadania, a skończywszy na deserze. Ze względu na porę roku, nie zabrakło również jesiennego akcentu w postaci grzybów - świeże trafiły do dania głównego, a reszta została zamarynowana. Zobaczcie sami, jakie rarytasy można przygotować z przepisów zaprezentowanych w 405 odcinku.

1. Gofry szpinakowe

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na śniadanie lub przekąskę Ewa Wachowicz zaproponowała gofry, zupełnie inne, niż te, które znacie z wakacyjnych wypadów nad morze, bo w wersji wytrawnej, ze szpinakiem. Dlaczego akurat z tym warzywem? Bo jest szczególnie bogate w żelazo, magnez, potas, kwas foliowy i beta-karoten.

Potrawę podała z serkiem kozim oraz plastrami awokado Całość obficie skropiła oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i udekorowała koperkiem. Jak sama stwierdziła, gofry w takiej wersji lubi zdecydowanie bardziej od słodkich.

2. Risotto selerowe z grzybami leśnymi

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa zaserwowała jesienną, pachnącą lasem potrawę - risotto selerowe, które nazwała selerottem. Do potrawy zamiast ryżu, użyła posiekanego w drobną kostkę selera. Do dania dodała, podobnie jak do risotto, białe wino, które nadało głębi smaku i śmietanki, która sprawiła, że całość wyszła kremowa. Pod sam koniec do garnka trafiły grzyby - prawdziwki - pocięte na duże kawałki.

3. Rydze kiszone z kwaśnym mlekiem

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli macie, tak jak prowadząca mnóstwo grzybów do wykorzystania, możecie je ukisić. Grzyby wystarczy zblanszować i odsączyć z nadmiaru wody. Następnie ułożyć w wysokim słoiku, zalać wodą z solą i dodać odrobinę kwaśnego mleka.

4. Sernik z białą czekoladą

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaproponowała puszysty sernik z białą czekoladą na spodzie przygotowanym z płatków owsianych i orzechów. Zdradziła również swój patent na kremową masę, bez konieczności dwukrotnego mielenia twarogu. Wystarczy, że ser i inne składniki podzielicie na pół, a każdą z części zmiksujecie w robocie kuchennym. Kilka chwil i masa jest idealnie gładka!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń