Dania jednogarnkowe

Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie.

Fot.123RF/Picsel

Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso.

1. Nie wrzucaj mięsa na zimną patelnię

Wrzucanie mięsa na ledwo rozgrzaną patelnię, albo co gorsza na zimną powoduje jego przywieranie i przyklejanie się do powierzchni w trakcie jej nagrzewania. Nie bój się podkręcić mocy palnika. Gorąca patelnia pozwala na uzyskanie karmelowej barwy mięsa i jego lekkie przypieczenie.

Rada: Dodaj odrobinę oleju, najlepiej rafinowanego kokosowego, ryżowego, rzepakowego lub gęsiego smalcu. Dopiero na rozgrzany tłuszcz wkładaj mięso i smaż tak długo, jak tego wymaga. Użyj termometru kuchennego, aby mieć pewność, że osiągnęło odpowiednią temperaturę w środku*

*74°C drób, 71°C mielona jagnięcina, wołowina, cielęcina i wieprzowina, 63°C jagnięcina, wołowina, cielęcina i wieprzowina w kawałkach.

2. Delikatnie ogrzej mięso

Nie wkładaj zimnego mięsa prosto z lodówki od razu na patelnię. Może się wówczas nie dosmażyć w środku i pozostać chłodniejsze niż na zewnątrz.

Rada: Wyjmij mięso z lodówki na 15-20 minut przed smażeniem i pozwól mu się lekko ocieplić w temperaturze pokojowej. Jeśli ci się spieszy, możesz też włożyć je do foliowego woreczka i zanurzyć w leniej wodzie.


Zobacz też: 15 pomysłów na pyszne pierogi

15 pomysłów na pyszne pierogi


3. Nie przyciskaj mięsa do patelni

Pozwól kawałkom nabrać temperatury i równomiernie ją rozłożyć po wnętrzu. Przyciskanie burgera spowoduje wypłynięcie soków i tym samym wysuszenie mięsa oraz nierównomierne przypieczenie. Dociskanie mięsa do patelni wcale nie sprawi, że usmaży się ono szybciej, zatem odłóż wszelkie łopatki i łyżki na bok, i zajmij się przygotowywaniem dodatków.

Rada: Jeśli zależy ci na szybszym przygotowaniu mięsa nakryj patelnię na kilka chwil gęstą siateczką, która zapobiega pryskaniu tłuszczu lub pokrywką. Na koniec dosmaż bez przykrycia.

4. Nie przesuwaj i nie przerzucaj ciągle mięsa

Chyba każdego korci, aby podczas smażenia przesuwać i odwracać co chwilę mięso, a tak naprawdę nie powinno się go ruszać poza jednokrotnym odwróceniem. Ciągle potrząsanie patelnią i przesuwanie kawałków nie przyspieszy procesu, a wręcz przeciwnie.

Rada: Rozkładaj kawałki mięsa po całej patelni. Nie ściskaj wszystkiego w jednym miejscu. Jeśli masz dużo kawałków lub kotletów, smaż partiami i unikaj upychania wszystkiego na raz.

Smaż mięso z każdej strony po 2-4 minuty w zależności od grubości kawałka. Jeśli boisz się, że przesuszysz mięso dosmaż pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Wówczas dodaj kilka kropel oleju.

5. Odstaw mięso do odpoczęcia

Po smażeniu zdejmij mięso z patelni i odstaw na co najmniej 10 minut. Dopiero po tym czasie możesz kroić mięso bez obawy, że sporo soków wypłynie, a mięso stwardnieje.

Rada: Nakryj mięso folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Zachowa odpowiednią temperaturę.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!


Zobacz też: Jak kupić dobre mięso? Kliknij!

Jak kupić dobre mięso?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Dania główne knedle

Uwielbiam przełamywać się i robić dania, które raczej zna się z mrożonek lub...

Odsłon: 449

60 min
6
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 907

30 min
7
Przetwory Papryka konserwowa krojona w paski

Udało mi się kupić tanio paprykę i oto jeszcze kilka słoików ląduje w spiżarn...

Odsłon: 66

60 min
2
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 263

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

2
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

3
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8