Dania jednogarnkowe

Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Użytkownicy Smakera mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je na świątecznym stole.

Fot. 123RF/Picsel

W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym. Czasem kilka drobnych eksperymentów kulinarnych może całkowicie odmienić wasze świąteczne biesiadowanie. Co koniecznie powinniście zaserwować gościom?

1. Jajka koguciki

Jajka koguciki. Kliknij!

Fot. Megi110278 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Takie urocze koguciki będą bez wątpienia ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Nie trzeba wiele zachodu, aby zamienić zwykłe jajka w bardzo ciekawą (i smaczną) dekorację.

2. Jajka w zielonych gniazdkach z sosem chrzanowym

Jajka w zielonych gniazdkach z sosem chrzanowym

Fot. DoprawioneF na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto idealny przykład na to, że przy odrobinie chęci nawet najprostsze i dobrze znane nam składniki można zamienić w pięknie wyglądające danie. Prosta i efektowna przekąska, w sam raz na święta.

3. Jajka zapiekane w cieście francuskim

Jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli wolicie śniadania na ciepło, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Co bardzo ważne, przygotowanie takiej przekąski nie jest pracochłonne, dlatego bez trudu przygotujecie ją w świąteczny poranek.

4. Jajka w pikantnej zalewie octowej

Jajka w pikantnej zalewie octowej

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Marynowane jajka zwykle serwuje się w kuchni azjatyckiej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ten sposób urozmaicić chociażby wielkanocny barszcz lub sałatkę jajeczną.

5. Faszerowane jajka na indyjską nutę

faszerowane jajka na indyjską nutę

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Macie ochotę przełamać wielkanocną klasykę? Wypróbujcie ten przepis. To doskonałe połączenie tradycji i niebanalnych, orientalnych smaków.

6. Marmurkowe jajko

Marmurkowe jajko. Kliknij!

Fot. Megi 110278 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy da się sprawić, aby zwykłe jajko na twardo nie było nudne? Oczywiście! Megi podzieliła się z nami bardzo prostym sposobem na stworzenie niepowtarzalnych i bardzo efektownie wyglądających jajek. Jeśli chcielibyście uzyskać inne kolory, do marynowania wykorzystajcie np. sok z czerwonej kapusty (uzyskacie kolor niebiesko-fioletowy) lub buraka (kolor różowy).

7. Jajka faszerowane pieczarkami

jajka faszerowane pieczarkami

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Faszerowane jajka są doskonałą alternatywą dla dobrze nam znanych jajek z majonezem. Jeśli poeksperymentujecie z dodatkami do farszy, możecie otrzymać bardzo ciekawe danie, a jednocześnie wprowadzicie trochę kolorów na wasz wielkanocny stół.

8. Awokado zapiekane z jajkiem

Awokado zapiekane z jajkiem. Kliknij!

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zapiekane jajka są zawsze pyszną alternatywą, dla tych gotowanych. Możemy piec je w chlebie lub specjalnych naczyniach żaroodpornych. Jeśli chcecie pójść o krok dalej, spróbujcie przygotować je według pomysłu Mimiwiki. Z pewnością wam zasmakują.

9. Zapiekane jajko

Zapiekane jajko

Fot. Kasia-p na Smaker.pl /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jajka zapiekane w towarzystwie aromatycznych warzyw z pewnością zrobią furorę wśród waszych bliskich. Koniecznie przygotujcie ich więcej, ponieważ znikają w mgnieniu oka, a goście na pewno poproszą o dokładkę.

10. Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nic nie smakuje tak dobrze jak wielkanocna szynka. Zwłaszcza, gdy uwędzi się ją domowym sposobem. Będzie stanowić doskonały dodatek do kanapek oraz faszerowanych jaj.

11. Jajka zdobione listkiem

Jajka zdobione listkiem. Kliknij!

Fot. Megii013 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co prawda nie jest to przepis na całe danie, jednak pomysł Megi na ozdobienie jajek bardzo nam się spodobał. W ten sposób bez większego wysiłku przygotujecie piękną ozdobę każdego stołu.

Pobierz aplikację smaker

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Tradycyjne rolady wołowe

Rolady przygotowałam według przepisu Smaker, są bardzo smaczne, mięsko kruche...

Odsłon: 36

30 min
2
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 398

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

1
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5