Fot. 123RF/Picsel
Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej treściwe i rozgrzewające potrawy. Oczywiście, wszystkie najsmaczniejsze przepisy na jesienne zupy doskonale znają nasi użytkownicy. Dzisiaj prezentujemy wam kilka najciekawszych propozycji.
1. Odkwaszający krupnik jaglany z zieleniną

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowanie tradycyjnego krupniku to wielka sztuka, która udaje się nielicznym. Warto ponownie odkryć ten nieco zapomniany przepis, by ponownie móc cieszyć się nie tylko wyjątkowym smakiem krupniku, ale również jego niebywałymi właściwościami zdrowotnymi.
Fot. AronWicha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kukurydza to jedno z tych warzyw, ktróe nieodzwonie kojarzy nam się z jesienią. Kolor tej zupy z pewnością poprawi wam humor nawet w najbardziej pochmurny dzień, a dodatek chili sprawi, że natychmiast odzyskacie siły i energię do działania.
3. Berlińska zupa ziemniaczana
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nic tak nie stawia na nogi jak miseczka ciepłej kartoflanki. A któż zna się lepiej na ziemniaczanych specjałach niż nasi zachodni sąsiedzi? Możecie być pewni, że zupa przygotowana według tego przepisu zrobi furorę.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wbrew pozorom zupy to świetny pomysł na szybki obiad. Powyższy przepis jest tego doskonałym przykładem. Wystarczy kilka skłaników i minimalna ilośc przygotowań, a reszta dzieje się sama. Efektu niepowstydziliby się nawet profesjonalni kucharze.
5. Zupa serowa z tymiankiem i grzankami
Fot. PysiaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Smak tej zupy możecie zmieniać wedle własnych upodobań, dodając do niej ulubione gatunki serów. Puśccie wodze fantazji, a efekty mogą was bardzo pozytywnie zaskoczyć.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli do tej pory nie przepadaliście za brukselką, ta zupa może pomóc wam w polubieniu tego warzywa. Pamiętajcie, że brukselka to źródło wielu cennychy składników odżywczych i chociażby z tego powodu warto włączyć ją do jadłospisu.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Z doświadczenia wiemy, że ta zupa znika w ekspresowym tempie. Każdy kto jej spórbuje, z pewnością poprosi o dokładkę. Dlatego też warto przygotować jej większą ilość, a najlepiej podwójną porcję.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Trudno wyobrazić sobie bardziej jesienne warzywo niż dynia. O tej porze roku wprost króluje na naszych stołach, dlatego nie mogłoby zabraknąć jej w naszym zestawieniu. Jeśli jeszcze jej nie jedliście, musicie koniecznie nadrobić zaległości.
Fot. Bellapi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Rosół to chyba najszlachetniejsza z polskich zup, a także niezawodny sposób na przeziębienie. Gdy tylko poczujecie, że dopada was grypa, przygotujcie go według tego przepisu - gwarantujemy, że wszystkie objawy znikną w okamgnieniu.
10. Zupa z czerwonej kapusty i jabłek
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czerwoną kapustę zwykle zjadamy w postaci surwóki. Tymczasem, to również fantastyczny materiał na zupę. W duecie z jabłkami i koperkiem tworzy danie, które czaruje smakiem.
Zobacz też: 12 pomysłów na sałatki makaronowe. Kliknij!