Fot. 123RF/Picsel
Marchewkę odkryto ponad 4000 lat temu ale dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową odmianę. Obecnie istnieje ponad 60 gatunków. Można ją spotkać w niemalże każdym warzywniaku przez cały rok.
Jest tania, smaczna i zdrowa. Cenimy ją głównie ze względu na właściwości zdrowotne.
Dostarcza do naszego organizmu wapń, potas, żelazo, sód, magnez miedź i cynk. Stanowi łatwo dostępne źródło karotenoidów oraz witamin z grupy B oraz K i C. Dzięki niewielkiej zawartości kalorii może być spożywana przez osoby będące na diecie.

W jakiej postaci jemy ją najczęściej? Chętnie sięgamy po surową, wyśmienicie smakuje również pieczona i gotowana. Ze zblendowanej można przygotować na przykład koktajl lub syrop, który pomaga zwalczać pierwsze objawy infekcji, łagodzi kaszel oraz może skutecznie wspomóc usuwanie z dróg oddechowych flegmy oraz innych wydzielin.
Jesteście ciekawi do czego jeszcze możemy wykorzystać marchewkę? Poznajcie sprawdzone przepisy naszych użytkowników, dzięki którym na stałe zagości ona w waszym jadłospisie.
1. Surówka z marchewki i gruszki
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Stanowi świetny dodatek do obiadu. Przygotowanie takiej surówki nie zajmuje więcej niż 15 minut. Jest dobrym sposobem na dostarczenie witamin do organizmu, a do tego nie zawiera dużej liczby kalorii dzięki czemu można ją jeść bez ograniczeń.
Fot. Poprostupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis najczęściej wykorzystywany w okresie jesiennym. Marchewka starta na drobnych oczkach podczas pieczenia mięknie przez co nadaje ciastu miękką i wilgotną konsystencję. Jest niezwykle smaczne i szybko znika z talerza.
Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Rozgrzewająca, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Zupa marchewkowa z dodatkiem imbiru to świetny pomysł na lekkostrawny obiad. Jeśli chcesz by była bardziej treściwa, możesz do niej dodać ziemniaki, kaszę lub ryż.
Fot. Programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zamiast ziemniaków do przygotowania placków możesz wykorzystać również marchewkę. Smażone na odpowiednio rozgrzanej patelni są niezwykle chrupiące i smaczne.
5. Konfitura z marchwi i cytryn
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Co ciekawe - marchew idealnie nadaje się również do przetworów. Konfitura z marchwi to przysmak, który trudno znaleźć na sklepowej półce dlatego watro przygotować ją samodzielnie w domu.
Fot. Tradycyjna_Kuchania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten przepis idealnie sprawdzi się u osób, które szukają pomysłu na przygotowanie zdrowego i oryginalnego deseru. Można go bez obaw serwować dzieciom. Podany w kieliszkach i posypany płatkami migdałowymi wygląda niezwykle efektownie.
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Prosty i szybki przepis na pyszny sos. Z wyglądu może przypominać obiadki ze słoiczka dla dzieci ale nie daj się zwieźć pozorom. Jego smak z pewnością przypadnie Ci do gustu. Idealnie pasuje jako dodatek do obiadu.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Popisowy przysmak z marchwi - suflet przygotowany w ten sposób z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Może stanowić przystawkę lub dodatek do dania głównego. Jest bardzo delikatny i smaczny.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wspaniała alternatywa dla tradycyjnych frytek. Wyglądem mogą przypominać frytki z batatów. Pieczone w piekarniku z dodatkiem przypraw są nieco słodsze jednak tak samo pyszne jak te tradycyjne. Możesz je serwować same lub z daniem głównym.
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sprawdzony sposób na niejadków. Zamiast tradycyjnego makaronu możesz zaserwować pyszne spaghetti wykonane w 100% ze świeżych marchwi. Obiad podany w ten sposób z pewnością skusi nawet najbardziej wymagających smakoszy.