Do góry

Filmy

Przeprzeprzepyszne ciasto jabłkowo-orzechowe na Święta i nie tylko | Przepis mojej mamy | Co za smak

Autor: KuchniaPysznosci

Przepisów i artykułów: 0 Ocena: 223

Dodano: 15.03.2021

Odsłon: 1587

Przepis na przepyszne ciasto jabłkowo-orzechowe w którym smak kwaśnych jabłek kontrastuje z niesamowitym smakiem orzechów włoskich. Te dwa dominujące smaki przełożone są kruchym ciastem zwieńczonym czekoladową polewą oprószoną wiórkami kokosowymi. Jedząc je masz wrażenie, że jesteś w siódmym niebie. Przepis dostałam od mojej mamy, która zawsze robi je na Święta Bożego Narodzenia, ale tak naprawdę jest świetnym i pysznym ciastem na każdą okazję. Pokazany w filmie przepis na kruche ciasto możesz wykorzystać oczywiście do innych słodkości.

Przepis na ciasto jabłkowo-orzechowe
Ciasto kruche
Składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
150 g cukier kryształ
3 żółtka
1 kostka (200 g) masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1½ - 2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wkładamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy do uzyskania gładkiej, spoistej masy. Wkładamy na min. 60 minut do lodówki. Po upływie 60 minut dzielimy na 3 równe kawałki z których robimy 3 blaty o wymiarach 22x33 cm. Jak je zrobić pokazuję w filmie. Gotowe blaty nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C na środkowej półce przez 8 minut. Grzanie góra|dół temperatura pieczenia 190 °C.

Masa orzechowa
Składniki:
2 szklanki (230 g) orzechy włoskie łuskane
⅔ szklanki | 160 ml mleko 1,5%
150 g cukier puder
2 łyżki spirytus (lub rum)
1 kostka (200 g) masła

Masa jabłkowa
Składniki:
1,5 kg jabłek Szara Reneta (lub inne kwaśne)
3 łyżki cukier kryształ
2 łyżeczki cukier wanilinowy
1½-2 łyżeczki żelatyny

Poncz do nasączenia
150 ml mocnej herbaty
1 łyżeczka cukier
2 łyżki spirytusu

Polewa czekoladowa
Składniki
2 łyżki kakao ciemne
¼ kostki (50 g) masła
3 łyżki cukier kryształ
2 łyżki wody

Posypka
2-3 łyżki wiórków kokosowych

Przekładanie blatów z kruchego ciasta
Dolnego blatu nie nasączamy ponczem. Kładziemy na niego równą warstwę masy jabłkowej, następnie na masę kładziemy 2 blat z kruchego ciasto, który dobrze nasączamy ponczem. Po nasączeniu nakładamy masę orzechową równą warstwą, którą przykrywamy ostatnim 3 blatem z kruchego ciasta. Wierzchni blat również nasączamy ponczem. Następnie robimy polewę czekoladową i smarujemy nią wierzchni blat. Polewę posypujemy wiórkami kokosowymi i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, ale warto poczekać do następnego dnia, bo wtedy jest najlepsze :) Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Kuchnia Pyszności to sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie.
Dokładnie pokazuję jak, z czego i co robię - nie pomijając żadnych ważnych "drobiazgów", które decydują o końcowym sukcesie.
#ciasto #jabłecznik #orzechy

Music: biblioteka audio You Tube

Kontakt: kuchniapysznosci@gmail.com

Prawa autorskie zastrzeżone.
Jeśli chcesz użyć fragmentów lub całości filmu zapytaj o zgodę.
Kto głosował?

Inne filmy tego użytkownika

Komentarze do filmu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń