Ewa_Gotuje

10 pomysłów na marchewkę

Często nie wyobrażamy sobie bez niej zupy. Stanowi wspaniały dodatek do dań i sosów. Możemy ją znaleźć w przepisach kuchni z całego świata. Marchewka – bo to właśnie o niej mowa jest jednym z najbardziej cenionych i najczęściej uprawianych warzyw na świecie.

Fot. 123RF/Picsel

Marchewkę odkryto ponad 4000 lat temu ale dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową odmianę. Obecnie istnieje ponad 60 gatunków. Można ją spotkać w niemalże każdym warzywniaku przez cały rok.

Jest tania, smaczna i zdrowa. Cenimy ją głównie ze względu na właściwości zdrowotne.

Dostarcza do naszego organizmu wapń, potas, żelazo, sód, magnez miedź i cynk. Stanowi łatwo dostępne źródło karotenoidów oraz witamin z grupy B oraz K i C. Dzięki niewielkiej zawartości kalorii może być spożywana przez osoby będące na diecie.

W jakiej postaci jemy ją najczęściej? Chętnie sięgamy po surową, wyśmienicie smakuje również pieczona i gotowana. Ze zblendowanej można przygotować na przykład koktajl lub syrop, który pomaga zwalczać pierwsze objawy infekcji, łagodzi kaszel oraz może skutecznie wspomóc usuwanie z dróg oddechowych flegmy oraz innych wydzielin.

Jesteście ciekawi do czego jeszcze możemy wykorzystać marchewkę? Poznajcie sprawdzone przepisy naszych użytkowników, dzięki którym na stałe zagości ona w waszym jadłospisie.

 

1. Surówka z marchewki i gruszki

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Stanowi świetny dodatek do obiadu. Przygotowanie takiej surówki nie zajmuje więcej niż 15 minut. Jest dobrym sposobem na dostarczenie witamin do organizmu, a do tego nie zawiera dużej liczby kalorii dzięki czemu można ją jeść bez ograniczeń.

 

2. Ciasto marchewkowe

Fot. Poprostupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepis najczęściej wykorzystywany w okresie jesiennym. Marchewka starta na drobnych oczkach podczas pieczenia mięknie przez co nadaje ciastu miękką i wilgotną konsystencję. Jest niezwykle smaczne i szybko znika z talerza.

 

3. Zupa marchewkowa z imbirem

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Rozgrzewająca, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Zupa marchewkowa z dodatkiem imbiru to świetny pomysł na lekkostrawny obiad. Jeśli chcesz by była bardziej treściwa, możesz do niej dodać ziemniaki, kaszę lub ryż.

 

4. Placki marchewkowe

Fot. Programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zamiast ziemniaków do przygotowania placków możesz wykorzystać również marchewkę. Smażone na odpowiednio rozgrzanej patelni są niezwykle chrupiące i smaczne.

 

5. Konfitura z marchwi i cytryn

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co ciekawe - marchew idealnie nadaje się również do przetworów. Konfitura z marchwi to przysmak, który trudno znaleźć na sklepowej półce dlatego watro przygotować ją samodzielnie w domu.

 

 

Reklama

 

 

6. Mus marchewkowy

Fot. Tradycyjna_Kuchania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten przepis idealnie sprawdzi się u osób, które szukają pomysłu na przygotowanie zdrowego i oryginalnego deseru. Można go bez obaw serwować dzieciom. Podany w kieliszkach i posypany płatkami migdałowymi wygląda niezwykle efektownie.

 

7. Marchewkowy dip

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prosty i szybki przepis na pyszny sos. Z wyglądu może przypominać obiadki ze słoiczka dla dzieci ale nie daj się zwieźć pozorom. Jego smak z pewnością przypadnie Ci do gustu. Idealnie pasuje jako dodatek do obiadu.

 

8. Marchewkowy suflet

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Popisowy przysmak z marchwi - suflet przygotowany w ten sposób z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Może stanowić przystawkę lub dodatek do dania głównego. Jest bardzo delikatny i smaczny.

 

9. Frytki z marchewki

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wspaniała alternatywa dla tradycyjnych frytek. Wyglądem mogą przypominać frytki z batatów. Pieczone w piekarniku z dodatkiem przypraw są nieco słodsze jednak tak samo pyszne jak te tradycyjne. Możesz je serwować same lub z daniem głównym.

 

10. Spaghetti z marchewki

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sprawdzony sposób na niejadków. Zamiast tradycyjnego makaronu możesz zaserwować pyszne spaghetti wykonane w 100% ze świeżych marchwi. Obiad podany w ten sposób z pewnością skusi nawet najbardziej wymagających smakoszy.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Zupy Zupa na rosole z niedzieli

Zupa na rosole z niedzieli to idealna propozycja na pożywne i pyszne danie, k...

Odsłon: 694

60 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 198

30 min
7
Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

Odsłon: 1496

30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3