Najlepsze przepisy na dania z dyni

5 faktów i mitów o grillowaniu

Na temat grilla uzbierało się sporo mitów. Jedni uważają, że w ogóle nie powinno się grillować, inni - że to najlepszy sposób obróbki jedzenia. Kto ma rację?

Czy osoby dbające o linię mogą grillować?     Fot. Martin Abegglen / Flickr


Grillowanie tuczy. Mit!

Samo grillowanie jest jednym z bardziej odchudzających sposobów na obróbkę żywności. Dzięki temu, że wytopiony pod wpływem temperatury tłuszcz po prostu ścieka, nie pozostając w mięsie, grillowanie jest bardziej dietetyczne od smażenia, które pozostawia tłuszcz w środku. A na patelnię wrzucamy jeszcze przecież dodatkowe masełko…

Książka kucharska: 10 sposobów na ryby z grilla. Kliknij!

przepisy na grilla książka kucharska

Kluczowe jest to, co wybieramy na grilla. Jeśli jest to tylko i wyłącznie tłusta karkówka plus kiełbasa, to rzeczywiście grillowanie jest tuczące. Ale można grillowanie urozmaicić o ryby, warzywa, a nawet owoce!


Kiełbaski im bardziej zwęglone, tym bardziej szkodliwe. Fakt!

Zwęglone mięso z grilla zawiera duże ilości substancji silnie rakotwórczych. Są wśród nich np. policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH), obecne także w dymie papierosowym, spalinach i pestycydach. Te substancje zwiększają ryzyko nowotworów układu pokarmowego, a szczególnie trzustki. Do organizmu człowieka dostają się głównie z żywnością. Mają różną toksyczność, najbardziej szkodliwy wśród nich jest benzoapiren.

Heterocykliczne aminy (HCA) to substancje pojawiające się pod wpływem wysokich temperatur w produktach zawierających białko - wołowinie, drobiu i rybach.

Pomysły na grilla dzień po dniu! Sprawdź koniecznie nasz kalendarz grillowania! >>


Tylko czerwone mięso z grilla jest niezdrowe. Mit!

Czy tylko grillowane, czerwone mięso jest niezdrowe? Nie tylko! W zgrillowanych w wysokiej temperaturze ziemniakach czy chlebie pojawia się inna substancja rakotwórcza - akryloamid, powstający w temperaturze 120 st. C w produktach zawierających skrobię. W rybach i chudym mięsie wytrącają się podobne substancje jak w mięsie czerwonym. Będzie im tym więcej, im dłużej grillujemy, i im wyższą temperaturę stosujemy.

Najlepiej jest więc pilnować, by grillowane przysmaki nie były zwęglone, a lekko przyrumienione. Wtedy ilość substancji toksycznych będzie mniejsza. W warzywach (z wyjątkiem ziemniaków) i owocach nie wytrącają się substancje szkodliwe.


Można zdrowo grillować. Fakt!

Komisja Europejska sfinansowała 3-letni projekt o nazwie HEATOX, przeprowadzony w 14 państwach Unii, który miał na celu zbadanie, w jaki sposób można ograniczyć wydzielanie się substancji toksycznych, powstających podczas grillowania czy smażenia. Ustalono, jakie są zasady bezpiecznej obróbki termicznej jedzenia.


Zobacz, jakie są zasady zdrowego grillowania! Kliknij!

grillowanie w wersji zdrowej


Toksyczne substancje wytwarzają się nie tylko na grillu. Fakt!

Niezależnie od wybranej formy obróbki termicznej żywności, w pewnej temperaturze (powyżej 150 s. C) w mięsie i rybach po prostu dochodzi do pojawienia się substancji rakotwórczych. Nie ma znaczenia, czy mięso jest w piekarniku, na patelni czy na grillu. Podobnie dzieje się w przypadku produktów zawierających skrobię - poddane wysokiej temperaturze ziemniaki zawierają akrylamid. Niezależnie od tego, czy je przysmażymy, upieczemy w ognisku czy nad grillem.


Zobacz też temat specjalny o grillowaniu. Kliknij!!

grillowanie

Zobacz też: 5 złotych zasad wyboru grilla

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
slv.se, phie.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Mini chickenburgery

Mini Chickenburgery na imprezę to świetny pomysł na imprezową przekąskę lecz...

Odsłon: 55

30 min
2
Sałatki Sałatka ananasowa

Smaczna, szybka i prosta sałatka na różne okazje. Polecam

Odsłon: 17438

15 min
57

Polecane artykuły

Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

3
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16