3 obiady na studencką kieszeń

Studenckie życie głównie kojarzy się z oszczędnym trybem życia. Często odbija się to na jakości jedzenia. Tymczasem pyszne jedzenie nie musi być drogie i czasochłonne. Na co zatem może sobie pozwolić osoba ze studenckim budżetem?

Pierwsze samodzielne kroki nigdy nie są łatwe. Mieszkając w akademiku czy na stancji, student niejednokrotnie musi zatroszczyć się o zawartość lodówki. Nie raz przygotowanie smacznego posiłku większości kojarzy się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni i wysokim rachunkiem. To właśnie jedne z najczęstszych powodów rezygnacji z samodzielnego gotowania. Jednak nikt nie musi być skazany na taki scenariusz. Istnieje wiele przepisów na nieskomplikowane dania z których przygotowaniem poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy. Zatem co jeść, by było smacznie i tanio? Podpowiadamy.

Błyskawiczna pizza z chlebków pita

Składniki:

  • chlebek pita
  • 100 g sera żółtego
  • 100g mozzarelli
  • 8 plasterków szynki z indyka marki Konspol
  • suszone pomidory
  • oregano

Składniki na sos:

  • 300 g pomidorów z bazylią z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki blendujemy ze sobą.
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, smarujemy chlebek sosem pomidorowym. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i na nim rozkładamy chlebek. Układamy plasterki szynki z indyka marki Konspol, posypujemy startym serem, mozzarellą, układamy suszone pomidory i oregano. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Pozostały sos zostawiamy, by maczać w nim upieczoną pizzę.

Parówki w cieście

Składniki:

  • 5 parówek Hot dog z kurczaka marki Konspol
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Parówki Hot dog z kurczaka marki Konspol obieramy z osłonek. Łączymy w misce żółtko, mleko, 4 łyżki wody i ubijamy blenderem tak, by powstała pianka. Dodajemy mąkę i blendujemy, by uzyskać jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem i solą. Z ciasta bierzemy kawałki, które rolujemy tak, by powstały paski. Owijamy paskami parówki i smażymy na oliwie z oliwek, aż się ciasto się zarumieni.

Penne z szynką w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 opakowanie polędwicy królewskiej light marki Konspol
  • 240 g makaronu penne
  • 15 g sera żółtego
  • 120 ml śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • suszona pietruszka
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy polędwicę królewską light marki Konspol i smażymy na małym ogniu. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz pietruszką. Dodajemy makaron i smażymy na wolnym ogniu około 4 minut.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 25

30 min
3
Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32650

>60 min
62
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

0
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6