Fot.123RF/Picsel
Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso.
1. Nie wrzucaj mięsa na zimną patelnię
Wrzucanie mięsa na ledwo rozgrzaną patelnię, albo co gorsza na zimną powoduje jego przywieranie i przyklejanie się do powierzchni w trakcie jej nagrzewania. Nie bój się podkręcić mocy palnika. Gorąca patelnia pozwala na uzyskanie karmelowej barwy mięsa i jego lekkie przypieczenie.
Rada: Dodaj odrobinę oleju, najlepiej rafinowanego kokosowego, ryżowego, rzepakowego lub gęsiego smalcu. Dopiero na rozgrzany tłuszcz wkładaj mięso i smaż tak długo, jak tego wymaga. Użyj termometru kuchennego, aby mieć pewność, że osiągnęło odpowiednią temperaturę w środku*
*74°C drób, 71°C mielona jagnięcina, wołowina, cielęcina i wieprzowina, 63°C jagnięcina, wołowina, cielęcina i wieprzowina w kawałkach.
2. Delikatnie ogrzej mięso
Nie wkładaj zimnego mięsa prosto z lodówki od razu na patelnię. Może się wówczas nie dosmażyć w środku i pozostać chłodniejsze niż na zewnątrz.
Rada: Wyjmij mięso z lodówki na 15-20 minut przed smażeniem i pozwól mu się lekko ocieplić w temperaturze pokojowej. Jeśli ci się spieszy, możesz też włożyć je do foliowego woreczka i zanurzyć w leniej wodzie.
Zobacz też: 15 pomysłów na pyszne pierogi
3. Nie przyciskaj mięsa do patelni
Pozwól kawałkom nabrać temperatury i równomiernie ją rozłożyć po wnętrzu. Przyciskanie burgera spowoduje wypłynięcie soków i tym samym wysuszenie mięsa oraz nierównomierne przypieczenie. Dociskanie mięsa do patelni wcale nie sprawi, że usmaży się ono szybciej, zatem odłóż wszelkie łopatki i łyżki na bok, i zajmij się przygotowywaniem dodatków.
Rada: Jeśli zależy ci na szybszym przygotowaniu mięsa nakryj patelnię na kilka chwil gęstą siateczką, która zapobiega pryskaniu tłuszczu lub pokrywką. Na koniec dosmaż bez przykrycia.
4. Nie przesuwaj i nie przerzucaj ciągle mięsa
Chyba każdego korci, aby podczas smażenia przesuwać i odwracać co chwilę mięso, a tak naprawdę nie powinno się go ruszać poza jednokrotnym odwróceniem. Ciągle potrząsanie patelnią i przesuwanie kawałków nie przyspieszy procesu, a wręcz przeciwnie.
Rada: Rozkładaj kawałki mięsa po całej patelni. Nie ściskaj wszystkiego w jednym miejscu. Jeśli masz dużo kawałków lub kotletów, smaż partiami i unikaj upychania wszystkiego na raz.
Smaż mięso z każdej strony po 2-4 minuty w zależności od grubości kawałka. Jeśli boisz się, że przesuszysz mięso dosmaż pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Wówczas dodaj kilka kropel oleju.
5. Odstaw mięso do odpoczęcia
Po smażeniu zdejmij mięso z patelni i odstaw na co najmniej 10 minut. Dopiero po tym czasie możesz kroić mięso bez obawy, że sporo soków wypłynie, a mięso stwardnieje.
Rada: Nakryj mięso folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Zachowa odpowiednią temperaturę.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!
Zobacz też: Jak kupić dobre mięso? Kliknij!