Fot. 123RF/Picsel
W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym. Czasem kilka drobnych eksperymentów kulinarnych może całkowicie odmienić wasze świąteczne biesiadowanie. Co koniecznie powinniście zaserwować gościom?
Fot. Megi110278 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Takie urocze koguciki będą bez wątpienia ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Nie trzeba wiele zachodu, aby zamienić zwykłe jajka w bardzo ciekawą (i smaczną) dekorację.
2. Jajka w zielonych gniazdkach z sosem chrzanowym
Fot. DoprawioneF na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto idealny przykład na to, że przy odrobinie chęci nawet najprostsze i dobrze znane nam składniki można zamienić w pięknie wyglądające danie. Prosta i efektowna przekąska, w sam raz na święta.
3. Jajka zapiekane w cieście francuskim
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli wolicie śniadania na ciepło, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Co bardzo ważne, przygotowanie takiej przekąski nie jest pracochłonne, dlatego bez trudu przygotujecie ją w świąteczny poranek.
4. Jajka w pikantnej zalewie octowej
Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Marynowane jajka zwykle serwuje się w kuchni azjatyckiej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ten sposób urozmaicić chociażby wielkanocny barszcz lub sałatkę jajeczną.
5. Faszerowane jajka na indyjską nutę
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Macie ochotę przełamać wielkanocną klasykę? Wypróbujcie ten przepis. To doskonałe połączenie tradycji i niebanalnych, orientalnych smaków.
Fot. Megi 110278 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czy da się sprawić, aby zwykłe jajko na twardo nie było nudne? Oczywiście! Megi podzieliła się z nami bardzo prostym sposobem na stworzenie niepowtarzalnych i bardzo efektownie wyglądających jajek. Jeśli chcielibyście uzyskać inne kolory, do marynowania wykorzystajcie np. sok z czerwonej kapusty (uzyskacie kolor niebiesko-fioletowy) lub buraka (kolor różowy).
7. Jajka faszerowane pieczarkami
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Faszerowane jajka są doskonałą alternatywą dla dobrze nam znanych jajek z majonezem. Jeśli poeksperymentujecie z dodatkami do farszy, możecie otrzymać bardzo ciekawe danie, a jednocześnie wprowadzicie trochę kolorów na wasz wielkanocny stół.
8. Awokado zapiekane z jajkiem
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zapiekane jajka są zawsze pyszną alternatywą, dla tych gotowanych. Możemy piec je w chlebie lub specjalnych naczyniach żaroodpornych. Jeśli chcecie pójść o krok dalej, spróbujcie przygotować je według pomysłu Mimiwiki. Z pewnością wam zasmakują.
Fot. Kasia-p na Smaker.pl /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jajka zapiekane w towarzystwie aromatycznych warzyw z pewnością zrobią furorę wśród waszych bliskich. Koniecznie przygotujcie ich więcej, ponieważ znikają w mgnieniu oka, a goście na pewno poproszą o dokładkę.
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nic nie smakuje tak dobrze jak wielkanocna szynka. Zwłaszcza, gdy uwędzi się ją domowym sposobem. Będzie stanowić doskonały dodatek do kanapek oraz faszerowanych jaj.
Fot. Megii013 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Co prawda nie jest to przepis na całe danie, jednak pomysł Megi na ozdobienie jajek bardzo nam się spodobał. W ten sposób bez większego wysiłku przygotujecie piękną ozdobę każdego stołu.
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl