5 błędów podczas przygotowywania mięsa na patelni

Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie.

Fot.123RF/Picsel

Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso.

1. Nie wrzucaj mięsa na zimną patelnię

Wrzucanie mięsa na ledwo rozgrzaną patelnię, albo co gorsza na zimną powoduje jego przywieranie i przyklejanie się do powierzchni w trakcie jej nagrzewania. Nie bój się podkręcić mocy palnika. Gorąca patelnia pozwala na uzyskanie karmelowej barwy mięsa i jego lekkie przypieczenie.

Rada: Dodaj odrobinę oleju, najlepiej rafinowanego kokosowego, ryżowego, rzepakowego lub gęsiego smalcu. Dopiero na rozgrzany tłuszcz wkładaj mięso i smaż tak długo, jak tego wymaga. Użyj termometru kuchennego, aby mieć pewność, że osiągnęło odpowiednią temperaturę w środku*

*74°C drób, 71°C mielona jagnięcina, wołowina, cielęcina i wieprzowina, 63°C jagnięcina, wołowina, cielęcina i wieprzowina w kawałkach.

2. Delikatnie ogrzej mięso

Nie wkładaj zimnego mięsa prosto z lodówki od razu na patelnię. Może się wówczas nie dosmażyć w środku i pozostać chłodniejsze niż na zewnątrz.

Rada: Wyjmij mięso z lodówki na 15-20 minut przed smażeniem i pozwól mu się lekko ocieplić w temperaturze pokojowej. Jeśli ci się spieszy, możesz też włożyć je do foliowego woreczka i zanurzyć w leniej wodzie.


Zobacz też: 15 pomysłów na pyszne pierogi

15 pomysłów na pyszne pierogi


3. Nie przyciskaj mięsa do patelni

Pozwól kawałkom nabrać temperatury i równomiernie ją rozłożyć po wnętrzu. Przyciskanie burgera spowoduje wypłynięcie soków i tym samym wysuszenie mięsa oraz nierównomierne przypieczenie. Dociskanie mięsa do patelni wcale nie sprawi, że usmaży się ono szybciej, zatem odłóż wszelkie łopatki i łyżki na bok, i zajmij się przygotowywaniem dodatków.

Rada: Jeśli zależy ci na szybszym przygotowaniu mięsa nakryj patelnię na kilka chwil gęstą siateczką, która zapobiega pryskaniu tłuszczu lub pokrywką. Na koniec dosmaż bez przykrycia.

4. Nie przesuwaj i nie przerzucaj ciągle mięsa

Chyba każdego korci, aby podczas smażenia przesuwać i odwracać co chwilę mięso, a tak naprawdę nie powinno się go ruszać poza jednokrotnym odwróceniem. Ciągle potrząsanie patelnią i przesuwanie kawałków nie przyspieszy procesu, a wręcz przeciwnie.

Rada: Rozkładaj kawałki mięsa po całej patelni. Nie ściskaj wszystkiego w jednym miejscu. Jeśli masz dużo kawałków lub kotletów, smaż partiami i unikaj upychania wszystkiego na raz.

Smaż mięso z każdej strony po 2-4 minuty w zależności od grubości kawałka. Jeśli boisz się, że przesuszysz mięso dosmaż pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Wówczas dodaj kilka kropel oleju.

5. Odstaw mięso do odpoczęcia

Po smażeniu zdejmij mięso z patelni i odstaw na co najmniej 10 minut. Dopiero po tym czasie możesz kroić mięso bez obawy, że sporo soków wypłynie, a mięso stwardnieje.

Rada: Nakryj mięso folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Zachowa odpowiednią temperaturę.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!


Zobacz też: Jak kupić dobre mięso? Kliknij!

Jak kupić dobre mięso?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery ciasteczka owsiane bez cukru

Ciasteczka owsiane bez cukru mogą bez wyrzutów sumienia wcinać osoby, które s...

Odsłon: 48

30 min
0
Sałatki Surówka obiadowa błyskawiczna

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych prostym sosem.

Odsłon: 64

15 min
2
Dania główne Łosoś z suszonymi jabłkami

Dania rybne powinny być w naszym codziennym menu. Dzisiejszy przepis pozwoli...

Odsłon: 62

>60 min
1

Przepis dnia

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami.

Upiekłam kolejne ciasto kruche ze śliwkami. Ciasto jest tak smaczne że na jed...

Odsłon: 3955

60 min
14
Dania główne Naleśniki z mąki ryżowej

Naleśniki z mąki ryżowej to danie dedykowane osobom stosującym dietę wegańską...

Odsłon: 606

30 min
1
Dodatki Buraczki obiadowe z jabłkiem

Buraczki w każdej postaci to pyszny dodatek do obiadu. Przepisów na buraczki...

Odsłon: 1561

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

5
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6