Najlepsze przepisy na ogórki

12 przepisów na bożonarodzeniowe nalewki i likiery

Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki.

Fot. 123RF/Picsel

Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem.

Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane przez nich aromatyczne trunki na bazie zbiorów z przyklasztornych sadów doceniano nie tylko ze względu na wykwintny smak, lecz także na wyjątkowe właściwości lecznicze.

Nalewki europejskie

W XVI wieku włoscy alchemicy wpadli na pomysł stworzenia pierwszej nalewki przeznaczonej do zwykłej konsumpcji. Słynne rosolisy powstawały z alkoholu zaprawianego olejkami (zwłaszcza różanym) i przez długi czas uchodziły za najlepsze trunki, podawane głównie na ucztach dla najbogatszych.

Wkrótce nalewki zaczęły cieszyć podniebienia także innych mieszkańców Starego Kontynentu, a poszczególne kraje doczekały się własnych specjałów - we Francji były to "Chartreuse" i "Benedyktynka", w Dalmacji wiśniowy likier "Maraschino", na Łotwie kminkowy "Alasz", a na Litwie ziołowa trojanka litewska.

Moda na nalewki nie ominęła także Polski, gdzie zasłynął przede wszystkim słodki likier o miodowo-korzennym smaku, zwany krupnikiem.

Trunek dla wybranych

W krótkim czasie na staropolskich stołach zaczęły królować także inne nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były przede wszystkim domeną szlachty, a każdy szanujący się dworek posiadał własne pomieszczenie do ich przechowywania zwane... apteczką.

Podczas biesiad sięgano po trunki, dobierając je do smaków serwowanych potraw. Przykładowo: z indykiem podawano morelówkę, z pieczenią z dzika - wiśniówkę, zaś do kaczki pijano nalewkę z czarnej porzeczki.

Nalewki były nie tylko ozdobą stołów, ale też świadczyły o prestiżu gospodarzy, a czasem nawet pełniły dodatkowe role - jak choćby przyrządzana z dzikiej róży żenicha, którą stawiano w oknie, by zwabić potencjalnych kandydatów do ręki panny na wydaniu.

Słodkie lekarstwo

W dzisiejszych czasach każdy może samodzielnie wyprodukować własną nalewkę, wystarczy dobry przepis i odrobina cierpliwości. Polacy chętnie kontynuują staropolską tradycję przyrządzania nalewek domowej roboty, doceniając ich walory smakowe, a także zdrowotne.

Nalewka to wyciąg alkoholowy z owoców, kwiatów, korzeni lub ziół. Połączenie to sprawia, że substancje o właściwościach leczniczych zawarte w roślinach zostają wydobyte, dzięki czemu napój znakomicie nadaje się do łagodzenia rozmaitych dolegliwości.

I tak: malinówka pomaga przy przeziębieniu, aroniówka poprawia odporność, a nalewka miętowa, orzechówka i jałowcówka przeciwdziałają niestrawności. Dobroczynne działanie nalewek odczujemy oczywiście tylko stosując umiar w ich spożywaniu (jeden kieliszek dziennie wystarczy!).

Jak zrobić nelwekę?

Domowej roboty nalewki oraz likier ułatwiają trawienie i doskonale rozgrzewają w chłodne, zimowe wieczory. Nic więc dziwnego, że wiele osób przygotowuje specjalne trunki właśnie z okazji Bożego Narodzenia. Wbrew pozorom nie wszystkie muszą leżakować wiele miesięcy, aby wydobyć swój smak. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą, w jaki sposób przygotować taki domowy alkohol. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Nalewka bożonarodzeniowa

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Likier krówkowy

Fot. Kardamonovy  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Likier piernikowy

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Nalewka śliwkowo-korzenna

Fot. Kibi87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Świąteczny likier mandarynkowy

Fot. Laveheart na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Świąteczna nalewka śliwkowa

Fot. zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Likier z kukułek

Fot. Hajduczek-naturalnie  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Ekspresowe pierniczki

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Nalewka świąteczna

Fot. Asia67 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


10. Likier kawowy

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


11. Likier anielski

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


12. Adwokat

Fot. Kudlata_ak  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 105

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 146

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 86

15 min
2
Dodatki Smarowidło z cukinią

Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...

Odsłon: 193

15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4