10 przepisów dla miłośników sera

Zwykle stosujemy go jako dodatek, jednak czasem ser może stać się prawdziwą gwiazdą w naszej kuchni. Oto kilka przepisów, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim fanom serów.

Fot. 123RF/Picsel

Legenda głosi, że ser został przypadkowo wynaleziony przez pewnego Araba, który konno przemierzał pustynię, mając w bukłakach duży zapas mleka. Kiedy zatrzymał się, aby ugasić pragnienie, ze zdziwieniem stwierdził, że mleko zmieniło się w mętną ciecz.

Spragniony mężczyzna nie miał wyboru - musiał spróbować dziwnej mieszanki. Zaskoczony odkrył, że jej płynna cześć nadaje się do picia, a reszta mleka nadaje się na sycący posiłek.

Trudno stwierdzić, ile prawdy jest w tej opowieści, ale jedno jest pewne - dziś sery to jeden z podstawowych składników wielu potraw.

Czy ser jest zdrowy?

Żółty ser to źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Dwie szklanki mleka lub 30 gramów sera żółtego zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Wapń jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego ciała, wzmacnia kości, poprawia ich gęstość i wytrzymałość oraz wpływa na kurczliwość mięśni. Te z kolei odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie nóg, rąk oraz serca i płuc. Dlatego już jeden plasterek żółtego sera dziennie pomoże ci uchronić się przed osteoporozą. Wapń ma również dobroczynny wpływ na układ nerwowy, krwionośny i rozrodczy.

Ser żółty zawiera także pełnowartościowe białko, które jest podstawowym budulcem naszego ciała. Organizm nie potrafi go, niestety, produkować, dlatego należy zadbać o to, by w codziennym menu znalazły się produkty bogate w białko. Właśnie ze względu na wysoką zawartość białka, ser żółty powinien koniecznie znaleźć się w menu wegetarian i dzieci.

Witaminy zawarte w żółtym serze (z grupy A, B i D) oraz cynk i miedź są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowego człowieka. Cynk wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu, a także pomaga utrzymać zdrowe i mocne paznokcie.

Ser żółty, podobnie jak czekolada, awokado czy banany, pobudza organizm do wydzielania serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Ten żółty przysmak poprawia nastrój i dodaje energii na cały dzień. Włącz go do diety zwłaszcza w czasie wiosennego i jesiennego przesilenia, a szybko odzyskasz równowagę i dobry nastrój.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jak odróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego?

Teoretycznie żaden produkt seropodobny zawierający tłuszcze roślinne nie może być nazywany serem. Leży jednak niedaleko, wygląda identycznie, ma podobne opakowanie. Różni się jedynie ceną, bo jest znacznie tańszy. Jeśli "ser" kosztuje mniej niż 15 zł za kilogram, to prawdopodobieństwo, że jest wyrobem tylko wyglądem przypominającym ser jest duże. Sposobem na uniknięcie wpadki może być uważne czytanie etykiet. W skład produktu seropodobnego mogą wchodzić:

- tłuszcze roślinne, np. olej palmowy,
- tłuszcze uwodornione (patrz: tłuszcze trans),
- skrobia,
- łój zwierzęcy,
- karagen,
- mleko w proszku.

W składzie sera z kolei nie powinniśmy znaleźć nic poza:

- mlekiem,
- bakteriami kwasu mlekowego,
- podpuszczką,
- ew. specjalnymi pleśniami (w niektórych odmianach sera),
- ew. przyprawami (w specjalnych odmianach sera).

Pobierz aplikację smaker

Przepisy z serem w roli głównej

Niemal w każdym zakątku świata znajdziemy różnego rodzaju potrawy, w których ser odgrywa główną rolę. Wszystkie są równie smaczne i warte przetestowania. Oto kilka sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom sera.

 

1. Rolada serowa

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Makaron z serem

Fot. MagdaKucharzy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Fondue serowe

Fot. Christopher na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Zapiekany camembert

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Koreczki z serem

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Keks warzywno-serowy

Fot. Eluchap na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Zapiekanka serowa

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Panierowany ser

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Sałatka z trzema serami

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

10. Sos grzybowo-serowy

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 214

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 439

60 min
6
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0