5 faktów i mitów o grillowaniu

Na temat grilla uzbierało się sporo mitów. Jedni uważają, że w ogóle nie powinno się grillować, inni - że to najlepszy sposób obróbki jedzenia. Kto ma rację?

Czy osoby dbające o linię mogą grillować?     Fot. Martin Abegglen / Flickr


Grillowanie tuczy. Mit!

Samo grillowanie jest jednym z bardziej odchudzających sposobów na obróbkę żywności. Dzięki temu, że wytopiony pod wpływem temperatury tłuszcz po prostu ścieka, nie pozostając w mięsie, grillowanie jest bardziej dietetyczne od smażenia, które pozostawia tłuszcz w środku. A na patelnię wrzucamy jeszcze przecież dodatkowe masełko…

Książka kucharska: 10 sposobów na ryby z grilla. Kliknij!

przepisy na grilla książka kucharska

Kluczowe jest to, co wybieramy na grilla. Jeśli jest to tylko i wyłącznie tłusta karkówka plus kiełbasa, to rzeczywiście grillowanie jest tuczące. Ale można grillowanie urozmaicić o ryby, warzywa, a nawet owoce!


Kiełbaski im bardziej zwęglone, tym bardziej szkodliwe. Fakt!

Zwęglone mięso z grilla zawiera duże ilości substancji silnie rakotwórczych. Są wśród nich np. policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH), obecne także w dymie papierosowym, spalinach i pestycydach. Te substancje zwiększają ryzyko nowotworów układu pokarmowego, a szczególnie trzustki. Do organizmu człowieka dostają się głównie z żywnością. Mają różną toksyczność, najbardziej szkodliwy wśród nich jest benzoapiren.

Heterocykliczne aminy (HCA) to substancje pojawiające się pod wpływem wysokich temperatur w produktach zawierających białko - wołowinie, drobiu i rybach.

Pomysły na grilla dzień po dniu! Sprawdź koniecznie nasz kalendarz grillowania! >>


Tylko czerwone mięso z grilla jest niezdrowe. Mit!

Czy tylko grillowane, czerwone mięso jest niezdrowe? Nie tylko! W zgrillowanych w wysokiej temperaturze ziemniakach czy chlebie pojawia się inna substancja rakotwórcza - akryloamid, powstający w temperaturze 120 st. C w produktach zawierających skrobię. W rybach i chudym mięsie wytrącają się podobne substancje jak w mięsie czerwonym. Będzie im tym więcej, im dłużej grillujemy, i im wyższą temperaturę stosujemy.

Najlepiej jest więc pilnować, by grillowane przysmaki nie były zwęglone, a lekko przyrumienione. Wtedy ilość substancji toksycznych będzie mniejsza. W warzywach (z wyjątkiem ziemniaków) i owocach nie wytrącają się substancje szkodliwe.


Można zdrowo grillować. Fakt!

Komisja Europejska sfinansowała 3-letni projekt o nazwie HEATOX, przeprowadzony w 14 państwach Unii, który miał na celu zbadanie, w jaki sposób można ograniczyć wydzielanie się substancji toksycznych, powstających podczas grillowania czy smażenia. Ustalono, jakie są zasady bezpiecznej obróbki termicznej jedzenia.


Zobacz, jakie są zasady zdrowego grillowania! Kliknij!

grillowanie w wersji zdrowej


Toksyczne substancje wytwarzają się nie tylko na grillu. Fakt!

Niezależnie od wybranej formy obróbki termicznej żywności, w pewnej temperaturze (powyżej 150 s. C) w mięsie i rybach po prostu dochodzi do pojawienia się substancji rakotwórczych. Nie ma znaczenia, czy mięso jest w piekarniku, na patelni czy na grillu. Podobnie dzieje się w przypadku produktów zawierających skrobię - poddane wysokiej temperaturze ziemniaki zawierają akrylamid. Niezależnie od tego, czy je przysmażymy, upieczemy w ognisku czy nad grillem.


Zobacz też temat specjalny o grillowaniu. Kliknij!!

grillowanie

Zobacz też: 5 złotych zasad wyboru grilla

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
slv.se, phie.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
15 min
1
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 61

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25